Dušan Ristić/Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na centru ipak nismo tako slabi, bez obzira na to što Jokić ne igra

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku sa 71:64 na Akropolis kupu u Atini, a Dušan Ristić još jednom je potvrdio zašto konstantno dobija pozive selektora da igra za reprezentaciju.

Srbija nije briljirala na meču protiv Grka, ali je Pešić mogao da isprobava različite petorke i uvežbava detalje sa svojim momcima, koji veruju da na Mundobasketu iz drugog plana mogu da se umešaju u borbu za medalju, pošto bez Nikole Jokića i Vasilija Micića ipak nisu u prvom krugu favorita za vrh.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo zbog izostanka Jokića daleko veću minutažu nego na proteklim velikim takmičenjima trebalo bi da dobije Ristić, koji se protiv Grčke odlično pokazao i mogao bi da bude bitan faktor sa klupe.

Srpski centar je za nepunih 11 minuta na parketu upisao isto toliko poena uz dva skoka i jednu blokadu. Imao je tek dva promašaja iz igre, a Pešić je u njemu dobio odličnu zamenu za Nikolu Milutinova, koji bi ipak trebalo da ponese veći deo tereta kada je igra u reketu u pitanju.

Ristićevo prisustvo u reprezentaciji posebno je važno i zbog toga što Alen Smailagić i dalje nije sa timom i pitanje je da li će moći da pomogne Srbiji na Mundobasketu.

Važno je napomenuti i to da je Ristić već dugo deo reprezentacije, upoznat je sa tim šta Pešić traži od njega i visokih igrača, a spreman je da se podredi timu i prihvati ulogu koju dobije.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic/Getty Images)

I prošle godine na Evrobasketu Ristić je bio među 12, ali tada je imao zaista malu minutažu zbog toga što je Jokić bio glavni. Sada su se stvari promenile, Srbija može i mora bez Jokića, a Ristić bi mogao da bude „x-faktor“ ukoliko nastavi sa partijama kao protiv Grčke.

Ristić je sposoban da i defanzivno odgovori zadacima koji se pred njega stavljaju, važi za čvrstog i „školskog“ centra, a deluje da i u napadu može da doprinese na različite načine.

Nije Dušan igrač koji je previše raznovrstan u napadu, ali sa niskog posta zna da „uzida“ čuvara, a ima domet i u šutu za tri, koji pogađa u veoma dobrim procentima. Takođe, Ristić nije igrač koji će da forsira, a sa potencijalnim priključivanjem Stefana Jovića u 12 najboljih, mogao bi dodatno da profitira u igri iz pik-en-rola.

PROČITAJTE JOŠ:

Često Ristića možemo videti i kao veoma odlučnog na parketu, pa se tako treba prisetiti kada je protiv Turske (77:76) u presudnom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo ubacio 16 poena uz četiri trojke iz četiri pokušaja i to većinu u navratima kada se lomila utakmica.

Upravo tokom tih kvalfikacija Ristić je uvek bio na raspolaganju Pešiću, te je nadomestio izostanke evroligačkih zvezda, a za prosečno 18,4 minuta na parketu beležio je 10 poena uz 5,1 skok.

„Najvažnije je da mi koji smo se okupili imamo veliku želju da napravimo nešto bolje od rezultata sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva. Atmosfera u timu je odlična, a ključno je kako ćemo se uskladiti na terenu. Ako nam to uspe, biće zaista dobro“, rekao je Ristić još na okupljanju reprezentacije.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Svestan je da timski rad može da nadomesti izostanak srpskih zvezda.

„Ne mogu da kažem da nismo oslabljeni, to je očigledno, ali ne smemo zaboraviti da je košarka kolektivni sport, a timski rad je iznad svega. Postoji mnogo primera pod obručem gde je funkcionalan tim uspeo da nadmaši individualne kvalitete igrača“, dodao je Ristić.

Sada još ostaje da Pešić skocka tim, svakome nađe pravu ulogu i povede momke ka medalji na Mundobasketu. Ristić se pokazao kao neizostavni deo tima i nema sumnje da će nastaviti da radi sve ono što i do sada.

BONUS VIDEO Dejan Milojević o razvoju Nikole Jokića: On je jedan od pet najjačih igrača u NBA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar