Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nekadašnji NBA košarkaš Čening Fraj proveo je 14 godina u NBA ligi u nekoliko ekipa i usred plej-ofa pričao o Nikoli Jokiću.

Putevi mu se nikad nisu ukrstili sa Nikolom Jokićem bar u istom timu jer je branio boje Njujorka, Portlanda, Finiksa, Orlanda, Klivlenda i Los Anđeles Lejkersa.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo protiv Lejkersa sada Nikola Jokić sa Denver Nagetsima igra prvu rundu plej-ofa i vodi sa 3:0 posle pobede u prvom meču u Los Anđelesu 112:105.

Mada Jokić „udara“ na Lebrona Džejmsa, sa kojim je Fraj nekada osvojio šampionski prsten u Klivlendu (2016), zajedno sa Ričardom Džefersonom je probao da objasni zbog čega bi pre birao Srbina nego Kevina Durenta, danas zvezdu Finiks Sansa.

„Reći ću ovo, njegov put je bio teži, ali deluje čistiji na papiru. Na papiru, Jokić je došao u Nagetse, ostao je sa Nagetsima, osvojio je titulu sa Nagetsima i sa istim trenerom. Prava linija. Nema ol-starova u ekipi, nema najboljih defanzivaca godine u timu, nije odlazio i ne samo da je dominantan u tome što radi, već je dominantan u svakom segmentu košarke osim u odbrani. Nije dominantan u odbrani, ali nije ni užasan“, rekao je Fraj u podkastu sa Džefersonom.

Čening, koji je karijeru proveo na poziciji krilnog centra ističe da Jokić može da dominira u više kategorija nego Durent, samo ako to hoće.

„Celokupno kao košarkaš, ako bismo imali nek panel i kad bi svako mogao da bira jednog igrača, a meni bi zapao Jokić, mogao bih da polemišem i kažem da je Jokić najbolji poenter u ligi kad to hoće, najbolji dodavač u ligi kad to hoće, najbolji skakač u ligi kad to hoće i najbolji lider. Na sve to, najbolji je i u poslednjim sekundama. Mogao bih da polemišem o svim tim stvarima dok bi Kevin Durent povremeno mogao da kaže da je nezaustavljiv u napadu, iznadprosečan u odbrani i osrednji dodavač i plejmejker. Podsećam vas, Kevin Durent je u 10 ili 15 igrača svih vremena“.

Zbog svega navedenog je i prekinuo Džefersona kada je krenuo da ga pita koga bi pre birao da započne franšizu. Nikola je lani osvojio prsten sa Nagetsima osam godina od dolaska u ligu.

„Jokić, nemoj to ni da me pitaš. Nemoj, to nije ni pitanje. Znaš zašto? Svako ‘jede’ u njegovom timu, vidi ove mlade igrače koji igraju, pogledaj karijeru Arona Gordona, vidi Džamala Mareja i njegovu karijeru, vidi pobede i kako pobeđuju. Njegova najveća kritika je bila: ‘Oh, on ne voli košarku’, a kad pogledaš Nagetse kako igraju, on možda priča i više nego Luka, a Luka ne zatvara usta! Pogledaj kako razgovara sa saigračima, pogledaj njegovu strast, ne propušta utakmice, izdržljivost mu je suluda i građa mu je takva da koliko god igrao sa loptom i kad izgleda iznureno, ima posebne nivoe spreme u utakmicama da svaki put u prelomnom trenutku napravi dobar potez što pokazuje da mu kondicija nije problematičan faktor“, objasnio je Fraj.

BONUS VIDEO: Denver i Nikola Jokić stigli do 3-0 protiv Lejkersa u Los Anđelesu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare