Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je selekciju Japana na otvaranju Svetskog prvenstva u Dohi rezultatom 17:10.

Sam početak pripao je Japancima koji su preko Kente Arakija i Micurua Takate stigli do 2:0, dok je prvi gol za Srbiju postigao Dušan Mandić posle minut i po igre.

Lošu odbranu „delfina“ kaznio je Japan preko Kijome Datea za 3:1, kada je na scenu stupio Nemanja Ubović.

Vezao je dva gola za 3:3, da bi u poslednjoj sekundi prvog kvartala Nikola Lukić iskoristio prostor i sa levog boka sjajno zakucao loptu u mrežu za 4:3.

Kada je Nikola Jakšić na to dodao dva gola činilo se da je to-to i da će se odlepiti Srbija, ali je Japan ponovo pripretio, preko Keiga Okave i Takate smanjio na 6:5.

Drama je potrajala sve do same završnice druge četvrtine posle koje je Srbija imala samo gol viška (8:7), ali su bilo kakav problem kada je u pitanju konačan ishod sprečili „delfini“ furioznom trećom deonicom.

Sjajna igra u odbrani, golovi Save Ranđelovića, Jakšića i Strahinje Rašovića, uz „šlag na torti“ Dušana Mandića za ogromnih 13:8 i veliki korak ka trijumfu.

Na kraju, 17:10, pa je Srbija praktično obezbedila jednu od prve tri pozicije i plasman u drugu fazu.

Srbiju je do pobede predvodio Nikola Jakšić sa četiri gola, po tri su postigli Strahinja Rašović i Sava Ranđelović

Slede susreti protiv Crne Gore (sreda, 15.30) i Sjedinjenih Američkih Država (petak, 15.30) na kojima će biti odličeno da li će Srbija u narednu fazu otići kao prvoplasirana ili će put ka četvrtfinalu, a samim tim i Olimpijskim igrama, morati da traži dužim putem.

Srbija – Japan 17:10 (3:4, 4:4, 5:1, 4:2) 

Bazen: Aspajr (Doha); Sudije: Jorgos Stavridis (Grčka), Andrej Franulović (Hrvatska)

Srbija: Filipović, Mandić 3, S. Rašović 3, Ranđelović 2, N. Jakšić 4, Vučinić, Drašović, P. Jakšić 1, Ubović 2, Lukić 1, V. Rašović 1, Mitrović, Lazić

Japan: Tanamura, Adači, Vatanabe 1, Ogihara, Inue 1, Suzuki, Date 1, Takata 2, Nita, Inaba 2, Okava 2, Araki 1, Nišimura

Standings provided by Sofascore

Srbija - Japan 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar