Novak Đoković zvižduci u Rimu
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Svet tenisa u šoku je ispratio dešavanja sa mastersa u Rimu, kada je Novak Đoković pogođen flašom u glavu nakon pobede nad Korentinom Muteom. Iako je najbolji teniser sveta uspeo da se vrati na teren, nije u "večnom gradu" ličio na sebe, pa je usledio poraz od Aleksandera Tabiloa.

No, mnogo veći problem od poraza izazvale su posledice udarca koji je doživeo u krajnje bizarnom incidentu.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, Novak je krenuo ka svlačionici kada je stao da podeli autograme, ali je samo par trenutaka kasnije sa tribina doletela flaša. Ubrzo su objavljeni snimci incidenta, a krivac za ovaj skandal bio je Mario Feri Falko, nekadašnji fudbaler kom je flaša ispala iz ranca u trenutku kada se nagnuo dok je Novak stajao i potpisivao se.

Nije se situacija oko ovog haosa slegla, a već su iz Rima počele da stižu vesti o brojnim drugim skandalima.

Tako je nekoliko mečeva u ponedeljak prekinuto zbog upada navijača na terene širom teniskog kompleksa u Rimu. Uprkos svim merama obezbeđenja, demonstranti su uspeli da gotovo simultano uskoče na nekoliko različitih terena i pospu ih konfetama.

Uzevši u obzir najčešće milionske nagradne fondove i činjenicu da je tenis širom sveta praćeniji nego ikad, postavlja se pitanje kako je moguće da na turnirima tog nivoa dođe do ovakvih bezbednosnih propusta?

Pogotovo jer nije u pitanju nešto što se dogodilo u Rimu, već nešto što se ponavlja.

Tako je na Lejver kupu u septembru 2022. godine navijač stigao ne samo da dotrči do terena već je i zapalio sebi ruku uz majicu „Ukinite privatne avione u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Na Vimbldonu je stariji gospodin uspeo da preskoči ogradu, ne preterano spretno skine duksericu koju je nosio, u trku iz trećeg pokušaja otvori kutiju u kojoj su se nalazile konfete i veselo ih razbaca po terenu.

Teniserke su za to vreme zbunjeno gledale šta se dešava, dok je obezbeđenje uz dosta muke gospodina odvelo sa lica mesta.

Na Rolan Garosu 2022. godine jedna navijačica je utrčala na teren tokom meča Kaspera Ruda i Marina Čilića, zalepila se za mrežu i svetu pokazala majicu uz krajnje apokaliptičnu poruku – „Ostalo nam je još samo 1.028 dana“. Ostaje nam da sačekamo da vidimo da li će se nešto i dogoditi tog 27. marta 2025. godine.

Da ovo nije novost pokazuje i snimak iz 2009. godine, kada je navijač utrčao na teren i uspeo da poljubi Rafaela Nadala.

iako je samom Špancu to bilo zabavno i kasnije je rekao uz osmeh da mu je čovek rekao da ga voli, postavlja se pitanje – šta da su svi ovi navijači imali znatno lošije namere?

A s obzirom na maltene poslovično zakasnelu reakciju, utisak je da je bilo kakav vid tragedije izbegnut pukom srećom, jer je veoma lako moglo da se dogodi da se, umesto konfeta i poljubaca u rukama ovih navijača nađu predmeti koji bi itekako mogli da ugroze sve prisutne.

Da stvar bude još bizarnija, incident sa Monikom Seleš, koju je jedan „navijač“ Štefi Graf ubo Moniku Seleš nožem u leđa iz 1993. godine, iako još uvek šokantan, nije doveo do poboljšanja bezbednosti kod igrača.

Naprotiv, utisak je da su profesionalni teniseri izloženi poprilično velikom riziku jer obezbeđenje skoro da ne postoji – ukoliko ste, naravno, spremni da platite kartu za mesto koje je bliže terenu. Utisak je da svako može da priđe kako hoće, pa nam ostaje da se nadamo da će ili situacija posle Rima koliko-toliko krenuti na bolje, ili da nekome neće pasti na pamet da situaciju iskoristi na neki ekstreman način koji bi doveo do tragedije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar