Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novak Đoković uspešno je prebrodio prvu prepreku na ovogodišnnjem Vimbldonu nakon što je u tri seta rezultatom 6:1, 6:2, 6:2 savladao anonimnog Vita Koprivu koji je debitovao u glavnom žrebu nekog grend slema.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Meč koji je očekivan sa veliki nestrpljenjem zbog situacije sa Novakovom povredom, bio je na kraju rutinski odrađen posao najboljeg igrača svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

Nijednog trenutka Đoković nije ostavio sumnju da mu operisano koleno zbog povrede meniskusa pravi bilo kakavu smetnju u samoj igri.

Krenuo je Novak od starta kao mašina i već u prvom servis gemu ubitačnim servisima postavio ton ovog meča.

Maksimalno fokusiran je skenirao rivala svakim udarcem i tražio mu rupe kojih je kako je meč odmicao bilo sve više. Mikosvao je servis, terao rivala da trči, sjajno tempirao udarce i trenutak kako da ih plasira.

Mučio je Koprivu slajsevima, posle kojeg bi usledio prelazak u višu brzinu i napad koji protivnik nedorastao za ovaj nivo takmičenja nije mogao da prati.

Novak Đoković
Foto: tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Samo u prva dva gema je imao određenih problema da isčita servis rivalu, ali je uprkos tome uspeo da uzme jedan brejk i do kraja seta protutnja kao brzi voz.

To je bio scenario koji smo gledali i tokom drugog i trećeg seta. Rival bi pokazao otpor samo u prva dva ili tri gema posle čega bi meč postajao jednosmerna ulica.

Kada je Đoković u pitanju, nekoliko stvari posebno može da raduje. Iako nije igrao u najvišoj brzini, Novak je delovao kao čovek koji nema ni trunku problema sa povredom.

Ono što se dalo naslutiti tokom serije treninga uoči starta turnira, bilo je vidljivo i na meču. Đoković nijednog momenta nije pokazao znake ustezanja zbog skore povrede, kretao se u svom stilu, čak ni jedno neplanirano proklizavanje nije izazvalo neku nelagodu na njegovom licu.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Sjajno je delovao i u trenucima kada treba da igra udarce iz trka, pa je u prvom setu maestralno pogodio i forhend i bekend viner. Oba je smestio u uglove terena u punoj brzini i to uradio sa velikom lakoćom.

Ono što je posebno imponovalo bile su njegove skraćene lopte koje je često znao da besomučno forsira i greši, ali su ovde bile močćno oružje za promenu tempa ili čak i direktnih i vrlo atraktrivnih poena.

Nismo ga videli pod većim pritiskom u smislu defanzive jer rival nije bio sposoban za to u nedostatku kvaliteta, ali je lako rešavao i najmanje naznaku problema.

Servis je funkcionisao odlično na ovom nivou i deluje da bi mogao da bude ubitačno oružje do kraja turnira koje bi trebalo da mu olakša i skrati poene i smanji duge razmene.

Odserivrao je deset as udaraca i ubacio solidnih 67 odsto prvog servira posle čega bi dobijao 90 odsto poena. Pravio je sjajnu selekciju i nije odzovoljavao protivniku da pomisli da može da mu riternira.

Novak je sa druge strane sjajno čitao servis rivala protiv kojeg nikda nije igrao i vratio je 87 posto loptic au polje posle kojih je započinjao poene.

Foto: Profimedia

Još jedna važna stvar je da je na mreži bio skoro perfektan i d aje svaki izlazak bio odlično tempiran, a svaka situacija u kojoj je bio pozvan gotovo savršeno rešena.

Dobio je 17 poena od 21 izlaska na mrežu, a odigroa je i devet puta servisvolej i sedam puta bio uspešan.

Ako je ovaj meč bio prvi test njegove spremnosti da ide do kraja, onda je položen sa desetkom.

Bez obzira na nedoraslog rivala, Novakov fokus, raznovrsnost u igri i činjenica da se na koleno nije obazirao najbolje su moguće vesti.

Ostaje da vidimo kako će izgledati kada se intenzitet igre poveća, ali razloga za optimizam ima itekako.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare