Angelina Topić Foto:REUTERS/Marton Monus

Srpska atletičarka Angelina Topić završila je na sedmom mestu u finalu skoka uvis na Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Topićeva je stala na četvrtoj visini, ujedno i svom najboljem rezultatu, 197 centimetara, gde su samo starije i iskusnije takmičarke uspele da se probiju do medalja.

PROČITAJTE JOŠ:

Svetska šampionka je Jaroslava Mahučik iz Ukrajine koja je preskočila 201 centimetar iz drugog pokušaja, dok su dve Australijanke, Eleanor Paterson i Nikola Olislagers završile na drugom i trećem mestu sa srebrom i bronzom u rukama jer su stale na 199. Britanka Morgan Lejk se do poslednjeg trenutka borila za medalju, ali nije uspela da preskoči 199 centimetara.

Srpska tinejdžerka je u kvalifikacijama bila među najboljim takmičarkama, preskočila je 192 centimetra i to je bilo dovoljno za plasman u finale gde je ulog porastao za sve takmičarke.

Irina Gerašenko je imala ove sezone preskočena dva metra, baš kao i Vašti Kaningem, dok su Mahučik i Olislagers dobacivale do 202. Pošto je Topićevoj rekord 197 centimetara, znala je unapred da mora da nadmaši sebe da bi se nadala medalji u ovoj konkurenciji.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Srpski Atletski Savez (@srpskiatletskisavez)

Mahučik je u kvalifikacijama bila na prvom mestu i kao jedna od najboljih skakačica uvis godinama unazad bila je favorit i pred ovo finale.

Topićeva je prvu visinu u finalu od 185 centimetara preskočila bez mnogo muke, iz prve, ali je to uradila i većina od petnaest finalistkinja, od kojih je jedino Amerikanka Vašti Kaningem dvaput obarala šipku i iz trećeg je uspela da prebrodi prvu prepreku.

Eleanor Paterson iz Australije je u prve dve serije bila bez greške, kao i u kvalifikacijama, a isto je uradila i Lija Apostolovski iz Slovenije, dok je Jaroslava Mahučik prvu visinu propustila, a druga joj nije predstavljala problem.

Angelina Topić Foto:REUTERS/Fabrizio Bensch

Lamara Distin iz Jamajke je i u drugoj seriji bez muke preskočila šipku, Nemica Kristina Honsel se tu suočila s prvim problemima, dok je Angelina iz prve preskočila i metar i devedeset.

Njene glavne konkurentkinje iz kvalifikacija, Mahučkih, Distin, Paterson i Morgan Lejk su je pratile u stopu, dok je Kipranka Elena Kuličenko već u drugoj seriji dvaput rušila šipku, a Solen Žikel iz Francuske je prva ispala.

Topićeva je u trećoj seriji prvi put oborila šipku, a veliko iznenađenje je što se to iz prve desilo i Jaroslavi Mahučik. Paterson i Distin su uz Irinu Gerašenko i u trećoj seriji pokazale koliko su spremne za ovo finale, pa im 194 centimetra nisu bila problem, dok je tu i Morgan Lejk isprva poklekla.

Angelina Topić Foto:REUTERS/Marton Monus

Srpkinja je u trećoj seriji iz druge preskočila zadatu visinu i skočila je na četvrto mesto iza Paterson, Distin i Gerašenko. Paterson je prvi put rušila šipku na 197 centimetara, baš kao i Distin, dok se dotle finale već „pročistilo“, jer su samo dve devojke, Mahučik i Olislagers uspele da preskoče iz prve.

Kaningem, Apostolovski, Nadežda Dubovickaja, Naval Meniker, sve su do četvrte serije već poispadale, dok su ostale devojke rušile šipku, uključujući i Angelinu.

Topić ju je i u drugom pokušaju oborila, ali su isto činile i glavne konkurentkinje. Paterson, Distin, Gerašenko, Honsel i Lejk nisu zablistale na četvrtoj visini, sve do trećeg pokušaja kada je Patersonova praktično obezbedila medalju.

Angelina Topić Foto:REUTERS/Dylan Martinez

Međutim, ona, Olislagers, Lejk i Mahučik su jedine ostale u igri i posle četvrte serije, dok su samo Jaroslava i Eleanor iz prve preskakale 199 centimetara, pa je bilo pitanje kome će pripasti bronza, jer je postalo jasno da će zlato i srebro u ruke Mahučikove i Patersonove.

Lejk je rešila da propusti treći pokušaj za 199 centimetara i da se oproba na visini od 201, nije uspela i pobedničko postolje je bilo kompletirano.

Ostalo je nejasno samo koji će biti redosled, a pošto je Mahučik opravdala ulogu favorita i iz druge je preskočila dva metra i jedan centimetar, dok su njene rivalke rušile na toj visini, zlato je otišlo u Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Vilagoš blista nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar