Tejlor Fric
Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Tejlor Fric je po prvi put u karijeri stigao do finala grend slema. U polufinalu US Opena savladao je Frensisa Tijafoa sa 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Fric je uspeo posle preokreta da se plasira u grend slem finale u rodnim Sjedinjenim Američkim Državama, pa će nakon debija u polufinalu, debitovati i u grend slem finalu.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon 21 godine je viđeno polufinale grend slem polufinale između dva Amerikanca, a Fric je uspeo da slavi posle preokreta (zaostatak od 0:1 i 1:2 u setovima) i da se plasira u grend slem finale, a tamo će igrati protiv Janika Sinera koji je sa 7:5, 7:6(3), 6:2 savladao Džeka Drejpera.

Fric je ovom pobedom obezbedio sebi povratak u Top 10 društvo i osigurao peto mesto na ATP trci za Torino.

Postao je i ranije prvi Amerikanac koji je stigao do tri grend slem četvrtfinala u jednoj godini posle Endija Rodika 2007. godine. Prethodno je igrao na Australijan openu i Vimbldonu četvrtfinale.

Do sada je igrao dva puta protiv Janika Sinera i oba puta na Indijan Velsu 2021. i 2023. godine, a slavio je u njihovom prvom susretu. Od 2023. godine nisu igrali.

Poslednji američki grend slem finalista bio je Endi Rodik koji je 2009. godine izgubio meč za trofej od Rodžera Federera sa 16:14 u petom setu.

Tijafo i Fric igraju na istim turnirima od 14. godine, pa je ovaj meč imao posebnu težinu.

„Ovo je razlog zbog kog radim ovo. To je razlog zbog kog sam radio tako naporno“, poručio je Fric nakon plasmana u finalu.

Sedmi put je u karijeri savladao Tijafoa u osam susreta.

„Ovo je ostvarenje sna. Ja sam u finalu. Izaći ću i daću sve od sebe što imam. Ne mogu da dočekam finale“, poručio je Fric.

Od Endija Rodika nijedan Amerikanac nije upisao više pobeda na grend slemu u godini. Trentno su izjednačeni sa po 17 pobeda.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare