Foto: Mats Torbergsen / NTB Scanpix / Profimedia

Fudbaleri Crvene zvezde sredu (21.00) dočekuju sa jednim ciljem - savladati Bode Glimt sa najmanje dva gola i tako stići do mesta u grupnoj fazi Lige šampiona drugu godinu zaredom.

Norvežani su u Bodeu na terenu sa veštačkom podlogom slavili sa 2:1, iako je moglo da bude i ubedljivije. Ipak, pogodak Ognjena Mimovića doneo je Zvezdi nadu da može do više nego vrednog trijumfa i mesta u elitnom takmičenju.

Ovo će Zvezdi biti 11. duel sa ekipama iz Norveške, od toga peti na Marakani. Računajući kompletnu istoriju duela, crveno-beli su slavili šest puta, dok su jednom remizirali i tri puta poraženi, uz gol-razliku 23:10.

PROČITAJTE JOŠ...

Gledajući samo stadion Crvene zvezde, na prethodna četiri susreta slavili su tri puta, uz jedan neuspeh i gol-razliku 12:2. Prvi duel Zvezda je protiv Norvežana u Beogradu odigrala u šesnaestini finala Kupa šampiona 1. oktobra 1980. godine. Prvo je u Norveškoj rezultat bio 3:2 za crveno-bele, da bi u Beogradu tim Vikinga savladan sa 4:1 – tada su golove postigli Boško Đurovski, Rajko Janjanin, Vladimir Petrović Pižon i Srba Stamenković.

Naredni meč protiv tima iz Norveške je odigrala u Beogradu dve godine kasnije, kada je 29. septembra Lilestrem došao u Srbiju nakon 4:0 za crveno-bele u Norveškoj. I u Beogradu su crveno-beli slavili ubedljivo, 3:0, i prošli u osminu finala Kupa pobednika kupova. Dva gola je tada postigao Milko Đurovski, dok je jedan bio delo Konstantina Đurića za ukupnih 7:0.

Treći dvomeč sa Norvežanima, i ujedno šestu vezanu pobedu, crveno-beli su zabeležili u novembru 1986. godine, kada je posle 3:0 u Norveškoj bilo 4:1 u Beogradu protiv ekipe Rozenborga u osmini finala Kupa šampiona. Tada su po dva puta mrežu rivala tresli Bora Cvetković i Mitar Mrkela.

Ovo je ujedno bila i poslednja pobeda Zvezde nad Norvežanima, pošto su u 21. veku Skandinavci preuzeli primat – na jedinoj utakmici koja je od 2000. godine odigrana u Beogradu protiv tima iz Norveške, Rozenborg je u drugom kolu Kupa UEFA 27. novembra 2003. godine pred punom Marakanom, nakon 0:0 u Norveškoj, slavio sa 1:0, pa je zaustavljen tim za koji su tada, između ostalih, igrali Nemanja Vidić, Dragan Mladenović, Bojan Đorđić, Nikola Žigić a na golu bio Vladimir Dišljenković…

Crveno-beli će pokušati da prekinu neugodnu tradiciju iz 21. veka i konačno zabeleže pobedu nad Norvežanima, i tako prekinu još jedan neugodan niz. Naime, dosad je Zvezda, kada je u pitanju poslednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, igrala sedam puta, od toga dva puta uspela da se nađe u eliti. I dok su Bajer Leverkuzen 2001. godine (0:0 u Beogradu, poraz 3:0 u Nemačkoj) i PSV Ajndhoven 2004. (3:2 pobeda Zvezde u Beogradu, poraz 5:0 u Holandiji) bili nepremostiva prepreka, utisak je da su protiv Dinamo Kijeva 2000. godine (0:0 u Ukrajini, 1:1 u Beogradu), Rendžersa 2007. (1:0 za Glazgov u Škotskoj, 0:0 uz sjajnu igru u Beogradu) i Makabija iz Haife (poraz 3:2 u Tel Avivu, te 2:2 posle neverovatnog gola koji je primljen u nadoknadi prvog poluvremena revanša u Beogradu) ispuštene velike šanse za plasman u elitu.

Zato će navijači Zvezde želeti da se ponove utakmice protiv Salcburga i Jang bojsa, preko kojih se domogla elite, prešavši trijumfalno put od početka do kraja kvalifikacija.

Okršaj sa Salcburgom pred praznim tribinama u Beogradu završen je bez golova, dok je u revanšu u Austriji bilo 2:2 za plasman u elitu 2018. godine. Slično je bilo i protiv „mladih momaka“, posle 2:2 u Švajcarskoj, u revanšu je bilo 1:1 na Marakani i crveno-beli su golom Alekse Vukanović stigli u društvo najboljih.

Pred Zvezdom je zadatak da jednu tradiciju sruši i dođe do prolaza dalje, ali i da jednu nastavi – dosad su pod trenerskom palicom Vladana Milojevića na 12 evropskih dvomeča isto toliko puta prošli dalje.

Navijačima tima sa Marakane i ljubiteljima fudbala u Srbiji ostaje da se nadaju da će taj broj biti 13/13 kad sudija Davide Masa iz Italije odsvira kraj revanša 28. avgusta, negde oko 23 časa po vremenu u Srbiji.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare