Mirotića u Srbiji navijači ne obožavaju bez razloga, a priznanje zbog humanosti odaju i simpatizeri Partizana i Crvene zvezde

“Veličina čoveka ne ogleda se u njegovom bogatstvu, već u njegovom integritetu i sposobnosti da na ljude oko sebe utiče pozitivno“, rekao je svojevremeno Bob Marli. Ako bi tražili nekog sportistu koji bi se uklopio u izjavu kralja rege muzike bolje nego bilo ko, onda ne bi morali da gledate dalje od Nikole Mirotića.

Maestralni krilni centar Barselone godinama je primer šta znači biti čovek bez obzira na poreklo, bogatstvo, državljanstvo ili mesto u kojem živiš.

Rođen u Podgorici dok se ona još zvala Titograd, Srbin iz Crne Gore koji je igrao za reprezentaciju Španije neraskidivo je vezan posebnom ljubavlju sa Srbijom koju mu ljudi ovde iskreno vraćaju.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je svojevremeno bio na stubu srama kada je nehotično jednom prilikom zgazio srpsku zastavu, zbog čega je bio optužen za novokomponovani crnogorski nacionalizam Mila Đukanovića, zbog čega se kasnije i bespotrebno izvinjavao, njegova dela i stvari koje je učinio za ljude u Srbiji ostaće kao večno svedočanstvo ljudske veličine jer je onu igračku mnogo puta već dokazao.

Slava bogu„, uskliknuo je Nikola kada mu je voditeljka postavila pitanje na engleskom posle pobede Barselone nad Partizanom, čime je još jednom oduševio ljude u Srbiji.

A da nisu u pitanju samo reči, najbolje pokazuju njegova dela.

Prošle godine je odjeknula vest da je malom Vukanu Stoiljkoviću, dečaku iz Vranja, bila potrebna pomoć da sakupi 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu – „zolgensmu“. Mirotić je donirao pola miliona evra. Tok akcije prikupljanja pomoći promenio je, kako rekoše Vukanovi roditelji, jedan „sportista velikog srca, koji je želeo da ostane anoniman“. I bio je nekoliko dana, a onda je ipak otkriveno da je taj čovek Nikola Mirotić.

Pomagao je i ugroženim porodicama kojima je bio potreban krov nad glavom. Porodici Kojović iz Sjenice, koju čine otac Radoslav i njegovo šestoro dece, donirao je više desetina hiljada evra kako bi završili kuću i živeli život dostojan čoveka.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dom je obezbedio i srpskim porodicama Varga u Vukovaru i Kokić iz Doboja, zatim je prikupio novac za izgradnju kuće nepokretnoj Jasni Dedić iz Gusinja i njenoj višečlanoj porodici. Organizovao je i humanitarne akcije koje bi trajale mesec dana ili onoliko koliko bi bilo potrebno da se određene sredstva sakupe, Nikola za svaku trojku koju bi dao na utakmicama u tom periodu donirao je po 500 dolara ili evra.

Nije Mirotić zaboravljao ni Kosovo, ni svoju rodnu Crnu Goru.

Finansijski je pomogao projektu „Božur za decu Orahovca“, a dok se Crna Gora borila sa koronavirusom, donirao je 50.000 evra kako bi građani dobili što bolje uslove za lečenje. As Barselone ne propušta priliku da se zahvali bogu za sve što je postigao, a kao veliki vernik je pomogao i u borbi SPC u Crnoj Gori za odbranu imovine kada je podržao litije koje su trajale mesecima.

I kao sportista je svojim ponašanjem pokazivao veličinu.

Pre nekoliko meseci je sa Barselonom gostovao Zvezdi kada se desio verovatno najveći sudijski previd u ovoj sezoni. Barselona je izborila produžetke njegovom neverovatnom trojkom, ali je pre toga gazio aut liniju što sudije nisu želele da vide.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada mu je novinar Nova.rs pokazao snimak, nije pokušavao da se pravda.

„Ozbiljno? Nisam znao, nove informacije. Kakve su ove sudije, kako posle da im ne zvižde?“, nasmejao je Mirotić sve oko sebe.

Pamtiće se sa te utakmice i trenutak kada je Mirotić dobio specijalno priznanje za humanitarni rad od crveno-belih i humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“.

Predstavnik organizacije „Srbi za Srbe“ Igor Rašula i Zvezdin direktor Marko Kešelj su Mirotiću uručili ikonu, a on je oduševio Srbiju onim što je prvo učinio – poljubio je.

Nikola i Srbija – ljubav za sva vremena.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

BONUS VIDEO Mirotić u šoku sto je gazio liniju, velika podrška narodu na Kosovu i Metohiji