Novak Đoković i Karlos Gomez-Erera
Foto: Nova.rs

Bolje vesti nije mogao da očekuje nijedan navijač Novaka Đokovića.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Novak Đoković je izašao na teren najbolje raspoložen od kada je stigao u Njujork. I to dan pred veliko finale grend slema. Odigrao je toliko finala grend slema da je toliko navikao na pritisak…

Po 36. put će izaći na meč za grend slem trofej, a do sada je slavio 23 puta. Ukoliko to uradi i 24. put uradiće što nije niko nikad u open eri.

PROČITAJTE JOŠ

Mnoge je zanimalo kakvi su odnosi između Novaka Đokovića i tima malo pre finala US Opena protiv Danila Medvedeva. Mislim da naslovna fotografija to najbolje pokazuje.

Ludo se zabavljao sa Karlosom Gomez-Ererom, članom stručnog štaba i stalnih sparing partnerom, a Goran Ivanišević, trener od ponedeljka prvog igrača sveta, poručio je da je „Novaku na treningu dovoljno i 10 minuta“.

Novak Đoković Foto:Miodrag Dimitrijević/Nova.rs

Zaista, pokazalo se da je srpski as odlično raspoložen, smejao se, mahnuo je publici, igrao je teniske „kocke“, ma bio je to pun paket i za one koji prate internet strimove.

Ne verujete da je raspoloženje sjajno? Evo još jednog dokaza – ovako je „kažnjen“ Španac jer je bio najgori u igri sa Novakom, Markom Ivaniševićem i Zenom Julingom. Retko kada je pred velika finala Novak bio ovako opušten i imao ovakav pristup. Đoković se odlučio za jedan ležerniji trening što retko radi pre velika finala. Uostalom pred finale Rolan Garosa je bio toliko fokusiran i ozbiljan da nije video nikog pored sebe. Ovog puta su stvari znatno drugačije.

Karlos Gomez-Erera
Foto: Nova.rs

U jednom trenutku je trening dobio neočekivano ozbiljnu notu. Iako je mirisalo da će ovo biti jedan običan trenutak opuštanja, sve se odjednom promenilo.

Novak ne može iz sebe da izbije perfekcionistu. Stao je sa Goranom Ivaniševićem i Markom Panikijem i razgovarao o servisu. Insistirao je na jednom određenom tipu kako bi napravio dodatnu štetu Medvedevu koji je poznat kao neko ko voli da „kampuje“ par metara iza linije.

Odradio je Đoković set vežbi i za čuvene duboke voleje ruskog tenisera na samu osnovnu liniju, ali i pokazao da poznaje igru Medvedeva do takvih detalja da tu neće biti velikih iznenađenja. Ukoliko ih zapravo i bude. Đoković je do sada devet puta savladao Rusa uz pet poraza, ali sada je motiv baš veliki. Sudbina je htela da još jednom protiv Medvedeva i još jednom u Njujorku igra za priliku da ispiše istoriju. Tada je jurio 21. grend slem i četvrti u godini (kalendarski grend slem), a sada je na stolu 24.

Đoković je potpuno fokusiran, pripremljen i miran pred veliko finale.

Na komentar da „Alkaraz igra fantastično, ali da je izgubio prvi set“ Novak je rekao samo jednu jedinu rečenicu koja najbolje objašnjava kako se ostali igrači osećaju kada igraju protiv Rusa.

Novak Đoković i Danil Medvedev
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

„To se dešava kada igraš sa Medvedevim (smeh).“

Ipak, onda je stigao jedan odgovor koji pokazuje koliko ceni sve ono što je sada već bivši broj 1 uradio.

„Medvedev je igrač koji je možda malo zapostavljen ove godine zbog mojih mečeva sa Alkarazom koje smo igrali poslednjih par grend slemova. On je osvojio pregršt turnira i igrao je na izuzetno visokom nivou, osvojio je masters na šljaci. To ni sam nije očekivao, toliko napreduje, čovek je specijalista za beton“, rekao je Đoković koji je izgubio poslednji duel protiv Medvededa u Dubaiju nakon pet vezanih trijumfa.

Izuzetno dobro ga poznaje i njihov odnos je put međusobnog poštovanja. Ipak, zbog jedne stvari je posebno oprezan.

„Poznajem njegovu igru jako dobro, trenirali smo i ovde pre turnira, pobedio me je pre dve godine, znam kako voli da igra na ovoj podlozi, on je jedan od najkonzistentnijih igrača ovde u poslednjih pet godina. Igrao je finale 2019, 2020. polufinale, pa je osvojio 2021, stalno je tu u u završnici turnira, očigledno da mu nešto jako odgovara ovde.“

Zatim je poručio da mu je i te kako jasno kako bi trebalo da se suprostavi Rusu koji ga je u Njujorku pre dve godine srušio sa 6:4, 6:4, 6:4.

„On i Alkaraz se razlikuju u kontekstu što Medvedev kao oružje ima servis, izuzetno precizan i jak servis, brz i jak u pokretu, na svoje servis gemove voli da igra brzo i da forsira igrača, da stalno bude u ritmu. Brzo sve prolazi, bitno je ako igram protiv njega da postavim svoj ritam i svoj tempo, znam šta mi je činiti. Neka bude Božja volja, obojica su izvanredni igrači, ko god bude preko puta mreže – znam šta da uradim“, rekao je Novak u najavi.

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu