Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan u meču 18. kola ABA lige sa 88:86 i pored meča možda dobili još jednu bitnu stvar - samopouzdanje Jaga dos Santosa.

U periodu kad je ekipi sa Malog Kalemegdana bilo potrebno da po svaku cenu proigra neki igrač iz spoljne linije, to je uradio omaleni Brazilac, koji na početku sezone nije doveden da bi radio ovakve stvari koje radi već neko vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizanu je „došao glave“ tako što je u poslednjih desetak sekundi pretrčao ceo teren, izdržao je duel sa Ognjenom Jaramazom, a onda između njega i Alena Smailagića lepo poentirao za pobedu.

„Srećan sam jer volim da pobedim u derbiju i takođe jer sam ja odlučio pobednika. Mislim da je ovo bio važan trijumf za tim, za klub i za navijače“, rekao je Jago posle utakmice.

„Sad imamo ‘dupli program’ u Evroligi i važno nam je bilo da pobedimo zbog energije i atsmofere. Mislim da ova energija može da promeni raspoloženje i da nas podstakne da igramo bolje“, dodao je Brazilac.

Aleksa Avramović za preostalo vreme nije uspeo da pogodi trojku iz punog trka i Zvezda je izjednačila na 2:2 u ovosezonskim derbijima sa Partizanom, dok je trener Zvezde Janis Sferopulos morao da se osvrne na učinak svog rezervnog pleja.

FotO: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„Jago je dokazao da je igrač za najveće domete. Njemu je ovo prva godina u Evroligi, iako nije bio plan da bude prvi plejmejker, on igra kao prvi plejmejker“, ocenio je Sferopulos.

S jedne strane, ovakav rasplet derbija garantuje dobre utakmice Zvezde i Partizana pred nastavak sezone, gde će i u Partizanu morati da razmisle o pravcu kojim hoće da idu.

Prvo, Zvezda je nekim budućim protivnicima crno-belih dala recept da ako u meč uđu dobro i stvore 15, 20 poena prednosti, Partizan će posle toga morati da se čupa i smanjiće mu se maneverski prostor za pobedu.

Drugo, tim Željka Obradovića je glavom nekako više u Evroligi, što nije čudno, jer je tu u dobroj poziciji da opet obezbedi doigravanje, dok Zvezda gubi i od fenjeraša poput Asvela i Albe i pokazala je da ni ova sezona nije njena u Evropi.

Foto: ABA liga

Uprava kluba sa Malog Kalemegdana se sita ispromašivala sa pojačanjima svih prethodnih godina, o tome je već bilo reči, ali je sa nekima ipak dobila ponešto pozitivno i Jago je jedan od takvih.

Pre svih misli se na Džoela Bolomboja, koji je nekako tiho uspevao da se nametne, pa je i u derbiju sa 14 poena i 13 skokova bio jedan od najboljih.

Jago se u poslednje vreme prinudno pokazuje kao jedan od boljih. Neka Zvezdina verzija Ajzee Tomasa „za siromašne“.

Treba se setiti da je i Tomas zbog svojih fizičkih predispozicija bio zanemaren od NBA klubova, pa je izabran kao 60. pik na draftu 2011. i polako je napredovao i radio na sebi dok nije počeo da „sipa“ po 25, 30 poena kao od šale dok je igrao za Boston Seltikse.

Pola toga što nije imao u fizikalijama, nadoknađivao je srčanošću i to je ono što Jago ima, samo mu fali da ponekad izbroji do dva, tri pre nego što nešto uradi na terenu.

Partizanu je ubacio 13 poena i već skoro mesec dana je u dobroj formi. Koincidiralo je to sa povredama Nikole Topića i Miloša Teodosića, mada je Miloš protiv Partizana dobio svoju porciju minuta.

Jago je u januaru odigrao deset utakmica i samo dvaput je bio ispod deset poena. Baskoniji je ubacio 26, Cedevita Olimpiji 24, a Albi 20 i problem je što u te tri utakmice nije izdejstvovao pobedu.

Dobra stvar je što je protiv FMP-a pokazao da može i da proigrava pa je imao 14 asistencija, a više puta je imao i po četiri, pet.

Pitanje je samo koliko će održati ovaj nivo forme kad se resetuje njegova rola i kad se vrate u punom ritmu Teodosić i Topić.

Bilo kako bilo, nema sumnje da, ukoliko se ukalupi u ulogu i nastavi ovim tempom, može da bude dobar do kraja sezone.

BONUS VIDEO: Najboljih 10 poteza utakmice Alba Berlin – Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar