EPA-EFE/Ronald Wittek

Strasti se ne smiruju, mnog reprezentacije se bune zbog problema ljudskih prava u Kataru

Fudbaleri nemačke reprezentacije prekrili su usta rukama na zajedničkoj fotografiji pred meč prvog kola Mundijala protiv Japana.

Ovaj gest Nemaca podstaknut je zabranom nošenja trake sa duginim bojama, odnosno isticanja poruke „One love“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pitanje ljudskih prava u Kataru je odavno problematično, a mnoge evropske selekcije pobunile su se zbog raznoraznih zabrana.

Ovim gestom podignuta je nova bura, a iz Nemačke je brzo stiglo i objašnjenje.

“Želeli smo da iskoristiti ovo mesto kako bismo podržali vrednosti koje delimo u nemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno sa drugim narodima hteli smo da se naš glas čuje. Ovo nije politička poruka jer se o ljudskim pravima ne može pregovarati. Ovo bi trebalo da se uzme zdravo za gotovo, ali još nije. Zato nam je ovaj gest bio toliko važan. Uskratiti nam traku oko ruke je kao začepiti nam usta. Ostajemo pri svojim stavovima,“ poručili su iz pres služba nemačke reprezentacije na Tviteru.

Nemci su ranije najavili da će tužiti FIFA zbog zabrana oko kapitenske trake, a pitanje je da li će se strasti smiriti do kraja prvenstva.

Zanimljivo je da se na meču Nemačke i Japana pojavila i ministarka Nensi Feder, koja je oko ruke imala traku sa natpisom „One love“. Ona je sedela pored predsednika FIFA Đanija Infantina.

Pre početka meča sudija je morao da pažljivo pogleda i kapitensku traku Manuela Nojera, kako na njoj ne bi bilo skrivenih poruka.

EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

BONUS VIDEO Mitar bi bio kriminalac da nije fudbaler, smirila ga vatrena brineta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar