Foto: Li Ming / Xinhua News / Profimedia

Elijud Kipčoge, legendarni maratonac iz Kenije, odustao je nakon pretrčanih 30 kilomtetara svoje poslednje trke na Olimpijskim igrama.

Kipčoge je u Pariz stigao sa ciljem da odbrani zlatne medalje iz RIo de Žaneira i Tokija, ali je umesto toga usledio razvoj koji niko nije želeo da vidi.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovaj 39-godišnji Kenijac je uspeo da pretrči 30 kilometara, ali je pri jednom usponu osetio veliku nelagodnost u predelu struka, zbog čega je odlučio da, kada je shvatio da neće uspeti tu nelagodnost da otkloni, odustane.

Tako je propustio šansu da nastavi niz medalja na Olimpijskim igrama na kojima je učestvovao, pošto je u Atini 2004. godine na 5.000 metara osvojio bronzu, a četiri godine kasnije u Pekingu srebro, dok u Londonu 2012. nije učestvovao.

Nakon što je postalo jasno da ne može više, Kipčoge je stao, sačekao preostale maratonce da prođu. Potom je, skinuo svoje patike i čarape, dao ih okupljenim navijačima, a potom, ispraćen ovacijama, seo u kombi i napustio poprište trke.

„Ovo je moj najgori maraton, Nikada nisam ostao bez plasmana. To je život, poput boksera bio sam u nokdaunu, pobeđivao sam, bio sam drugi, osmi, peti, deseti, sada nisam završio, To je život“, rekao je emotivni Kipčoge za sajt Olimpijskih igara.

A ovom trkom se ujedno i oprostio od takmičenja koje je obeležio:

„Videćete me u nok drugom obliku, možda ću biti motivator, ali neću trčati. Ne znam šta je sledeće, moram da odem kući, da probam da sumiram svoju 21 godinu dugu karijeru u trčanju na viskom nivou. Da probam da evoluiram i predstavim se u drugim stvarima“, rekao je on.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar