Rafael Nadal i Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: EPA-EFE/ANDREW COULDRIDGE / POOL

U momentu kada igraju Novak Đoković i Rafael Nadal ceo svet staje. Veće rivalstvo ne postoji i teško da će se ponoviti ono što su srpski i španski teniser radili na terenu.

Tokom istog perioda postali su najbolji teniseri sveta, zajedno su dostigli vrhunac i zajedno će proslaviti i penziju Španca kome će Dejvis kup u novembru biti poslednji turnir u karijeri.

Odigrali su ukupno 60 mečeva, Đoković vodi u pobedama sa 31:29, iako nije sve slutilo da će tako biti posle 2006. kada su delili teren prvi put zajedno.

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković je veliko rivalstvo sa Rafaelom Nadalom počeo upravo te 2006. godine, a tada nije uspeo da se plasira u polufinale Rolan Garosa. Pri vođstvu Nadala od 2:0 u setovima, Novak je predao meč zbog bola u leđima. Sve što je usledilo, bila je velika i bogata istorija.

Nadal je kasnije osvojio drugu vezanu titulu u Parizu, a tada niko nije mogao da pretpostavi koliko i na koji način će Rafa dominirati na Rolan Garosu. Nekako i simbolično, njihov poslednji meč takođe je bio na „Filipu Šatrijeu“ u drugom kolu Olimpijskih igara. Đoković je apsolutno dominirao i u dva seta (6:1, 6:4) pobedio je Španca.

Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia

Najviše vezanih pobeda ima Novak (7) i to je uspeo da uradi čak dva puta. Prva serija desila se 2011. godine, a završena je na mastersu u Monte Karlu 2012. godine.

Druga je počela tokom 2015. na istom turniru, a prekinuta je u Madridu dve godine kasnije. Nadal je uspeo da pobedi Novaka samo pet vezanih puta i to na početku njihovih karijera od 2008-2009.

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

Svaki od 60 mečeva bio je spektakl, ali ovih pet dvoboja izdvajaju se od ostalih.

Polufinale mastersa u Madridu 2009. godine

Prvi se dogodio 2009. godine u Madridu, a pobedu je posle četiri sata i tri minuta odneo Nadal. Taj duel još uvek važi za najduži meč na ATP turu koji se igrao u dva dobijena seta. Duže od njega trajao je samo meč Huana Martina Del Potra i Rodžera Federera na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Bio je to njihov 18. međusobni duel, Đoković još nije uspeo da slomi Nadalovu vladavinu, pogotovo ne na šljaci, ali tada je došao izuzetno blizu. Imao je Novak tri meč lopte, ali je Nadal uspeo da se vrati i slavi posle taj-brejka (3:6, 7:6, 7:6).

Finale Australijan opena 2012. godine

Selimo se zatim u Australiju i najduže finale grend slema u istoriji tenisa. Meč koji je završen kasno u noć, potrajao je čak pet sati i 53 minuta i Đoković je pobedio 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 i 7:5.

Na kraju meča nisu mogli da stoje na nogama, a srpskom teniseru je pomoglo to što je u odlučujućim momentima poslednjeg seta pronalazio neverovatno precizne udarce. Rafa je posle četiri iscrpljujuća seta, u petom imao prednost 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati u život, iako je delovao isceđeno.

Završio je posao u finalu oko 1.37 iza ponoći po australijskom vremenu, a nijedan nije mogao da stoji, pa su im na ceremoniji dodele pehara dodeljene stolice da sednu.

Polufinale Rolan Garosa 2013. godine

Godinu dana kasnije u Parizu videli smo još jedan spektakl. Nadal je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 5:7, 9:7 nakon što je propustio nekoliko meseci zbog povrede kolena. „Počistio je“ Fabija Fonjinjija, Keija Nišikorija i Stena Vavrinku, a onda poveo sa 2-0 u setovima protiv Novaka. U četvrtom setu je dva puta imao brejk prednosti, ali je Novak uspevao da uzvrati i na kraju uzme tu deonicu, pa se ušlo u peti set.

U petom je Novak imao i brejk prednosti, a onda nehotice dodirnuo mrežu prilikom izjednačenja na 4:3 i Nadal je uspeo da napravi brejk. Propustio je Novak nekoliko prilika neiznuđenim greškama, a Rafa je u finalu pobedio Davida Ferera.

Polufinale Vimbldona 2018. godine

Još jedno polufinale koje se neće zaboraviti jeste ono iz 2018. godine na Vimbldonu. Đoković se tada vraćao nakon problema sa laktom i na kraju slavio sa 6:4, 3:6, 7:6(11), 3:6, 10:8. Stigao je do prvog polufinala grend slema još od US Opena 2016. godine, a dobio je treći set u taj-brejku sa 13:11. Ipak, Nadal je uspeo da uzme četvrti set, pa se ušlo u možda najbolji set koji su ikada odigrali. Đoković se izvukao od 15:40 pri rezultatu 4:4 i 7:7, a Nadal je spasavao meč loptu na 8:7.

Na kraju je Novak slomio otpor Rafe posle pet sati i 15 minuta, a u finalu je savladao Kevina Andersona.

Polufinale Rolan Garosa 2021. godine

Poslednji meč koji smo izdvojili takođe je pripao Đokoviću posle četiri sata i 11 minuta igre (3:6, 6:3, 7:6, 6:2). Srbin je postao prvi igrač koji je dva puta savladao Nadala na Rolan Garosu, a po sopstvenom priznanju odigrao je svoj najbolji tenis u karijeri.

Počeo je tako što je Nadal osvojio prvi set sa 6:3, a onda je Novak podigao lestvicu i na kraju uspeo da slavi. Taj-brejk trećeg seta je jedan od najboljih, ali i najvažnijih ikada odigranih.

Novak i Rafa – za sva vremena.

BONUS VIDEO Nadal pomešao strane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar