Foto: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Tim Entropiq za koji nastupaju Qbettinhos i Naylup osvojio je EU PUBG Continental vredan 250.000 dolara pored nekih od najpoznatijih imena kao što su Na’Vi, ENCE, Heroic, Team Liquid i FaZe Clan.

Jovan „Naylup“ Tomašević i Miloš „Qbettinhos“ Darinković, igrači ekipe Entropiq, pričaju o svojim počecima i viziji tima za koji nastupaju.

PROČITAJTE JOŠ

Da li se sećate početaka i kako ste krenuli baš PUBG da igrate?

Naylup: PUBG sam krenuo da igram od početka igrice. To je bio maj 2017. ako se dobro sećam.

Qbe: Dosta kasno, godinu dana nakon što je igrica izašla po preporuci druga koji je prešao sa CS-a na PUBG.

Sa Redline ste osvojili petu sezonu balkanske PUBG lige, kako vidite domaću scenu u odnosu na inostranu i da li se u Srbiji može živeti od esporta?

Naylup: Trenutna domaća scena nije na naš najboljem nivou. Previše se brzo timovi menjaju, odmah posle jednog lošeg turnira uglavnom. Za bolje rezultate treba uložiti vremena i truda. U Srbiji se može živeti od esporta, ali sve zavisi na kojem ste nivou. Takođe, dosta zavisi i u kojoj se igrici takmičite, neke su plaćene više, a neke manje.

Qbe: Problem domace scene je to što 99 odsto timova su miks timovi, moguće je samo uz inostrani uspeh, iako ima pristojan broj naših turnira nisu dovoljni za život.

Od avgusta prošle godine ste u Entropiq, kako protiče jedan radni dan?

Naylup: Entropiq je poprilično nova organizacija, osnovana 2020. Što se tiče našeg odnosa, jako je korektan i ne mogu da kažem da sam imao ikakvih problema do sada. U toku sezone kad se pripremamo za turnir, uglavnom naša timska vežba traje od 19 časova do 22.30. To se odnosi samo na timski deo, ali normalno tu je i individualni. Sve zavisi kada mi se igra, nekad to bude ranije, nekad kasnije.

Qbe: U zavisnosti koliko je blizu neki turnir, razlikuje se da li je vežba individualna ili timska, ali je obicno dva sata TDM-a, Training Mode, pa onda skrimovi koji traju oko četiri sata. Sve u svemu osećaj je odličan, dobili smo sve što smo tražili od jedne organizacije.

Kako se osećate kao deo institucije kao što je Entropiq, ima li pritiska, da li uživate?

Naylup: Imamo dobar odnos sa Entropiq-om, tako da se osećam super. Uvek postoji doza pritiska, kod nekoga veća ili manja. Normalno je osećati pritisak kada želite da budete što bolji u onome što radite. Volim da igram igrice i da se takmičim tako da stvarno uživam u svom poslu.

Jovan „Naylup“ Tomašević; Foto: Promo

Pratite li i ostale Entropiq sekcije i koliko postižete da pogledate i njihove CS:GO, Valorant, FIFA, League of Legends?

Naylup: Volim da gledam CS:GO, tako da može se reći da pratim Entropiq CS:GO tim. Ostale igre baš i ne pratim, a upoznali smo se kad smo bili u Pragu sa igračima FIFA.

Qbe: Najviše CS:GO, ali s vremena na vreme i FIFA.

Kada biste mogli da poboljšate jednu stvar na domaćoj esports sceni, šta bi to bilo?

Naylup: Definitivno to da ljudi budu uporniji i strpljiviji. Naš mentalitet je takav da bismo sve hteli sad i odmah, a to baš tako ne funkcioniše. Treba da postoje timovi koji neće odustati posle jednog lošeg turnira.

Qbe: Povećao bih broj LAN turnira da ih bude što više.

Miloš „Qbettinhos“ Darinković; Foto: Promo

Kako vidite razvoj esporta u svetu i generalno PUBG, da li se naša scena diže u smislu stabilnosti organizacija?

Naylup: PUBG kao esport je sve vreme negde isti. Nema nekih drastičnih promena u vidu gledalaca. Nadam se da ćemo od sledeće godine ponovo imati LAN turnire, pošto je to ono što svi vole najviše da gledaju. Naših organizacija ima tek nekoliko i nemam neki utisak da će se to skoro promeniti, osim ako ne dobijemo više dobrih naših timova.

Qbe: Esports svake godine je sve veći i veći globalno, što se PUBG tiče jako su spori da se napredak vidi tek kad se pogleda nekoliko godina unazad. Naša scena i dalje deluje kao da je na mišiće pravljena zbog želje organizatora više nego što je ispraćena kako bi trebalo da bude.

Šta biste poručili mlađim generacijama koji igraju PUBG i žele jednog dana da igraju u timu kao što je Entropiq?

Naylup: Ako stvarno žele da igraju PUBG na nekom višem nivou, pre svega treba da budu mentalno spremni. Treba da prepoznaju kada naprave grešku i da ne misle da su oni uvek u pravu. Svi mi grešimo, niko nije savršen. Treba da nauče da prime kritiku, a ne odmah da misle da je to nešto loše. Ako to primene već su na pravom putu. Takođe, podrazumeva se da treba da igraju kako bi mehanički bili što bolji, kao i da gledaju nekad sami sebe i da uoče šta greše, pa da nađu pravi način kako da to reše.

Qbe: Da igraju što više turnira, za kiflu što bi se reklo. Da nađu tim sa dobrom hemijom pre nego skilom i da samo grajndaju, ostalo dođe samo.

BONUS VIDEO Mini Moris – gejming mašina

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar