Najveći teniski turnir na svetu krenuo je u ponedeljak mečevima prvog kola, a već od prve sekunde krenula je ludnica.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Kolone navijača, volontera, i svih zaljubljenika u zelenu travu najprestižnijeg turnira na svetu dočekalo je dve najznačajnije teniske nedelje u godini.

Svaka čast svim drugim grend slem turnirima, mastersima i ostalim događajima, ali teško da se išta može porediti sa Vimbldonom.

PROČITAJTE JOŠ

Za početak činjenica da se igra na travi, podlozi na kojoj možemo da vidimo samo nekoliko turnira godišnje i koja daje poseban šmek čitavoj priči.

Opuštajuće zelenilo, prelepi tereni, miris tradicije na svakom ćošku. Kako su mi rekli pred dolazak, na svakom koraku ćeš sresti gospodštinu.

Foto: Nova.rs

Od portira na ulazu na kompleks, prijema, prodavaca, preko policajaca zaduženih za bezbednost do navijača sa svih krajeva sveta koji u mnogo većoj meri nego bilo gde drugde vode računa da i oblačenje bude sa stilom i dozom elegancije.

Čuveni beli šeširi, čak i žagor mase koji ima neki poseban šmek, do kulture navijanja koju teško možete videti bilo gde drugde.

A sve to vas dočeka već na izlasku iz metroa.

Foto: Nova.rs

Stanica Sautfild je na oko dva kilometra od kompleksa i najveći broj navijača upravo odatle ide ka stecištu svih zbivanja.

Kao u transu se prazni metro i već na prvom koraku na peronu se formiraju nepregledni redovi zaljubljenika u tenisku igru.

Od izlaska sa stanice pa celom dužinom od oko dva kilometara koliko se pešaći „Čurč roudom“, u najluksuznijem delu Londona u kojem žive generacije Engleza već nekoliko stotina godina, sve je u znaku Vimbldona.

Oznake na bandarema, reke ljudi, specijalne promocije u kafićima i poneki prodavac šešira koje nudi po mnogostruko manjoj ceni nego u samom šopu na kompleksu.

Foto: Nova.rs

Usput možete sresti i ponekog aktivistu, u ovom slučaju iz organizacije zelenih koji se bore protiv izgradnje novog stadiona u kraju kako bi se sačuvala priroda, a onda nakon krivine posle 15 minuta hoda ispred vas izranja legendarni kompleks.

I tu se formiraju posebni redovi za ulazak.

Neki od njih dugački su i sto metara, a svi mirno i bez graje čekaju svoj red da uđu unutra.

A, kada ste već u kompleksu, tada počinje pravo uzbuđenje.

Navijači hrle ka nekom od terena na kojima već od 11 sati kreće teniska akcija i već mogu da se čuju aplauzi dok su drugi zauzeli svoje mesto u redu da kupe jagode sa šlagom, čuveni šampanjac ili neku drugu hranu i osveženje.

Iako je vrlo brzo krenula da pada kiša, koja je esencija Vimbldona, to brojne navijače nije pokolebalo da strpljivo sačekaju nastavak i uživanje u turniru.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar