Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona pobedom nad Janikom Sinerom iz Italije u tri seta sa 6:3, 6:4 i 7:6 (4).

Foto: Nova.rs

Siner je ovog puta otišao korak dalje od prošlogodišnjeg četvrtfinala, u kom ga je Đoković zaustavio u pet setova, ali je u polufinalu sada lakše poražen.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak nije igrao najbolje što je mogao, niti je servirao onako kako ume, ali je, čini se, na iskustvo i smirenost u ključnim trenucima pokazao ko je i dalje suvereni vladar na londonskoj travi.

Stvorio je Siner više šansi da uzme brejk Đokoviću, Novak je u prva dva seta ono malo šansi iskoristio i kad je već poveo sa 2:0, razlika je bila nedostižna. Sinera to do kraja trećeg seta nije obeshrabrilo, imao je u tom delu igre i set lopte, ali nije uspeo da slomi čoveka koji je izašao na kraj i sa njim i sa uvredama publike i sa spornim odlukama sudije Ričarda Hejga.

Đoković sada mirno može da čeka rasplet drugog polufinala u kom se sastaju Danil Medvedev i Karlos Alkaraz. Taj meč počinje nedugo nakon kraja Đokovićevog i Sinerovog polufinala.

Ni jedan ni drugi igrač u uvodnom delu meča nisu briljirali na prvom servisu, pa je to stvaralo probleme i Đokoviću i Sineru.

Siner je u prvom gemu imao dve brejk lopte koje je Đoković spasavao odličnim udarcima, dok je u drugom gemu Novak došao do šanse da oduzme servis protivniku.

Italijan je uzimao one poene kada je pogađao prvi servis, što posle 30:30 u drugom gemu nije bio slučaj i neiznuđenim greškama je olakšao Srbinu posao da povede sa 2:0.

Novak je potom potvrdio brejk sjajnim servis vinerom na 40:30 u trećem gemu, a Siner je onda uspeo da se upiše na semafor nizom dobrih servisa i jednom paralelom iz forhenda koja je jedva „liznula“ mrežu pre nego što je pala u Đokovićevo polje.

Srbin je savršeno pročitao rivala na 15:15 u petom gemu i da nije, našao bi se možda u problemu jer je Siner mogao da bira gde će da gađa iz polja.

Međutim, to je bio samo nagoveštaj jer je Đoković napravio grešku, Siner je onda pogodio perfektno u liniju rivala i opet je imao šansu za brejk.

Pogrešio je, Novak je ubrzo servisom sebi namestio zicer na mreži za prednost, a drugim perfektnim servisom je poveo 4:1 i izvukao se iz opasne situacije.

Do sedmog gema mu se servis stabilizovao i bez mnogo problema je sačuvao svoj servis da bi probao da pritisne Sinerov.

Italijan je uspeo da sačuva svoj servis, pa se na kraju prvog seta jedna brejk lopte ispostavila dovoljnom za Novaka, dok Sineru ni tri nisu bile dosta i Srbin je poveo sa 6:3, odnosno 1:0 u setovima.

Na početku drugog seta ni jedan, ni drugi nisu delovali smireno u polju, pa bi jedan udarac bio dobar, već naredni loš.

U takvim okolnostima je bilo očekivano da Novak prvi prelomi u svoju korist i to je i uradio već u trećem gemu. Dva loša poteza Sinera i jedna fantastična paralela Đokovića približile su srpskog igrača brejku i u drugom setu.

Dve brejk lopte je propustio Đoković, na trećoj je Siner ispalio nekontrolisan forhend preko osnovne linije i to je značilo i novo vođstvo za srpskog igrača.

Nažalost, bilo je i uvod u veoma ružne postupke glavnog sudije u stolici Ričarda Hejga. U četvrtom gemu na 15:15 oduzeo je Novaku poen posle strašne paralele zbog urlika Đokovića.

To je nešto što se zaista retko viđa u svetu tenisa, a Hejg se tu nije zaustavio, pa je i na 40:40 rešio da udari packu Srbinu i opomene ga zbog prekoračenja vremena za servis.

Ni to nije omelo Novaka da uzme naredna dva poena posle spasene brejk lopte i povede sa 3:1. Đoković je imao poteškoća da u šestom gemu odbrani svoj servis, da bi u sedmom riternom napao Sinera i nagovestio novi brejk.

Pogodio je paralelu za 0:15, Janik je izbacio loptu van za 0:30, a onda je na 15:30 poslao još jednu lopticu van za dve brejk lopte.

Drugi reket sveta je ispustio obe i nije kaznio slabiji servis Italijana, bar ne do kraja, pa je drugi set produžen.

U odlučujućem, desetom gemu je Đoković pogodio tri prva servisa, začas je stigao do 40:0 i set lopti, pa je već tada bilo jasno da će Siner teško do čudesnog preokreta.

Stisnuo je Italijan pesnicu posle prvog gema trećeg seta u kom je prepustio dva poena rivalu. Đoković je, pak, nastavio da ređa as servise i lako je u drugom gemu poveo 40:15, da bi gem završio sa tri potpuno različita asa za 1:1.

Već u trećem gemu Janik je morao da spasava tri brejk lopte. Dve greške, jedan sjajan Novakov slajs koji je Italijanu bežao od reketa, delovao je kao put u ambis.

Siner je ipak spasao sve tri brejk prilike, prvu greškom protivnika, ostale svojim as servisima i udarcima za 2:1 u trećem setu.

Đoković se pomučio da bi izjednačio, posle čega se pritisak opet prebacio na Sinera. Novak je strašnom skraćenom loptom uzeo poen za 0:15, njegov protivnik je posle čelendža i već prežaljenog poena pogodio liniju za 15:15, a onda je servisima vratio prednost u setu.

Siner je počeo bolje da pogađa riterne, Novak se nekako „ohladio“, pa je njegov protivnik nešto lakše dobijao naredne gemove u kojima je servirao.

A kad je pogodio nestvaran pasing šot po paraleli za 0:15 u osmom gemu kad je vodio sa 4:3, vrag je odneo šalu. Srećom po Đokovića, već u sledećem poenu sa Janik precenio i nekontrolisano prebacio osnovnu liniju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Upravo taj potez je pokrenuo Đokovića koji je sa dva dobra servisa rešio gem i izjednačio na 4:4 pred napetu završnicu seta.

Najveća drama i nove ružne scene posle onih sa sudijom desile su se u desetom gemu. Novak nije dobro servirao, Sineru je ritern proradio i došao je do 15:40 i dve set lopte.

U tim trenucima se sa tribina čulo zviždanje za Đokovića, neko je viknuo i „Vamos, Rafa“ („Idemo, Rafa“, prim. nov), a Novak je greškama rivala uspeo da se spase i nije ostao dužan publici koja je neskriveno bodrila Italijana.

Đoković se u svojim gemovima više mučio i to je bila loša naznaka pred taj-brejk koji je Srbin uspeo da izbori.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Siner je riternom već u drugom poenu napravio mini-brejk za 2:0. Sam Siner je duplom greškom poništio mini-brejk, pa je Đoković sa dva dobra servisa poveo sa 4:3.

Novak je na 4:4 uspeo da se izbori za novi mini-brejk, s tim što je ovog puta dobio šansu da sa dva uzastopna dobra servisa završi ceo posao.

Kad je dotle došao, više nije bilo problema, a deveto finale Vimbldona i borba za petu titulu je već mogla da se nasluti. Servis nije zakazao, nisu ni udarci i Đoković je uspeo da ostvari u tri seta ono što je naumio.

U nedelju će stoga probati da i peti put uzastopno odbrani trofej na londonskoj travi, s tim što će, ko god mu dođe kao rival, imati najteži posao na turniru.

Treći set u toku Đoković - Siner 6:3, 6:4, 7:6 (4)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar