Ognjen Dobrić i Filip Petrušev Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I dok se "orlovi" spremaju za prvi javni meč u pripremama za Svetsko prvenstvo FIBA će odraditi žreb za Evropsko prvenstvo (11.30).

Srpski košarkaši se nalaze u prvom šeširu sa Španijom, Francuskom i Slovenijom, pa sa njima neće igrati. Baš kao ni sa selekcijama iz drugog, trećeg i sedmog šešira.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ bi mogli da budu tako i u balkanskoj grupi jer može da igra sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, te još jednom selekcijom koja dolazi iz najslabijeg osmog šešira.

Šešir u kom se nalazi Srbija daje jednog predstavnika, baš kao i šešir četiri u kom su Hrvatska, Finska, Ukrajina i Letonija, šešir 5 koji čine Belgija, Gruzija, Izrael i Bosna i Hercegovina, te šešir broj osam u kom su Portugal, Danska, Slovačka i Kipar. Iz grupe prolaze tri najbolje plasirana tima, ukupno će ih biti 32 na prvenstvu Evrope.

Foto: FIBA

Jedino u grupama u kojima se nalaze organizatori će prolaziti po dve selekcije, pa bi bilo dobro da Srbija izbegne na žrebu Kipar, Finsku, Poljsku i Letoniju. To bi značilo da potencijalno Kipar ima sigurno mesto, a da Srbija ima dva potencijalno neugodna protivnika. Ipak, i to ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem jer su FIBA i Evroliga konačno pronašli zajednički jezik oko takmičenja.

Prozori će biti igrani od 19. do 27. februara 2024. godine, zatim od 18. do 26. novembra, te onda i od 17. do 25. februara 2025. godine. Ovog puta se oni neće preklapati sa terminima Evrolige, pa će znatno više igrača moći da se odazove selektorima.

Prvenstvo je na programu od 27. avgusta do 14. septembra 2025. godine.

BONUS VIDEO Pešić: Jokić istrošen mentalno i fizički

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar