Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Novak Đoković neverovatno je posvećen treninzima, njihovoj raznovrsnosti i rutini, u čemu i leži tajna uspeha.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji teniser sveta je pred meč sa Tejlorom Fricom objavio kako se lebdećom jogom sprema za novi meč, a to je samo još jedan u nizu raznovrsnih treninga kojima Đoković pribegava.

Bez toga i ozbiljnih priprema i zagrevanja za sam trening, ne bi ni bilo moguće ovoliko dugo trajati. Pored same efektivnosti treninga, važna je Novaku i raznovrsnost kako bi osvežio svoj rad, dodao nešto novo i učinio sebi sve to daleko zanimljivijem.

Nije lako posle toliko godina u profesionalnom sportu, svakom je potrebno osveženje, pa je zato Novak u prošlosti koristio priliku i da zaigra fudbal ili košarku. Tako je igrao i fudbalske humanitarne mečeve, košarkaške na Adrija Turu, a nije mu strana ni joga.

Njegove rutine i rad se upoređuju sa onim što čine Kristijano Ronaldo i Majkl Felps, koji su dodatnim i fanatičnim radom došli do svega što su osvojili.

Neke detalje je Novak opisao i u svojoj knjizi „Serviraj za pobedu“, a rutina istezanja pred izlazak na teren je posebno važna.Sve počinje laganim trčanjem ili sobnim biciklom, dok mu se telo ne zagreje, a tek nakon toga prelazi se u dinamičnu rutinu istezanja.

Đoković je svojevremeno preporučivao čitaocima da naprave 10-20 ponavljanja neke vežbe kao zagrevanje, a da između toga ne odmore. Koriste se i rekviziti za skokove, hoda se sa visoko podignutim kolenima, uz simulaciju udarca nogom, a niz vežbi se nastavlja i menja, čime se čini raznovrsnija cela vežba.

Pored toga, posebno mu je važan oporavak mišića, pa koristi najbolja sredstva, masaže i rutine za povratak u formu posle napornih maratona, kakvi su uobičajeni za Grend slem turnire.

Novak radi i sa „foam rollerima“ za masažu, koristi raznovrsne fitnes rekvizite, pilates lopte, a od ranih dana karijere, dane je započinjao sa oko 20 minuta joge. Posle toga sledi doručak, pa izlazak na teren na oko sat i po.

Onda je posle ručka imao jednosatni trening sa tegovima i trakama, pa proteinsko piće za oporavak, rad se nastavljao sa 90 minuta rada sa reketom na terenu. Posle toga, još jednom je radio istezanje, a iako je tokom karijere menjao rutine i ishranu, jedno je uvek važilo – ostajala je fanatična posvećenost i prekovremeni i sistematičan rad.

Upravo zbog toga, moguće je da Novak pobedi i kada misli da je sve nemoguće i da je mišić pukao.

Upravo to se desilo protiv Tejlora Frica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar