"Najbitnije mi je da budem zdrava, motivacije imam i više nego dovoljno, i za sebe, i za ceo tim, kaže atletičarka koja je odavno pomerila granice", kaže zlatna srpska atletičarka u intervjuu za naš portal

Mi smo mala zemlja velikih šampiona i uveren sam da će nas naši sportisti učiniti ponosnim, ne samo brojem medalja, nego i načinom na koji će predstavljati zemlju“, rekao je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), prilikom svečanog potpisivanja pozivnog pisma Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), čime je zvanično potvrdio učešće tima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine (od 26. jula do 11. avgusta).

To će biti čak pete Igre za sjajnu Ivanu Vuletu (devojačko Španović), koja je imala i čast da to posebo pozivno pismo preda prvom čoveku srpskog sporta.

„I to je na neki način posebna stvar u karijeri, pogotovo što nisam očekivala. Svi mi ovde delimo istu čast, verujem da ćemo do Pariza biti u još većem broju nego sada. Samo da budemo svi zdravi, motivisani i spremni, neko za nove podvige, neko da osveži stare. U svakom slučaju, ima posla i to je najbitnije“, kaže Ivana Vuleta za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Sve vreme je pričala u množini, srpski tim trenutno broji 51 člana, legendarna skakačica udalj veruje da će biti još brojniji, a ostalo je još nešto više od 200 dana do Olimpijskih igara u Parizu.

„Imamo još dovoljno vremena da svako ko je blizu ostvari normu ili uzme kvotu. Ono što je možda još interesantnije je da vidimo da li ćemo premašiti broj medalja osvojenih u Tokiju. Lepo vreme nam predstoji i ono što je meni najbitnije, sportistima generalno, da budemo zdravi i ostanemo fokusirani na ono što treba da radimo“.

Vuleta priznaje da je konačno fit posle turbulentnih dešavanja u godini koju uskoro ispraćamo.

„Konačno sam zdrava, cele godine sam imala problema sa Ahilovom tetivom, ali to je konačno sanirano. Zvanično sam počela pripreme bez bola, motivisana, i iskreno jedva čekam da 2024. godina krene. Branim titulu svetske prvakinje iz dvorane, branim titulu evropske prvakinje na otvorenom i nastupam na svojim poslednjim Olimpijskim igrama, tako da ne znam za šta pre da se uhvatim, a jedva čekam. Ponavljam, najbitnije mi je da budem zdrava, motivacije imam i više nego dovoljno, i za sebe, i za ceo tim“.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Otkrila nam je Ivana i po čemu će posebno pamtiti 2023. godinu.

„Definitivno po tome što sam prvi put postala svetska šampionka na otvorenom. I skočila sam državni rekord na otvorenom prvi put od 2016. godine. Pogotovo što kažem u tim godinama, a u timu me prozivaju što toliko to govorim kao da imam mnogo godina, ipak sa 33 skočiti nacionalni rekord i pobediti na Svetskom prvenstvu jeste velika stvar, i apropo toga bila sam najstarija osvajačica svetskog zlata u Budimpešti. Eto, volela bih da i u Parizu budem najstarija osvajačica zlatne medalje“.

Legendarna atletičarka je najavila i kraj karijere posle još jednog učešća na najvećoj planetarnoj smotri. Ona je skokom od 7,14 metara osvojila zlato na pomenutom Svetskom prvenstvu u Budimpešti, što joj je bilo 15. odličje u bogatoj karijeri.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

„S obzirom da sam na tom stadionu gde će se održati Olimpijske igre i skakala i pobeđivala, ako može da me motiviše nešto iz prošlosti, onda želim da se to nešto ponovi. Ne postoji stvar koja može da me, ne računam bolest ili povrede, pomeri od cilja. Jednostavno, mi svi smo krenuli s nekim snom, to nešto smo vizuelizovali, na kraju privukli ka sebi i mislim da ću i manifestovati svoj cilj“.

Jasno je objasnila je i da li joj je pritisak veći zbog toga što će u Parizu poslednji put učestvovati na Igrama.

„Ne, samo je želja veća“.

A želje su jasne – zlato u Parizu – ostaje još malo nedefinisano šta posle…

„Verovatno ću imato još nekoliko završnih mitigna Dijamantske lige i za sada nije važno šta ću posle, nego šta ću do tada“, naglasila je Vuleta.

BONUS VIDEO