Photo by Nikola Gligic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde već nedeljama vredno treniraju i uglavnom u tišini se spremaju za sezonu koja je pred nama.

Nije Zvezda pravila veliku „buku“ oko pojačanja ovog leta, iako je dovela nekoliko zvučnih imena, od toga svega nije pravljen poseban spektakl, već se odmah dalo značaja na radu i uigravanju.

Prošle godine već na početku i tokom priprema imali smo izjave pojedinaca kako bi to mogao da bude najjači tim u istoriji Zvezde, kako se napadaju svi trofeji, pa i onaj evropski, a na kraju sezona u Evroligi nije nikako bila za ponos. Jesu crveno-beli osvojili tri pehara u domaćim i regionalnim okvirima, što je na kraju najvažnije, ali gledajući ulaganja i košarkaše koji dolaze u Beograd realno je da se napadne makar i plej-of Evrolige (uz dužno poštovanje za sve ostvarene uspehe i osvojene trofeje).

PROČITAJTE JOŠ:

I dok su se početkom prošle sezone vodile razne priče o tome ko je koliko jak i koliko može u Evroligi, sada je situacija nešto mirnija, nema „zapaljivih“ izjava (makar za sada) i crveno-beli su već odavno u punom gasu, jer žele maksimalno spremni da dočekaju start sezone.

Trener Janis Sferopulos je „kupio“ svoju kartu za ostanak na klupi crveno-belih i to zahvaljujući osam uzastopnih pobeda u večitim derbijima i tri titule koje je osvojio. Sferopulos je pokazao da zna šta radi, mada je i on imao kikseva u Evropi, koje ove sezone treba da ispravi.

Dobio je Sferopulos priliku da sastavlja tim po svojim merama, što prošle godine nije bio slučaj, pa sada sve sluti na bolje – ali, da ne žurimo još sa procenama i ocenama.

Prvi deo priprema crveno-beli odradili su u Staroj Pazovi, a onda su u spektaklu na Palama pobedili Jahorinu sa 94:53. Hala na Palama bila je puna, navijači su bili izuzetno srećni što mogu da gledaju košarkaše baš tu gde inače ne mogu, a na terenu su blistale novajlije.

Najefikasniji u sastavu Zvezde bili su Kodi Miler-Mekintajer (15 poena) i Ajzea Kenan (14), dok je Ognjen Dobrić imao 10, Andrej Kostić devet, a Luka Mitrović i Uroš Plavšić po osam poena.

Tim Janisa Sferopulosa nastavio je pripreme u Beogradu, a kroz nekoliko dana odigrana je utakmica protiv Igokee u kojoj je Zvezda odnela pobedu sa 82:77 iza zatvorenih vrata.

Najbolji u ekipi Zvezde bili su Mitrović sa 15 i  Kenan sa 11, dok je Miler-Mekintajer stao na 10 poena. Dejan Davidovac je dodao devet, dok su Uroš Plavšić i Nemanja Nedović postigli osam poena.

Jasno je da od Zvezde tek treba da vidimo ono najbolje, potrebno je još mnogo uigravanja, a Sferopulos ima još vremena da tokom pripremnog perioda isproba razne kombinacije i osmisli pravu taktiku za početak sezone, posebno Evroligu.

Ono što je dobro za crveno-bele jeste što su uspeli da zadrže nekoliko nosilaca igre iz prošle sezone, a tim je svakako nadograđen, pa su pored pomenutih Miler-Mekintajera i Kenana stigli su i Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Majk Daum, i Uroš Plavšić, dok je sa Andrejem Kostićem potpisan profesionalni ugovor.

Dakle, Zvezda sada ima više nego jaku domaću osnovu, uz već oprobane i dokazane strance, pa ovaj spoj može da bude zaista moćan. Uz to, ekipa je veoma iskusna, iako jedna od najstarijih u Evroligi, energije na terenu ne bi trebalo da fali, pošto svi ovi igrači znaju šta znači igrati za Zvezdu i pred kakvim navijačima će morati da se dokazuju iz meča u meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što se u ovom trenutku čeka jeste zvaničan dolazak krilnog centra, preciznije Filipa Petruševa, koji je još uvek član Olimpijakosa. Njegov status je bio poprilično nejasan nedaljama i mesecima unazad, jer je Zvezda želela sve vreme da ga dovede, dok Olimpijakos nije hteo da ga pusti.

S obzirom na prethodno iskustvo u Zvezdi i poznavanje sa većim brojem igrača, gotovo da nema dileme da će se Petrušev odlično uklopiti u ovaj tim, te se čini da je Olimpijakos povukao dobar potez što ga je pustio na pozajmicu (dobar za sve tri strane).

Filipovim dolaskom roster će biti zatvoren, a Petrušev će biti prva opcija na poziciji četvorke. U tom slučaju rezervna opcija će biti Daum, dok ćemo na toj poziciji s vremena na vreme gledati i Kalinića i Giedraitisa, dok bi u drugom planu bili i Davidovac i Dalibor Ilić (ako ne ode na pozajmicu, iako bi to za njega možda bilo i pravo rešenje u ovom trenutku).

PROČITAJTE JOŠ:

U svakom slučaju, Zvezda ima tim u koji pre svega navijači imaju poverenja, pa sada i u Evroligi konačno treba da zasija i proba da se domogne gornjeg dela tabele u velikoj konkurenciji.

Zvezda će 12. i 13. septembra igrati na VTB Superkupu protiv CSKA Moskve i Lokomotive iz Kubanja, dok je zvaničan početak sezone zakazan za 20. septembar, kada je na programu gostovanje Dubaiju u 1. kolu ABA lige. Početak Evrolige rezervisan je za 4. oktobar, kada će crveno-beli gostovati Parizu – sjajna prilika da se pobedom otvori evropska sezona.

Kakve šanse kladionice daju Zvezdi i Partizanu za plej-of Evrolige, pročitajte u posebnom tekstu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar