Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Prekinuo je rekordni niz dobijenih taj-brejkova, seriju srpskog šampiona od 34 uzastopne pobede na grend slemu u Londonu, niz od impresivinih 10 godina bez poraza na Centralnom terenu...

Alkaraz je prekinuo… Mnogo toga je prekinuo kada je u pitanju Novak Đoković, ali njegovo ponašanje na terenu i van njega čini da Noletovim navijačima nekako najlakše padne poraz od mladog Španca.

Alkaraz je u finalu prvi put osvojio Vimbldon, tek drugi grend slem posle US Opena prošle godine, ali je u epskoj borbi zadao Novaku još nekoliko bolnih udaraca.

Osim što je srpski as ostao na sedam trofeja Vimbldona, i dalje jedan manje od rekordera Rodžera Federera, ostao je bez produženja još nekih rekorda.

PROČITAJTE JOŠ

Svetski broj jedan je prekinuo čak pet Đokovićevih serija kojima je nekad morao da dođe kraj.

Prekinuo je Novakov rekordni niz dobijenih taj-brejkova, seriju srpskog šampiona od 34 uzastopne pobede na Vimbldonu, ujedno i niz od impresivinih 10 godina bez poraza na Centralnom terenu u Londonu.

Bio je Đoković nepobediv i kad uzme prvi set, imao je čak 78 vezanih trijumfa kad prvi povede u setovima na Vimbldonu, ali je i tome došao kraj u finalu s Alkarazom.

Peti, možda i najzanimljiviji podatak – od kada se Alkaraz rodio 2003. samo je „Velika četvorka“ osvajala Vimbldon, pa je tako Španac prekinuo i niz koji je trajao neverovatnih 20 godina.

Novak je bio u čudesnoj seriji od čak 15 dobijenih taj-brejkova. Do tog rekorda je došao upravo na Vimbldonu oborivši učinak Pita Samprasa (14 uzastopno dobijenih taj-brejkova), dok ga je protiv Janika Sinera poboljšao na 15.

Istorijski niz prekinut je u drugom setu finala koji je pripao Alkarazu i tako je Španac započeo šampionski preokret na londonskoj travi.

Dugo je odbrojavano tokom prenosa koliko Nole nije izgubio na Vimbldonu, jer je od 2018. započeo seriju koju će teško neko ponoviti. Osvojio je četiri titule zaredom (2018, 2019, 2021. i 2022), 2020. se nije igralo zbog korone, i u ta četiri trofeja stalo je 28 pobeda.

Još šest je dodao na ovogodišnjem Vimbldonu za ukupno 34, ali je i tom nizu došao kraj, kao i onom od 10 godina bez poraza na Centralnom terenu, sa ukupno 45 trijumfa koji je trajao od 2013. kada ga je u finalu savladao Endi Mari.

O kakvoj dominaciji se radi na londonskom grend slemu govori i kako je Đoković bio nesavladiv kada uzme prvi set, ali još više imena šampiona poslednjih 20 godina.

Te 2003. se rodio upravo Alkaraz, a šampion je bio Rodžer Federer kome je pripala titula i naredne četiri godine zaredom. Niz mu je prekinuo Rafael Nadal, koji je bio najbolji i 2010, godinu pre opet Federer, da bi čuvene 2011. Đoković prvi put osvojio Vimbldon i postao prvi na svetu.

Sledeće je opet Federer podigao pehar, pa onda Mari, pa Novak dvaput zaredom, te opet Mari 2016. i Federer svoj poslednji 2017.

Usledila je pomenuta četvorogodišnja dominacija Đokovića i trebalo je da prođe dve decenije, da stasa neko poput Alkaraza, i da prekine šampionsku priču „Velike četvorke“ na Vimbldonu.

Sve što je uradio su mnogi doživeli kao smenu generacija, jer je Federer u penziji, a Nadal nadomak iste usled brojnih povreda, ali…

„Uradio sam ovo za sebe, ne za tenisku generaciju. Pobediti Novaka na vrhuncu, u ovoj fazi, ispisati istoriju, pobediti ga posle deset godina nepobedivosti na ovom terenu, to je nešto što neću nikad zaboraviti, to je sigurno. Kao što rekoh, lepo je za novu generaciju takođe, tako sam im pokazao da je to moguće i sami da urade“.

Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Alkaraz je bio počišćen tokom prvog seta, ali se sve kasnije promenilo, pa je objasnio i šta se dešavalo tokom meča.

„Bio je težak prvi set, iskreno. Osećao sam da sam igrao na dobrom nivou, imao sam šanse za brejk ili sam bio blizu. Nisam uspevao, problem je kad ne koristite prilike protiv legende kao što je Novak, morate da se mučite. U drugom setu sam znao da će biti šansi, da moram da budem koncentrisan, ostanem u igri i čekam šansu. Da sam ga izgubio drugi set verovatno ne bih podigao trofej, možda bih izgubio u tri seta. To mi je dalo dosta samopouzdanja, motivacije da nastavim i mislim da mogu da dobijem Novaka“, objasnio je Alkaraz.

Đoković je istakao da je Alkaras spoj njega, Nadala i Federera, zbog čega je Španac prasnuo u smeh.

„Ludo je da je Novak rekao tako nešto, iskreno. Ipak, smatram sebe kompletnim igračem. Imam dobre udarce, fizičku snagu, mentalnu dovoljno jaku za ove situacije. Verovatno je u pravu, ali ne bih da mislim na to, već da sam ja samo Karlos Alkaras, ali je moguće da imam ponešto sjajno od svakog igrača“, zaključio je novi šampion Vimbldona.

Alkaraz zadao dvostruki udarac Đokoviću, pored titule uradio još jednu veliku stvar

Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Karlos Alkaraz učvrstio se na prvoj poziciji ATP liste sa 880 bodova prednosti u odnosu na Novaka Đokovića. Razlika pre početka turnira je bila svega 80 bodova, tako da je Španac uspeo da pobegne srpskom teniseru.

Alkaraz ima 9.675, Đoković je na 8.795 bodova, dok je treći Danil Medvedev sa 6.520.

Iza njih slede Kasper Rud, Stefanos Cicipas, Holger Rune, Andrej Rubljov, Janik Siner, Tejlor Fric i Frensis Tijafo.

Kada su u pitanju ostali srpski teniseri Miomir Kecmanović je nazadovao za tri pozicije do 44. mesta, Laslo Đere je skočio pet mesta do 55. pozicije, dok je Dušan Lajović isto toliko pokvario plasman do 61. mesta. Hamad Međedović je pao za 27 pozicija i sada je 183. na ATP listi.

BONUS VIDEO Novak zaplakao posle finala Vimbldona dok je pričao o sinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar