Foto (arhiva): Printscreen Youtube / Zoom vesti Užice

Košarkaški klub Vršac odustao je od igranja ABA 2 lige, što je izazvalo potres u regionalnoj i srpskoj košarci, a istim tragom su krenuli i u Slobodi.

Odmah nakon što je Vršac odustao od takmičenja, iz ABA su reagovali, pa su u skladu sa prošlosezonskim plasmanom u KLS i na osnovu izraženih želja klubova da nastupe u ovom takmičenju u slučaju odustajanja nekog – pozvali Slobodu, Radnički Kragujevac i Džoker.

PROČITAJTE JOŠ:

Sloboda takođe neće igrati ABA 2, već se u ovom srpskom klubu odlučuju za nastup u Košarkaškoj ligi Srbije. Ratko Radovanović, direktor užičkog kluba obrazložio je i zbog čega je doneta ovakva odluka, uprkos tome što je klub na početku sezone hteo da igra u ABA 2.

„Istina je da smo mi pred početak sezone poslali dopis u ABA da smo raspoloženi da igramo ukoliko se otvori prostor, ali da ne želimo ništa da plaćamo. Tražili smo rok do petka, međutim, iz lige su istakli da im je to kasno i tu stavljamo tačku na sve priče i spekulacije o našem učešću u regionalnom takmičenju. Ne želimo da plaćamo nešto što nam ne donosi i ne može doneti baš ništa. Koja je svrha plaćanja onda? Kako kažu, ni kesu bombona ne dobiješ“, rekao je Radovanović, a preneo sajt KLS.

I Radovanović i klub koji predstavlja, smatraju da srpski klubovi treba da zauzmu jedinstven stav po tom pitanju.

„KLS je prioritet i ne zanima me ništa drugo. ABA liga srpskim klubovima uopšte ne treba. Ako neki klub iz Srbije i bude prvi opet ne može da uđe u elitni rang regionalnog takmičenja. Moraš nekoga izbaciti, verovatno neki naš klub i tu samo gubi srpska košarka. Igrali bismo mi da je besplatna, ali da se razumemo, ja sam za opciju profesionalne srpske lige i to se već jednom mora preseći“, kazao je Radovanović.

Naveo je i da je prvih osam klubova iz KLS jače od pola ABA 2 lige, pa čak i od onih fenjeraša iz ABA lige.

„Ako to stvarno žele klubovi, već sada treba da krenemo da radimo na tome, da bismo naredne sezone imali jaku srpsku ligu, sa ekipama iz ABA. Imamo mi dovoljan broj klubova, negde do 14 i time bismo zadovoljili sve košarkaške centre. Šta bismo dobili? Mnogo, kako na marketingu, posećenosti, interesovanju, promociji, ali i na još većem kvalitetu. Da se ne shvatim pogrešno, mi kvalitet već posedujemo i to je neosporno. Prvih osam klubova iz KLS je jače od pola ABA 2 lige, a donekle i od poslednjeplasiranih u ABA ligi. I zaista nemamo dilemu i želimo da se naš glas i stav jasno čuju – prioritet nam je srpska košarka i domaća liga i tome ćemo uvek težiti“, poručio je Ratko Radovanović.

Pošto je i Sloboda odustala, ostaju kao opcija Džoker i Radnički iz Kragujevca, a ako ni oni ne budu hteli u ABA 2, liga će morati da nađe drugo rešenje u regionu.

BONUS VIDEO: Dvejn Vašington posle utakmice sa Borcem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare