Foto: Credit line: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Marina Maljković je srpskoj košarci donela brojne radosti, ali bi uprkos tome veoma lako moglo da se dogodi da u borbu za plasman na Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine (i sve u međuvremenu) košarkašice Srbije uđu bez nje.

Maljkovićeva je sa Srbijom osvojila bronzu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, dva evropska zlata (2015. i 2021) uz jednu bronzu (2019), a na klupi nacionalne selekcije sedi – uz prekid od godinu dana od januara do decembra 2017. godine – od avgusta 2011.

PROČITAJTE JOŠ...

Za to vreme, Srbija je postala jedna od vodećih košarkaških sila, bar kada se gledaju rezultati nacionalne selekcije.

Pored gore spomenutih medalja, Srbija je na Igrama u Tokiju bila četvrta, na Eurobasketu 2013. takođe četvrta…

Iako je Srbija otišla puna nade u Pariz, sa Olimpijskih igara se vratila kao šestoplasirana, izgubivši od Australije u četvrtfinalu.

A odmah potom stigao je još jedan „hladan tuš“ – klupu bi mogla da napusti i Marina Maljković:

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

„Dobre devojke, zdrav tim, tako treba da izgleda ekipa, što je izuzetno važno. One su me ubedile da ostanem ogromnim radom i ponašanjem kad je prošla generacija otišla kad sam mislila da odem sa njima. Zaslužuju zato pažnju, da se napravi ozbiljan plan, vi znate da ću uvek da kažem da dok nemamo ligu ne možemo da budemo šta smo bili sa prošlom generacijom, imamo probleleme i sa mlađim kategorijama, probleme na pretek“, rekla je Maljkovićeva posle poraza od Australije, nakon čega je dodala i koji uslov mora da bude uslovljen kako bi ostala na klupi Srbije:

„Neću biti tu bez strategije, to sigurno, prosto neću. Bez toga ne možemo ništa, strategija za naredne četiri godine. Kad su se pravili svi uspesi, nikad nismo pravili ozbiljnu strategiju kakvu smatram da treba.“

A ta strategija podrazumeva jaču ligu, veća ulaganja… jednostavno, kvalitetnije uslove za rad.

I to bi trebalo da se podrazumeva.

Jednostavno, ako želiš rezultate – moraš ne samo da uložiš, već to da uradiš pametno i sa nekim ciljem.

No, iako bi to u suštini trebalo da bude podrazumevano, a njena reč kao jednog od najvećih košarkaških stručnjaka dovoljno jaka da izazove reakciju (uostalom, sa Fenerbahčeom je osvojila Evroligu 2023. godine), utisak je da je Maljkovićeva pričala uzalud.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Zbog čega?

Srpska košarka je, u globalu (ne računajući timove koji igraju u ABA ligi) u krizi koja traje već neko vreme. Klubovi su u lošem stanju, uslovi za rad nisu preterano dobri, a naznaka da će se nešto ozbiljnije promeniti u bližoj budućnosti – nema.

Da situacija nije laka pokazuje i podatak da se u rosteru reprezentacije koja je igrala u Parizu nije našla nijedna igračica koja igra u Srbiji?!

„Liga mora da se pojača, kostur reprezentacije da bude u svojoj zemlji, i da na taj način da radimo godinu dana zajedno i sve male probleme na brzinu rešavamo“, rekla je Marina Maljković na tu temu.

A za to je potrebna, kako je rekla ona sama, strategija. I to ona strategija koja bi morala da postoji i bez njenih reči, jer je valjda svima u interesu da imamo jako i zanimljivo košarkaško takmičenje?

Zasad, naznaka nema da će se nešto ozbiljnije promeniti.

Ostaje nam da vidimo da li će u bližoj budućnosti biti nekih dešavanja, ili ćemo i Marinu Maljković „ispustiti“ jer nije postojala volja da se podigne nivo košarke, a samim tim će Srbija ostati bez pravih naslednica Saše Čađo, Tine Krajišnik…

Ako se to dogodi, i sam plasman na velika takmičenja biće nam uspeh, dok će osvajanje medalja biti u domenu naučne fantastike…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare