Safin
Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Pamtite li čoveka koji je imao najčudniji teniski put i bio je toliko neobičan da ga je od njega čak i Federer zazirao.

Nije poznato da li je Rodžer svojevremeno pričao da se više „plaši“ Marata Safina nego potencijala koji pokazuje, sada već pre dvadesetak godina, mladi Novak Đoković, ali je Safin svakako znao da bude opasan kad uđe u element.

PROČITAJTE JOŠ:

To pamte svi oni koji su gledali tenis početkom dvehiljaditih i koji su videli kako ovaj teniski „čudak“ iz Rusije osvaja Australijan open 2005. godine.

Čovek koji će kasnije postati predmet raznih kontroverzi, uspeo je da pobedi Hjuita i da mu to bude jedna od dve pobede na grend slemovima.

Prvu je imao 2000. na US openu, a igrao je i polufinala Vimbldona i Rolan Garosa do 2008. godine.

Primljen je i u tenisku Kuću slavnih posle svega što je uradio za desetak godina karijere koja bi bila i veća da nije bio tako neobična pojava.

Baš te 2005. godine pobedio je Đokovića na putu do svoje titule, ne znajući da će Novak kasnije osvojiti čak deset trofeja u Melburnu.

Uzeo bi verovatno i 11. da ga nije pobedio Janik Siner, kasniji šampion u nedeljnom finalu sa Danilom Medvedevim.

Siner je zapravo postao prvi šampion u Melburnu, u finalu u kom nije bilo nijednog od igrača iz „velike trojke“, Federera, Nadala i Đokovića.

U to vreme je samo Federer imao poneku grend slem titulu, a Nadal i Đoković su bili još „zeleni“. Safin je bio u nekom svom svetu i u njemu je ostao i kasnije, kako se pisalo po novinama.

Foto: EPA/OLIVER WEIKEN

Jedna od najvećih legendi koje ga prate, jeste čuveno finale Australijan opena 2003. godine koje je igrao pijan, a nije bilo čudno u njegovom boksu videti i atraktivne devojke.

„Pio sam alkohol tokom cele moje karijere, ali prvi put tek sa 24. godine. Tada sam video Safina kako pije pre finala AO. Pomislio sam da ako ja ne mogu trezan da se pomerim sa 150. mesta, a on pijan igra finale, onda alkohol i nije tako loš. Safin je toliko bio pijan i noć pre, kao da je slavio rođendan. Ili kao da je već proslavio osvajanje Australijan opena“, rekao je bivši teniser Danijel Kelerer o Safinu.

Safin je zbog tri plavuše u boksu na tom finalu važio za velikog ženskaroša, mada je on sam demantovao da ima veze sa njima.

Novak mu se 2005. izvinjavao na mreži posle poraza, jer je smatrao da je previše lako poražen u tri seta od Safina.

Marat Safin
Marat Safin; Foto: Profimedia Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

„Đoković mi je posle meča rekao ‘Izvinjavam se!’. Verovatno jer je delovalo da sam imao lak posao. Ipak, dao je sve od sebe, bio sam ubeđen da će on postati veliki teniser i to sam mu odmah i kazao. Tada je bio tek 17-godišnjak, i to sa ogromnim potencijalom. Poželeo sam mu sve najbolje, kao i dugu, uspešnu karijeru“, prisećao se Safin.

Bio je, svojevremeno, i političar, odnosno poslanik u ruskoj skupštini sa liste stranke Vladimira Putina. Ali, 2017. godine se povukao i prepustio je svoje poslaničko mesto drugome, dok se iz javnosti potpuno povukao i pisalo se da živi sa mačkama, dok je govorio da nema prijatelje.

„Od društvenih mreža zanima me samo Instagram, a volim gledati i serije. Satima gledam dokumentarce na Jutjubu. Samo da vas ispravim, nije baš da po ceo dan sedim kući sam. Imam neko društvo iz kvarta, ponekad odem s njima na pivo, čaj ili kafu. Ali ja biram kad želim izaći i gde želim izaći. I ne, nisu mi to prijatelji. Ja prijatelje nemam“.

Jedna od kontroverzi u vezi sa njegovim imenom je i da se odrekao ćerke Eme Jakubovske.

„Nemam ćerku. To ljudi misle, to novine pišu. Ali šta ja mogu… Teško da mogu da im zabranim, ja samo znam da nemam ćerku“, rekao je Safin i naveo da se odrekao i seksa i veza sa ženama, objašnjavajući da mu „krv više ne ključa“.

BONUS VIDEO: Janik Siner vs Novak Đoković – hajlajts

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar