Novak Đoković
Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novak Đoković je od ponedeljka nastavio da trenira u Beogradu, pa se navijači nadaju da bi uskoro mogli da ga vide na terenu. I dok iščekivanje povratka najboljeg dostiže tačku ključanja, Srbin je iz sunčane Kalifornije čuo vesti koje mu idu u prilog.

PROČITAJTE JOŠ

Neočekivan, pa čak i šokantan poraz Danila Medvedeva od Grigora Dimitrova sa (4:6, 6:4, 6:3) umnogome je promenio narativ kada je u pitanju najbolji igrač planete.

Naime, Rus je vodio protiv Bugarina sa 6:4, 4:1, a onda je prosto stao u osmini finala Indijan Velsa. Nije više ličio na sebe, dok je bugarski teniser odigrao jednu od najboljih partija u karijeri.

Vest je brzo stigla i do Beograda u kome se nalazi Đoković i to je značilo da sada može opuštenije da se priprema za ostatak sezone. I dok je pitanje svih pitanja da li će Novak učestvovati u Parizu od 1. do 7. novembra i kasnije na Završnom mastersu koji je po prvi put igra u Torinu, Đoković je dobio malu pomoć.

Sada ne mora da strepi da će 1. novembra (doduše na samo sedam dana) ostati bez prve pozicije na ATP listi. Štaviše ima garantovanu ovu poziciju sve do 22. novembra. To znači da će na vrhu provesti najmanje 347 nedelja ukupno i tako će dodatno uvećati prednost u odnosu na rivale.

Novak Djokovic
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ne samo to, već bi Novak mogao da osigura i 353 nedelje na vrhu u slučaju da dođe do finala Pariza, u slučaju da osvoji trofej završio bi i godinu kao najbolji teniser sveta zasigurno.

Sve ovo je možda samo dodatni motiv Đokoviću koji bi tako mogao da sruši i večni rekord Štefi Graf. Bio je poznat pod ovim nazivom jer donedavno niko nije verovao da bi mogao da bude srušen. Legendarku teniserku neće srušiti koleginica, već bi presto mogao da preuzme Novak.

Graf je „brojalicu“ zaustavila na 377 nedelja, pa u idealnom scenariju Đoković može da dostigne njen rezultat 19. juna 2022. godine.

Iako deluje daleko, kada se uzme u obzir da će do tada biti odigran Australijan open i Rolan Garos od većih turnira uz masterse nije neočekivano da Novak ispiše istoriju.

To bi značilo da bi još jedan apsolutni rekord (i u muškoj i u ženskoj konkurenciji) bio pripisan uz ime Đokovića, a on bi na vrhu proveo nešto više od dve godine uzastopno. Ipak, sve ovo je matematika, a dok ne dođe pravi trenutak za to, navijačima je u misli samo jedna stvar.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Tenisu je neophodan Novak Đoković.“

I zaista, ta rečenica se sve češće pominje u javnosti i na društvenim mrežama, a navijači sa nestrpljenjem čekaju da vide najboljeg (po mnogima i svih vremena).

Gotovo je izvesno da ćemo ga gledati u dresu Srbije krajem novembra u mečevima protiv Nemačke i Austrije u Dejvis Kupu, a do tada ostaje nada ljubitelja tenisa da će zaigrati na bar jednom od dva preostala velika turnira u godini.

BONUS VIDEO Đokovićeva 20. grend slem titula

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram