Preko Alena Smailagića prevaren i Golden Stejt za 200.000 dolara
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Alen Smailagić, doskorašnji košarkaš Partizana, godinama je trpeo istinsku torturu, a prilikom njegovog prelaska u Golden Stejt oštećen je i sam NBA klub.

Alen Smailagić je ovog leta prešao iz Partizana u Žalgiris kod trenera Andree Trinkijerija, a igrač koji pokriva pozicije krilnog centra i centra je delimično objasnio zašto je pobegao iz Srbije i bilo je jasno da je u pitanju više od košarke.

Ali, ništa nije slutilo da se radi o stravičnim stvarima, te da je godinama proživljavao pravu torturu. Nova.rs je došla u posed dokumenata i otkrila zašto je zapravo pobegao iz Partizana i Srbije, a cela priča završila je na sudu.

Kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, od Alena Smailagića pokušano je da se naplati 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi, piše između ostalog u krivičnoj prijavi u koju je naš portal imao uvid.

PROČITAJTE JOŠ

Smailagić se našao na meti otkako se iz KK Beko otisnuo put NBA, a u pomenutoj prijavi je na nekoliko strana opisano šta je sve povremeni srpski reprezentativac proživeo, zbog čega je pravni tim Alena Smailagića podneo krivične prijave avgusta 2022. godine protiv dve osobe iz Beograda. Njima se na teret stavljaju krivično delo prevare i zloupotrebe položaja odgovornih lica, a sam igrač prošao je agoniju poslednjih najmanje pet godina što se i te kako odrazilo na njegov život.

On je ukupno šest godina, zaključno sa sezonom 2017/2018. bio član KK Beko iz Koteža, koji je osnovan 1986. o čemu postoji validna evidencija u KSS. Dalje je 10. avgusta 2018. zaključio ugovor sa Santa Kruz Voriorsima, a on i njegovi roditelji su se obavezali da po povratku iz Amerike nakon sezone 2018/2019. opet potpiše ugovor sa Bekom kako bi klub na ime kasnijeg obeštećenja mogao nešto i da zaradi, kada je već bilo izvesno da će karijeru nastaviti u NBA.

Do zapleta dolazi u februaru 2019. kada prijavljeni osnivaju privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd, kome očito daju ime gotovo identično imenu pomenutog košarkaškog kluba za koji je Smailagić prethodno bio registrovan, kako se navodi u dokumentima. Dalje u krivičnoj prijavi se ističe da je jasna namera prijavljenih koja je za cilj imala prevarne namere i da dovede u zabludu oštećenog da sve što dalje bude potpisivao ili dogovarao ima veze sa matičnim klubom. Ispostavilo se da nema, već sa novoosnovanim privrednim društvom koje statusno-pravno nema nikakve veze sa KK Beko.

Oštećen i Golden Stejt

U sklopu saradnje i zahvalnosti, a prema istom scenaju ističe se u dokumentima, 18. juna 2019. sa Smailagićem je zaključen ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza, i njime se prelazak u Golden Stejt uslovljava plaćanjem obeštećenja od čak 525.000 dolara privrednom društvu, očigledno sa jedinim ciljem a to je protivpravno sticanje imovinske koristi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Dalje se u spisima naglašava kako ga okrivljeni navode da potpiše dokument koji je antidatumiran na 18. april 2019. godine, a zapravo je zaključen kao i iznad pomenuti ugovor, 18. juna iste godine. Tim dokumentom se definiše otkupna klauzula da ukoliko Smailagić prihvati bilo koju NBA ponudu zaključno sa 31. avgustom 2019, privrednom društvu pripada obeštećenje od NBA kluba u iznosu od 200.000 dolara, u dve jednake rate, prva odmah, druga 30. januara 2020. godine.

I, Alen Smailagić je 8. jula 2019. sa Golden Stejtom potpisao ugovor na tri godine, i to za sezone 2019/2020, 2020/2021 i 2021/2022. Privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd, na osnovu spornog dokumenta kako se navodi u krivičnoj prijavi, 27. jula 2019. sa NBA klubom zaključuje ugovor oko obeštećenja (naknade) za prelazak igrača u NBA.

Po navedenom ugovoru s kraja jula, privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd „bez valjanog pravnog osnova i dovođenjem u zabludu i uprave Golden Stetja“, kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, naplaćuje od Golden Stejt Voriorsa 200.000 dolara.

I to 28. avgusta iste godine iznos od 100.000 dolara, a 14. januara 2020. još 100.000 dolara.

U samoj prijavi se posebno ističe kako je u tački B uvodnog dela ugovora konstatovana netačna činjenica da se privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd navodno takmiči u Prvoj Muškoj regionalnoj ligi SRbije, iako se u toj ligi ne takmiči taj pravni subjekt već matiči klub KK Beko.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Šta je rekao Alen Smailagić

Alen Smailagić, doskorašnji košarkaš Partizana, progovorio je o odlasku iz tima crno-belih, i ne samo odlasku iz Humske, već zašto je želeo da ode iz Srbije. Ovog leta je otišao u Kaunas, u tabor evropskog velikana kod trenera Andree Trinkijerija, koji je takođe ranije radio u Partizanu.

Igrač koji pokriva pozicije krilnog centra i centra sam je delimično objasnio razloge odlaska, i bilo je jasno da je u pitanju više od košarke.

“Nije to bila odluka, jednostavno bolja prilika da igram košarku. U Srbiji se dešavaju neke stvari, nisam hteo da budem okružen takvom energijom. Partizan kao klub je sjajan, trener je sjajan. Željko Obradović mi je kao otac, kao strogi otac doduše. Ali neke stvari koje su se dešavale u zemlji, nisam hteo da budem deo toga. Ne želim ni sa kim da se bijem. Samo želim da igram košarku i konačno uživam u njoj”, poručio je Smailagić za „Basket Njuz“.

Iako bi mnogi pomislili na razmirice među saigračima i lošu atmosferu u svlačionici crno-belih, stavio je tačku na te priče.

“Nije to, bili smo jedinstveni. Voleli smo jedni druge. Samo su se dešavale neke stvari koje su van naše kontrole. Čak i van trenerove kontrole. To je sve dolazilo sa strane, a neki od nas su se prvi put susreli s time“, dodao je Smailagić.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare