Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Već sada važi za jednog od najboljih stranih igrača na ovim prostorima

Dante Egzum, svojevremeno peti pik na NBA draftu, a sada košarkaš Partizana, napravio je veliki iskorak ove sezone u kojoj igra košarku karijere.

Brzonogi Australijanac je baš onaj tip igrača koji voli Željko Obradović – „kombo bek“, koji ima sposobnosti da kreira i za sebe i za druge, a uz to odlično otvara prostor i tera odbranu da se skoncentriše na njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Egzum je veoma skočan i brz, ove sezone viđamo i da se često spušta na niski post, obožava igru u tranziciji, u stanju je da pretrči svakoga na terenu, a na sve to zakucava kako poželi. Ume odlično da otvori kontranapad, retko ko može da ga zaustavi u prodoru, pa iako u nekim situacijama predvidiv, važi za jednog od najtežih bekova za čuvanje u Evropi.

To su ove sezone na koži osetile najjače evropske ekipe, ali i Crvena zvezda koja je imala velikih poteškoća da izađe na kraj sa njim u prethodnim derbijima.

U svemu pomenutom, Dante je bio dobar i pre dolaska u Partizan, ali je utisak da mu je falilo slobode i boljeg osećaja, što se sa prelaskom u Beograd promenilo.

Rad sa Željkom Obradovićem svakako daje svojevrsni pečat, Partizan zaista igra timski, ali se među pojedincima i te kako izdvaja Egzum, koji će ovu sezonu pamtiti do kraja života, a nije isključeno da će razmišljati i o ostanku kada se završi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prošle sezone Egzum je bio član Barselone, nakon što nije uspeo da se snađe u NBA ligi, gde je proveo čak sedam sezona, ali sa ne baš „veselim“ brojkama. Činilo se da bi mogao da bude još jedan neiskorišćeni talenat, ali kako odmiče vreme jasno je da je Dante spreman za velika dela.

U Barseloni nije imao baš malu minutažu, ali sloboda na terenu i način igre nisu bili takvi da bi Australijanac mogao da se pokaže u najboljem svetlu. Sada se sve promenilo, situacija po njega je znatno bolje u svim pogledima, pa je i Šarunas Jasikevičijus, trener Barselone, otkrio da ga je klub hteo, ali nije imao šanse da ga zadrži na leto.

„Što se tiče Dantea, nema žaljenja. Nismo imali šansu da ga zadržimo. Uz situaciju kluba koja nam je bila jasna – posle veoma dobre prve sezone, igrači poput njega u drugoj sezoni naprave iskorak. On je veliki radnik, sa sjajnim umom, ima sve kvalitete, trenira ga najbolji trener i napredovaće cele sezone, kao što napreduje i poboljšava sve igrače. Kada ubacuje trojke, onda je nezaustavljiv. Teško je stati tada ispred njega“, rekao je Jasikevičijus nakon što je Dante ubacio Barseloni 24 poena za 27 minuta na parketu.

Egzumov „rast“ zapravo se najbolje ogleda u šutu i smelosti da „potegne“ trojku. Nikada taj segment u igri nije bio jača strana Australijanca, ali je sa samopouzdanjem, treningom i radom sa Obradovićem došlo i to.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Protiv Barselone je Egzum dao tri trojke iz četiri pokušaja, a i mnogo puta pre toga je pokazao da može da šutira za tri i iz „spot up“ situacija, ali i iz driblinga kada mu se odbrana povlači ili ga brani ispod bloka.

Svakako da Danteu to i dalje nije najjače oružje, najviše poena postiže preko zakucavanja i prodora, kao i iznuđenih bacanja, ali kada šutira spolja gotovo da ne postoji način na koji bezbolno možete da ga zaustavite, a da pritom ne preuzimate neki rizik.

„Niko ne može. To su ili dva poena ili faul protivnika. Žao mi je zbog košarkaša koji ga čuvaju (smeh). Kada jednom krene na polaganje… visok je 198 centimetara, ima dobru građu… za igrača sa loptom, da tako vodi loptu, to je teško zaustaviti i čuvati“, kazao je nedavno Kevin Panter o svom saigraču i nije pogrešio.

Iako bi se u trenucima kada nakon NBA i Barselone dolazite u Partizan koji osam godina nije igrao Evroligu, moglo reći da je to stepenik ili dva unazad, kod Dantea je slučaj obrnut. Njemu je dolazak u Partizan verovatno jedna od boljih odluka u karijeri ili bolje reći životu.

Dante Egzum i Nemanja Nedović
Dante Egzum i Nemanja Nedović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Da može da vrati vreme verovatno bi želeo da mu je ova sezona u Partizanu prva ili druga u karijeri, a da nakon toga uskoči u Barselonu, pa u NBA. Međutim, vremeplov ne postoji, a deluje da ni Dante ne razmišlja o tome šta bi bilo kad bi bilo, već samo o onome što se dešava na parketu ove sezone.

Treba napomenuti da se Dante istakao i po primernom ponašanju, jer nije sklon skandalima i sukobima ni na terenu ni van njega. Primera radi, kada su se posle večitog derbija u ABA ligi oštro sukobili Petrušev i Lesor, Egzum je snimljen kako je najpre krenuo ka epicentru dešavanja, a onda samo odmahnuo rukom i glavom okrenuvši se na drugu stranu.

Dante i atmosferu na utakmicama u Beogradu doživljava na poseban način, a sigurno je da je i to bitan faktor u njegovim blistavim partijama.

„Atmosfera u Beogradu… Ljudi mi šalju poruke iz Australije, oni čak i preko televizije vide kakva je atmosfera. Svima im kažem isto – potpuno je drugačije kada ste zapravo u Areni, to ne može rečima da se opiše. To ne mogu da uporedim sa bilo čim drugim. Često posle neke utakmice pomislim da ne može da bude bolje, što se navijanja tiče, a onda me svaka sledeća utakmica iznenadi i bude još bolje. Kako se sezona bliži kraju – biće sve luđe… Omiljeni deo utakmica na kojima smo domaćini je kada na početku navijači rašire šalove i pevaju. Uvek se naježim, sjajan osećaj“, istakao je oduševljeni Egzum.

Foto: KK Partizan

Australijski bek je jedan od retkih igrača za koga poštovanja imaju i iz suparničkih tabora, baš zbog njegove poštene igre i fer ponašanja.

„Beograd je sjajan grad, svi su veoma fini prema meni – posebno navijači. Čak i kada sam naleteo na navijače nekih drugih klubova, uvek su imali poštovanja. Kažu da navijaju za drugu ekipu, ali da im je drago što smo se upoznali. Zasad – odlično iskustvo, a ni vreme nije loše. Što se tiče slobodnog vremena, meni je uglavnom tada potreban odmor, da ne budem na nogama. Obično su to filmovi, TV serije, video igre… Ni gužve u saobraćaju nisu velike u poređenju sa nekim drugim mestima na kojima sam igrao. Ne mogu da se setim ničeg što mi se ne sviđa u Beogradu“, zaključio je 27-godišnjak iz Melburna.

Teško je reći koji je Danteov naredni potez u karijeri, ali mu je sada u fokusu da do kraja sezone bude na što većem nivou i pokuša da sa Partizanom podigne neki trofej, možda čak i evropski.

„Vidim ga kao igrača Partizana na duge staze ako klub odluči da mu ponudi novi ugovor, prelepo mu je ovde, porodica takođe može da ga poseti pa ni to nije problem, vidim da se lepo oseća u Beogradu i klubu“, rekao je nedavno Sesil, Danteov otac, koji je viđen već nekoliko puta na utakmicama crno-belih.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sesil je pohvalio i navijače, koji su ostvarili zaista posebnu vezu sa igračima Partizana ove sezone, bez obzira što uglavnom nisu u pitanju srpski internacionalci.

„Osećam se kao kod kuće. Jednostavno takav mi je osećaj i van dvorane, a posebno u dvorani gde je bilo prelepo. Sjajni navijači koji su od prvog momenta na nogama, navijaju za svoj tim, navijaju za mog sina. Prelepo veče, oduševljen sam“, rekao je Egzumov otac.

Oduševljen partijama Egzuma ove sezone bio je i Endrju Bogut, nekadašnji NBA šampion, koji ga je zvao nazad u najjaču ligu sveta.

„Nazad u NBA“, napisao je kratko Bogut kao komentar na Danteove brojke koje je podelio novinar „Bličer reporta“ Endi Bejli.

Dante Egzum
Dante Egzum; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Bogut koji je osvojio šampionski prsten sa ekipom Golden Stejta dobio je mnogo komentara, a raspravu se uključio i jedan Srbin.

„Alo, Bogute, dalje ruke od Dantea, on ostaje u Partizanu. Ne damo ga. Znam da razumeš srpski“, napisao je jedan korisnik. Takođe, jedan Tviteraš ga je pitao i zašto igra samo 21 minut po meču. „To je Evropa“, odgovorio je Bogut.

Egzum ove sezone prosečno beleži 11,5 poena, 2,2 skoka i 3,8 asistencija u ABA ligi, odnosno 13,4 poena, 2,4 skoka i 2,8 asistencija u Evroligi.

BONUS VIDEO Navijači navijaju iz sve snage uprkos porazu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare