Foto: Printscreen/Tviter: IzBlokovaMoji

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, još jednom je odlučio da svoje košarkasko (ne)znanje podeli sa pratiocima na društvenim mrežama.

Dobro je poznato da Vučić već neko vreme studira kako bi postao diplomirani košarkaški trener, ali zbog predsedničkih obaveza, izgleda da je potpuno „zarđao“ što se sporta pod obručima tiče.

Miloš Vučević, novi premijer Srbije, postavio je Vučiću pitanje vezano za košarku, kako bi verovatno hteli da dokažu kako naš predsednik mnogo zna o tom sportu i da ima predispozicije da bude uspešan trener.

PROČITAJTE JOŠ

“Pitanje iz košarke. Da je košarkaški trener, koju odbranu bira, otvorenu ili zatvorenu? Odnosno, odbranu igrač na igrača ili zonsku odbranu. To mi je iz mladosti ostalo kao večito pitanje sportskih komentatora“, rekao je Vučević u jednom videu.

Usledio je odgovor Vučića, koji je verovatno šokirao svakog ko se ozbiljno bavi košarkom i ko je već dugo u trenerskom poslu. Ovu priliku iskoristio je i da potkači legendarnog Miroslava Mutu Nikolića, koji je trener još od 1990. godine.

@jasamaleksandar Mnogo je pitanja, a ja ću probati da odgovorim na sva. Pa da počnemo sa sportom 🏀 @Miloš Vučević #jasamaleksandar #kosarka #srbija #pitajtepredsednika #tiktok ♬ original sound – Ja sam Aleksandar

“Zonsku odbranu više niko u svetu ne igra. Igralo se nekada. To jedino još Muta Nikolić igra protiv jačih ekipa, naročito protiv Zvezde, kad hoće da potceni Zvezdu, a kad drugačije ne može da dobije. I onda Muta odigra i postavi ih sve. Zvezda jača u reketu, a on ih onda postavi, svoje igrače, tako da zatvori u potpunosti reket, da Zvezda ne može da ima ofanzivni skok, da ne može da uđe unutra, pa pušta Zvezdine igrače iz kornera, po 45 stepeni da slobodno šutiraju. Kad ih pustite da slobodno šutiraju, neretko se pojavi strah, i ništa ne možete da pogodite“, istakao je Vučić sa sve markerom u ruci i tablom ispred sebe.

„Prisetio“ se i jednog meča, mada nije rekao ko je to igrao protiv Zvezde, jer je Muta u svojoj trenerskoj karijeri vodio veliki broj klubova. Kada se seća da je Muta igrao zonsku odbranu sa svojim timom, valjda se i seća koja je tačno to utakmica bila i kada je odigrana.

„I tako jedanput u ‘Pioniru’, igrao egal utakmicu, mislim da je na produžetke Zvezda dobila jedan poen razlike, jedva. To se nigde više i nikako ne igra“, dodao je Vučić.

Ono što je zaista netačno i problematično jeste Vučićeva tvrdnja da se više ne igraju zonske odbrane. Real Madrid je u finalu Evrolige odigranom u nedelju 26. maja igrao baš zonsku odbranu protiv Panatinaikosa. I tokom sezone u Evroligi više timova se služilo tom odbranom, kao na primer Alba protiv Partizana… Čak je i Crvena zvezda u nekim utakmicama pod vođstvom Janisa Sferoulosa isprobala zonsku odbranu (1-3-1), ali nije to baš najbolje izgledalo.

Ako ćemo dalje sa primerima, Real je prošle sezone u čuvenoj seriji četvrtfinala protiv Partizana igrao zonu, čak se i u NBA poslednjih godina neki treneri i ekipe odlučuju za takvu defanzivnu taktiku u nekim trenucima, a setićemo se i da je na primer reprezentacija SAD na Mundobasketu 2019. godine imala problema sa zonskim odbranama…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Svako ko prati i razume se u košarku svestan je da je zonska odbrana sastavni deo igre pod obručima, da će se uvek upotrebljavati na ovaj ili onaj način i da to sve ekipe, od najslabijih do najjačih u Evropi, neretko primenjuju.

Mada, izgleda da Vučić nije dugo bio na predavanjima i vežbama ili na istim nije bio dovoljno pažljiv. Možda i ne prati baš košarku u onolikoj meri koliko se priča…

Da se ne razume baš najbolje u košarku, pokazao je na još jednom primeru u istom video snimku.

„Još jedne se utakmice sećam, Zvezda je izgubila od Cibone, ali je i Partizan od Cedevite ovde u ‘Areni’ izgubio i kada su igrali zagrebačko finale, igrao je (Džerel) Blesingejm odavde (sa pola terena), Zvezda je igrala visoko, izašao je na njega Lazić, ali je on jedan na jedan mogao da rešava. Raširili svuda, nijedan blizu reketa i ostavili njega samog da igra čak i bez blokade bilo kojeg od ovih igrača, bez pika, bez bilo čega, tako da, kako bih rekao, danas se igra mnogo komplikovanija odbrana i mnogo drugačija nego što se nekada igralo. To više nikada ne bi moglo da prode“, objasnio je Vučić i još jednom pogrešio.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Da bi vam ova situacija bila jasna, pogledajte snimak na kom se vidi kako i kada Blesingejm probija Zvezdinu odbranu i odlazi na polaganje.

Najpre, čak i oni koji se ne razumeju u košarkaške detalje mogu jasno videti da igrač Cibone dobija blok, odnosno pik na skoro polovini terena. Komunikacija Zvezdinih igrača u odbrani pika nije bila baš najbolja, kao ni strana pomoći, pa se pomenuti igrač prošetao na polaganje.

Ono što ostaje nejasno jeste zašto je Vučić uopšte spomenuo ovu situaciju sa meča Zvezde i Cibone i zašto je morao da naglasi poraze ‘večitih’ u završnici ABA lige pre deset godina.

U svakom slučaju, svakog ozbiljnog košarkaškog radnika je makar malo sramota od ovoga što je čuo i video na snimku.

Ako misli da postane košarkaški trener, Vučiću neće biti dovoljno samo da lupa „banane“ deci na igralištima, već da se ozbiljno posveti učenju, završavanju studija, a trebalo bi i pažljivije da prati utakmice.

Ovo nije bilo ni za prelaznu ocenu…

BONUS VIDEO Mića Berić: Da li će Jokić igrati za Srbiju? Neka reši što pre, iz poštovanja prema igračima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare