Foto:AP Photo/Gregorio Borgia

Veliki broj sportista podelio Novakovu poruku.

Novak Đoković je uspešno započeo sboj juriš na 23. grens slem titulu pobedom u prvom kolu Rolan Garosa rezultatom 6:3, 6:2, 7:6, ali je posle meča najmanje pričao o tenisu.

Novak nije mogao da ostane nem na nasilje koje se prethodnih dana besramno sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji i posle meča je na kameri na kojoj obično ostavi samo svoj potpis ostavio poruku „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju“, koja je odjeknula širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Svi su posle meča želeli da čuju nešto više o toome, a ta poruka bila je jedna od najviše deljenih i komentarisanih na društvenim mrežama prethodnog dana.

„Nisam političar i nemam namere da ulazim u političke teme, boli me kao Srbina kada vidim šta se dešava na Kosovu, kako su naši ljudi proterani. Osećam odgovornost kao javna ličnost, kao sin čoveka koji je rođen na Kosovu, imam dodatnu odgovornost. Ne znam šta budućnost donosi za Srbiju i Kosovo, ali je bitnije pokazati slogu. Bilo je dosta primedbi internacionalnih novinara, nemam zadrške opet bih to ponovio, možda će me kazniti“, rekao je Đoković.

Zatim je još jednom poručio da se saoseća sa svima.

„Ja sam protiv ratova, konflikta, imam saosećanje za sve ljude. Ova situacija sa Kosovom je presedan po internacionalnom pravu, znamo rezoluciju 1244, u situaciji smo koja je nezavidna. Kosovo je naše uporište, središte, najveća bitka se tu desila, manastiri su tamo, mnogo razloga ima zbog kojih sam zbog to napisao“, dodao je Novak posle meča.

Njegova poruka dotakla je i brojne sportiste koji su odlučili da je podele na društvenim mrežama.

Foto: Intagram/Nikola Mirotic

Tako je poruku srpskog tenisera podelio i Nikola Mirotić košarkaš Barselone poznat po humanitarnom radu i tome što je mnogo pomagao decu i ugrožene sa Kosova i dao doprinos na očuvanja manastira i srpske kulturne baštine.

No je uz sliku Novaka i njegove poruke ostavio samo kratak komentar „Jedan je Đoković Novak“.

Foto: Instagram/Milica Mandic

Bez reči je njegovu sliku podelila i Milica Mandić, najuspešnija sportistkinja u istoriji Srbije.

Foto: Instagram/neda

Najviše se javilo košarkaša, pošto je sliku sa Novakovom porukom podelio i Nemanja Nedović kao i kapiten ženske reprezentacije Srbije Tina Krajišnik koja je ostavila poruku „Podrška za sve ljude na KIM“

Foto: Instagram/Tinchee

Nasilje na kosovu osudio je i odbojkaš Aleksandar Okolić koji nije podelio Novakovu poruku već sliku brutalnog nasilja uz ljutite emotikone.

Foto: Instagram/aleksandarokolic

Očigledno je da je Novakov istup imao velikog uticaja i da je mnoge probudio da se pošalje poruka borbe protiv nasilja i jasno stavi do znanja šta se dešava na kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO Novakov urlik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare