Novak Đoković na Vimbldonu 2024
Foto: Youtube Screenshot Wimbledon

Tenis možda jeste globalni sport i jeste cenjen širom planete, ali njegova budućnost nije sigurna. Naprotiv, njegova popularnost mu je napravila problem i toga je svestan Novak Đoković.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

U ovom trenutku je registrovano 17 različitih sportova koji su za bazu imali upravo tenis. Posledica toga je da se tenis „razvodnio“, pa sada mnogi pre biraju padel, piklbol, skvoš…

O ovom problemu se ćutalo dugo, ali sada kada je došlo i do finansijskih komplikacija taj problem hitno mora da se rešava.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, najglasniji kad je to u pitanju bio je Novak koji je još jednom upozorio i izneo niz podataka koji pokazuju ozbiljnost situacije.

„Tenis je u dobrim rukama, ali ako pogledamo Formulu 1 na nivou marketinga i sporta, kako je popularan, moramo da uradimo bolji posao. Mislim da možemo bolje. Možemo da budemo srećni što je globalni i sport, ali PTPA je odradio analizu da je tenis treći ili četvrti najgledaniji sport. Prvi je fudbal, a onda košarka, ali je tenis je tek na sedmom ili osmom mestu kao sport koji koristi tu svoju popularnost. Kolektivno bi trebalo to da unapređujemo, mora da raste broj igrača koji mogu da žive od sporta.“

Ipak, onda je usledila poenta.

„Samo 350 tenisera i teniserki može da živi od ovoga na svetu. To je zabrinjavajuće. Samo se fokusiramo na glavne nagrade. Tenis je globalni sport i milioni dece žele da ga igraju, ali nije pristupačan, pogotovo u zemljama kao što je moja, koja nema istoriju tenisa, jaku federaciju… Moramo da napravimo temelj šta tenis jeste, te osnovne stvari. Imamo padel koji raste, zabavljaju se ljudi. Tenis jeste kralj sportova sa reketom, ali je u opasnosti. Sve klubove bi mogli da preobrate u padel, jer je finansijski dosta isplatljiviji za vlasnika terena ili kluba. Moramo da adresiramo sve ove probleme, jer su prisutni, ali ne mislim da to radimo“, istakao je Đoković.

BONUS VIDEO Poslednji poeni meča Đoković – Popirin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare