Foto: EPA PHOTO/ANSA/DAL ZENNARO

Neverovatna priča oca i sina.

Tim Vea je postao prvi igrač koji je postigao gol za Sjedinjene Države na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. kada je zatresao mrežu Velsa u 36. minutu.

Tim je pre pogotka već nadmašio svog oca Žorža Veu, koji je osvojio Zlatnu loptu 1995. godine, ali igrajući za svoju domovinu, Liberiju, nikada nije stigao do Svetskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

Vea je predsednik svoje rodne Liberije. Ali on je i fudbalska aristokratija. Odrastao je u osiromašenoj prestonici Liberije, Monroviji, igrajući se domaćim loptama. Ali popeo se na vrh svog sporta i čak osvojio Zlatnu loptu, najveću individualnu nagradu u fudbalu.

Bio je napadač svetske klase za Monako, Pari Sen Žermen i Milan, bio je najbolji strelac Lige šampiona 1995. i osvojio je nagradu FIFA za fudbalera godine. Bio je drugoplasirani u istom izboru1996. godine.

Njegovo detinjstvo je podstaklo strast za humanitarnim radom, a svoju platformu je iskoristiopostavši UNICEF-ov ambasador dobre volje pre nego što se kandidovao za predsednika Liberije. Trenutno služi šestogodišnji mandat.

Uprkos njegovom životnom putu koji liči na film, postoji jedna stvar koja je izmicala starijem Vei- on nikada nije igrao na Svetskom prvenstvu.

Na vrhuncu svojih igračkih dana, Liberiju je zahvatio građanski rat, a najbliže tome da svojoj zemlji obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo bilo je 2002. godine, kada je Nigerija prošla sa jednim bodom ispred. Ali u ponedeljak je gledao kako Tim igra za Sjedinjene Države na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Tim Vea je mladi fudbaler koji je rođen u Njujorku.

Osim što je osvojio Zlatnu loptu ’95, Vea je bio afrički igrač godine 1989, 1994. i 95. Vea je bio taj koji je sprečio tatu Džordana i Andrea Ajua, Abedija Pelea da osvoji svoju četvrtu nagradu za afričkog fudbalera godine (1994).

Timoti je rođen u Bruklinu kao treće dete bračnog para Vea.

Od trenutka kada je mogao da hoda, Tim Vea je bio izložen sportu. Iako je bio sin velikog Žorža Vee, njegov ujak Majk je otkrio da je Timova mama Kler postala njegov prvi učitelj fudbala. To je bilo zato što je Timov tata uglavnom bio odsutan zbog obaveza.

Nakon igračke karijere, Žorž Vea je postao politički aktivan u Liberiji, svojoj matičnoj zemlji, gde se kandidovao za predsednika 2005. Timoti je zbog toga odrastao uglavnom sa svojom mamom i sestrom.

Iako je njegov tata mnogo putovao, Žorž je uvek davao savete i smernice za obuku svojoj ženi i ćerki. Kako je Tim sazreo, njegov tata je tu odgovornost preneo na Timovog ujaka, Majkla Dankana. Smestio je mladića u fudbalski klub Rouzdejl, klub koji je posedovao.

Foto: EPA-EFE/Rolex dela Pena

Mladić je pokazao potencijal da bude fudbalska zvezda poput svog legendarnog tate kada je imao samo godinu dana. Jednostavno rečeno, Tim je bio na fudbalskom terenu čim je mogao da hoda. Počeo je da dolazi na fudbalski teren kao beba i počeo je da šutira loptu sa 21 mesec.

Savršenstvo njegovih nogu je zadivilo ljude koji su Tima Vea poznavali kao dete. Mogao je da driblingom prođe pored celog tima. Došao je do faze sa tri ili četiri godine kada su njegove mama i sestra savetovale malog Timotija da ne postiže toliko golova na utakmicama.

Ponekad je postizao toliko golova da bi njegov trener morao da ga menja da bi dozvolio drugoj deci da dobiju priliku da igraju i daju gol. U to vreme svi su znali da je samo pitanje vremena kada će Timoti Vea postati profesionalni fudbaler.

Posle razvojne akademije je otišao u Francusku u PSŽ gde je već u prvom meču postigao het-trik u omladinskoj ligi UEFA protiv Ludogoreca.

Kasnije je dobio i ugovor od prvog tima, PSŽ-a, ali ne i pravu šansu. Usledila je pozajmic au Seltik, pa seldiba u Lil u kojem je procvetao prethodne dve sezone.S

Tim Vea je takođe postao prvi igrač rođen u ovom milenijumu koji je postigao gol na Svetskom prvenstvu.

BONUS VIDEO Srbija dobila iznenadnu posetu na treningu, Piksi se smejao, Kostić i Vlahović bili glavne zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar