Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Novak Đoković je u trećem kolu Australijan opena pobedio Tejlora Frica sa 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2, a meč je bio maratonski, zbog čega je i publika morala da napusti tribine, zbog novih odredbi države Viktorija u borbi protiv koronavirusa.

Najbolji teniser sveta je do sada dva puta igrao protiv 23-godišnjeg Amerikanca i oba puta je slavio, ovaj put je poveo sa 2-0 u setovima, a onda ga je povreda ozbiljno usporila.

PROČITAJTE JOŠ

Sretali su se Novak i Fric do sada isključivo na šljaci, pa je i u Madridu i u Monte Karlu 2019. godine Novak duele završavao posle dva sata, a novi okršaj je Novak najavio oprezno, ispostavilo se, sa razlogom.

Na ovom meču smo već vedeli i neobičnu situaciju jer su navijači bili primorani da do 14 časova po našem vremenu (do ponoći lokalno) napuste tribine!

U međuvremenu je Nik Kirjos velikim preokretom poražen od Dominika Tima, a oni se nalaze u Novakom delu žreba i ukoliko sve protekne po planu, srpski teniser če protiv Austrijanca igrati u polufinalu Melburna.

Do tada je Đoković saznao i ime rivala u sledećem kolu jer bi, ukoliko preskoči Tejlora Frica, ukrstio reket sa Milošem Raonićem.

TOK MEČA: Đoković – Fric 7:6 (1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2

6:3 – Kraj! Vratio je Đoković fokus i potpuno razoružao Frica!

4:2 – Novak je u šestom gemu napravio brejk vredan vođstva od 4:2!

Bilo je više nego očigledno da je pod velikim pritiskom bila i cela loža najboljeg igrača sveta, jer je mnogo energije Novak potrošio u raspravi sa njima.

Delovao je nezadovoljno, ali je ta kriza prošla.

ČETVRTI SET – IGRAĆE SE I PETI

4:6 Nervozan je posle ovog gema bio Novak, opet je nešto dobacivao loži, čini se ovaj put Edoardu Artaldiju, svom agentu, jer je pričao na italijanskom.

Foto: twitter.com

4:5 Fric diktira tempo i posle pauze, koja mu je sigurno prijala zbog povrede. Ipak, ne može da preokrene.

Foto: twitter.com

 

Pocepale su se i patike Fricu, čak je imao pauzu u kojoj su mu lepkom sastavljali uložak obuće.

Foto: twitter.com

U ovim trenucima je meč prekinut jer organizatori isteruju navijače. Od 14 časova po našem, tačnije od ponoći po lokalnom vremenu, počinje petodnevni policijski čas koji će svi morati da provedu kući. Zbog toga su navijači bili ispraćeni sa tribina, a publika je zviždala dok je napuštala „Rod Lejver“.

Novaku je bila ukazana pomoć u ovim momentima, a opširnije o odluci organizatora pročitajte ovde.

2:3 Promena taktike

Novak je odlučio da maksimalno skraćuje poene i da bude što agresivniji. Sve češće igra drop-šot udarac, servira, a zatim volejima traži način da završi poen. Ipak, neverovatno deluje što je dva poena zaredom u momentima kada je sve delovalo gotovo ostavio u mreži.

1:3 Fric brzo uzima gem.

Sva četiri poena osvaja brzo nakon servisa.

1:2 Sve više problema za Novaka

Još jedan gem u kom Amerikanac vreba šansu. Na prvu brejk loptu je Novak odgovorio sjajnim servisom, zatim i asom, ali nije uspeo da tako i završi gem. Fric je imao drugu brejk loptu, a Novak je tu loptu ostavio u mreži.

1:1 Ruka je stalno na kuku.

Novak se ozbiljno muči u ovom trenutku, ne može da se kreće normalno, niti da se pravilno namešta za udarce. Postoji nada da će bol proći kada budu krenuli da deluju lekovi, ali u ovim momentima ovo nije izgledalo nikako dobro.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andy Brownbill

1:0 Mentalitet šampiona!

E, upravo se u ovakvim trenucima vidi razlika između najboljih i dobrih tenisera. Novak je još jednom igrao sa bolom, ali je uprkos tome uspeo da zaigra kako treba.Odbranio je brejk loptu, a onda priveo gem kraju! Po završetku gema je Novakov tim doneo dve bočice sokova sa vitaminima.

TREĆI SET: Đoković – Fric 7:6 (1), 6:4, 3:6

3:6 Fric iskoristio bol Đokovića i osvojio set.

Novak je na momente jedva uspevao da potrči i to je stvorilo ogorman problem našem asu, koji u takvom stanju nije mogao da odgovori rivalu. Fric je forsirao forhend stranu Novaka jer je sa te strane Srbin osećao bol. U tim momentima je delovalo da Novak isključivo misli na povredu, a da ga dešavanja na terenu ni ne dotiču.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

3:4 Fric maksimalno koristi bol koji oseća Novak.

Amerikanac je u jednom trenutku vezao osam prvih servisa i tako pravi razliku u odnosu na Đokovića. Sa druge strane, Novak prilikom servisa ima mnogo problema, pa je njegov servis sada u proseku sporiji za to 10 kilometara na čas (196 naspram 186).

2:3 Fric lako došao do gema, Novaku pružena pomoć.

Ipak, znatno više pažnje privuklo je ono što se dešavalo pored terena. Naime, Novaku je ponovo pomagao fizioterapeut, a ovog puta mu je utrljao kremu/gel na bolno mesto. U pitanju je desni bok, bočni trbušni mišići, pa ovo može da stvara bol našem asu pri svakom udarcu.

2:2 Novak sjajno započeo, pa se namučio da osvoji gem!

Novaku je pomoć fizioterapeuta pomogla i bilo je to evidetno od prvog poena kada se vratio na teren. Uspeo je da osvoji tri vezana poena, a  onda i da zatvori gem. U ovom gemu je glavni arbitar morao da objašnjava Fricu šta se desilo, nakon što se odjednom upalio „Hok-aj“ sistem i proglasio aut usred jednog poena.

1:2 Novak oseća bol nakon istegnuća!

U jednom trenutku je Novak proklizao zbog farbe na terenu kojom je ispisano „Melburn“. Našao se na zemlji, a od tog momenta nije imao pravi odgovor na servise Amerikanca. Fric je upisao 10. as, ali navijače više brine što se Novak držao za stomak dok je išao ka klupi. Da bude još neverovatnije, publika je odlučila da negoduje zbog ovakvog poteza našeg asa…

1:1 Izvukao se Novak još jednom!

Još jednom je Novak imao problema sa servisom, i još jednom je Fric imao dve vezane brejk lopte. I još jednom je Novak uspeo da spase obe nakon dugih razmena! Kako je uspeo da se vrati Novak još jednom, deluje da ove stvari demorališu rivala.

0:1 Fric osvaja prvi gem.

Za razliku od prethodnog seta, prvi gem je pripao Amerikancu i to bez većih problema.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

DRUGI SET: Đoković – Fric 7:6 (1), 6:4

6:4 U velikom stilu!

Đoković je buran drugi set završio bez da je dozvolio i poen rivalu u poslednjem gemu!

5:3 Sjajno, Novak je spasao dve brejk lopte.

Kako je samo sada bio motivisan Novak. Spasao je dve brejk lopte, a onda pogledao ka loži i gestikulirao kao da je nešto konačno proradilo. Sa druge strane, sa tribina se konačno čuje i skandiranje „Novak, Novak“ kao odgovor navijačima koji su bili protiv Srbina.

4:3 Još jedan maratonski gem.

Videli smo čak pet izjednačenja u ovom gemu. Fric igra na visokom nivou, ali je veći problem što Đoković pravio dosta grešaka. Imao je naš as dve brejk šanse, ali su oba puta riterni za osvajanje brejka završavali malo iza osnovne linije. U ovim momentima gledamo mali interni rat Novaka sa navijačima.

4:2 Pod utiskom burnog prethodnog gema, ovaj je prošao nezapaženo.

Mali „sukob“ Novaka sa delom navijača koji ne samo da aplaudiraju zbog dobrog poteza Frica, nego to čine i kada Novak pogreši. Ipak, Srbin je osvajanjem gemom uspeo da im „zapuši usta“, a sledeći gem je proleteo. NU ovom trenutku Novak ima 20 neiznuđeni grešaka, dok Fric ima osam više. Srbin je nanizao nekoliko dobrih servisa i osvojio ovaj gem.

3:2 Svađa sa publikom, pa emotivna reakcija Novaka!

Razigrao se Fric u ovim momentima. Nanizao je nekoliko vinera, a publika je sa oduševljenjem ispratila njegove dobre poteze. Novaku je prilikom servisa smetala buka publike, ali je na kraju odlično servirao i zatvorio gem koji je trjaoa nešto duže od pet minuta. Navijači su čak u jednom momentu zviždali Đokoviću nakon što ih je upozorio glavni arbitar da budu mirniji. Novak se nasmejao i nastavio da igra… Ovo mu je dalo dodatan motiv da osvoji ovaj gem. Na kraju je to proslavio podignutom pesnicom i karakterističnom „rikom“.

2:1 Nakon 11 minuta Novak već u prednosti.

Fric je uspeo da spasi ovaj gem, iako je delovalo da bi Đoković mogao da napravi i drugi vezani brejk.

2:0 Đokoviću, majstore!

Novak je napravio brejk u prvom gemu drugog seta i iskoristio mali psihički pad rivala nakon izgubljenog taj-brejka.

 

PRVI SET: Đoković – Fric 7:6 (1)

Taj-brejk:

7-1 Novak osvaja prvi set!

6-1 Vrhunski potez Frica u trenutku kada je delovalo da ne može da se izvuče iz ove sitaucije.

6-0 Kakav taj-brejka za Srbina! Naši navijači na tribinama su ovacijama ispratili igrače na kratak predah!

5-0 Sedmi viner Novaka za veliku prednost. U ovom momentu na terenu postoji samo jedan igrač!

4-0 Zbog ovog ga mnogi zovu „kraljem taj-brejkova“! Miran i odmeren, do sada je odigrano deset poena koij su duži od devet udaraca, a osam je osvojio naš as!

3-0 Bila je ovo duga razmena u kojoj se bolje snašao naš as.

2-0 Novak je najpre izašao na mrežu, a onda i iz riterna ugrozio rivala. Došao je do lepe prednosti.

6:6 Siguran Amerikanac.

Osvojio je još jedan gem Fric, pa će set biti odlučen u taj-brejku.

5:4 Prvi brejk Frica!

Đoković još jednom ima problema u gemu u kom servira. Još jednom je Fric dobio brejk loptu i priliku da ugrozi našeg asa. Publika je to euforično proslavila jer želi da gleda što više tenisa. Po prvi put u susretu je Amerikanac napravio brejk, nakon što je Đoković loptu poslao u mrežu.

5:3 Odgovor Frica!

Trenutno se brzo završavaju gemovi, pa je Fric odigrao u tom stilu. Iako je evidentno da su njegove patike u lošem stanju, njegova igra ne trpi. Vezao je četiri poena u ovoj deonici i došao do trećeg gema u meču.

Novak u ovom momentu ima čak 85 odigranih mečeva na Australijan openu i samo je legendarni Rodžer Federer ispred njega sa 117.

5:2 Uf, kakav gem!

Napeto je bilo samo gledati ovu deonicu, a ne biti učesnik! Imao je Tejlor Fric dve brejk šanse, a onda su usledili atomski tenisi našeg asa. Novak je vezao četiri poena i uspeo da osvoji još jedan gem. Ipak, ostaće upamćeno i što je Fricu pukla pertla usred gema, pa je morao da improvizuje. Uz to je bio besan na sebe i nervozan jer nije uspeo da konačno napravio brejk, iako je od početka meča imao već tri šanse.

4:2 Ostaje ista razlika.

Novak potpuno kontroliše dešavanja na terenu, a Fric servisima uspeva da ostane u igri.

3:1 Idemo! Brejk!

Srbin je od početka meča pokušavao da izvrši pritisak na rivala, a to je urodilo plodom u ovom gemu. Fric je poznat kao dobar server, ali je Srbin pravio razliku dobrim riternima.

1:0 Novak na startu spasio brejk loptu!

Malo ko je očekivao da će meč početi ovako, ali je amerićki teniser već imao brejk loptu! Rešio je taj problem Novak dobrim servisom, a onda vezao dva poena i završio posao. Prilikom servisa je evidentno da vetar duva u Melburnu, što bi moglo da pravi probleme igračima prilikom servisa. Ipak, nije to previše

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar