Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Fudbaleri Borusije Dortmund napravili su ogroman podvig, pošto su u sredu uveče izborili plasman u finale Lige šampiona.

U prvom meču polufinala Borusija je na svom terenu pobedila Pari Sen Žermen sa 1:0, a heroj je bio Niklas Filkrug, nemački napadač, koji je sjajno reagovao nakon asistencije Nika Šloterbeka i postavio konačan rezultat. Statistički gledano to je bio veoma izjednačen meč, a Borusija je znala da u revanšu na „Parku prinčeva“ neće imati nimalo lak posao.

PSŽ je bolje otvorio meč, više je napadao, ali je Borusija pokazala da nije došla samo da se brani, pa je početkom drugog dela Mats Humels pogodio mrežu rivala nakon kornera i centaršuta Juliana Brandta. Tako je i u Parizu bilo 0:1, pa je nemački tim mogao da proslavi veliki uspeh sa navijačima, kojih nije bilo malo u Francuskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Istina je da PSŽ baš nije imao sreće u revanšu, odnosno da je Dortmund imao dan koji će dugo pamtiti, a mreža golmana Gregora Kobela kao da je bila začarana. Četiri puta su igrači PSŽ-a pogađali okvir gola, po dva puta stativu i prečku. Tri puta su iz tabora francuskog tima tražili penal, koji na kraju nisu dobili, ali sudija je donosio ispravne odluke, tako da posle meča nije bilo razloga za ljutnju.

Borusija jeste imala sreće, ali je prikazanim i te kako zaslužila da posle 11 godina ponovo zaigra u finalu Lige šampiona. U sezoni 2012/13 u finalu elitnog takmičenja sastali su se Bajern i Borusija, a tim iz Minhena slavio je sa 2:1, golovima Marija Mandžukića i Arjena Robena, dok je sa druge strane precizan bio Ilkaj Gundogan.

Ove sezone gotovo niko pre početka takmičenja nije mogao da pretpostavi da će Borusija dogurati do završnog čina, iako je grupnu fazu završila kao prva ispred PSŽ-a, Milana i Njukasla. Već je to bilo malo iznenađenje, zatim je u nokaut fazi pobeđen PSV nakon dva neizvesna meča (ukupno 3:1), da bi potom pao Atletiko Madrid nakon preokreta (ukupno 5:4).

U polufinalu Borusija je učinila da Kilijan Mbape izgleda nemoćno, u dva meča „sveci“ nisu postigli gol, a promašene šanse će se brzo zaboraviti – pamte se samo uspesi i rezultati. Velike zasluge za fenomenalnu odbranu idu iskusnom Humelsu (35), koji sada sve češće postiže i golove, pa je dvaput zaredom bio igrač utakmice u Ligi šampiona.

Zanimljivo je da je Humels bio i 2013. godine u sastavu Borusije, baš kao i Marko Rojs, koji je malo pre polufinala najavio da će napustiti Dortmund na kraju sezone. Rojs (34) odlazi nakon 12 godina, ali u velikim stilu, možda čak i sa trofejom Lige šampiona u naručju. Teško da ima šta bolje u fudbalu od toga.

„Neverovatno sam zahvalan i ponosan na ovo posebno vreme u mom voljenom klubu. Proveo sam više od pola života u klubu i uživao u svakom danu, iako je, naravno, bilo teških trenutaka. Već znam da će mi biti teško da se oprostim na kraju sezone“, rekao je između ostalog Rojs.

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Borusija već godinama unazad ima odličan spoj mladosti i iskustva, a klub mnogo zarađuje i od transfera. Setimo se samo kojim sve igračima je Dortmund bio odskočna daska u karijeri – Robert Levandovski, Mario Gece, Gundogan, Erling Holan…

Međutim, ima i onih koji sada u poznim igračkim godinama daju sve za klub, a pored Rojsa i Humelsa tu su još i Emre Džan, Marsel Sabicer, Filkrug… Svi su oni u klubu 30+ godina.

Sa druge strane ima i veoma mladih igrača, koji u žutom dresu pokazuju zašto igraju na najvišem nivou fudbala u Evropi. Tu su Džejdon Sančo, Karim Adejemi, Ian Matsen, Jusufa Mukoko… Interesantno je da se Mančester junajted odrekao Sanča ove sezone i vratio ga u Borusiju na pozajmicu, zbog toga što se mladi Englez posvađao sa trenerom Erikom ten Hagom. I dok „crveni đavoli“ produbljuju sopstvenu krizu, Sančo je opet procvetao, igra veoma dobro za „milionere“ i došao je do finala Lige šampiona. Procenite ko je na gubitku i ne zaboravite da je M. junajted Sanča platio 85 miliona evra.

Ne treba zaboraviti da je među rezervistima i Sebastijan Ale, napadač koji se nedavno izborio sa rakom testisa, a onda je osvojio Afrički kup nacija sa Obalom Slonovače i sada piše istoriju sa Borusijom.

Foto: TANJUG/AP Photo/Matthias Schrader

Kada je reč o treneru, Hrvat Edin Terzić dugo je bio na tankom ledu, ali je sada pokazao zašto je ostao na klupi Dortmunda. Borusija je prošle sezone titulu u Bundesligi izgubila u poslednjem kolu, kada je sama odlučivala o sopstvenoj sudbini.

Čuveni „žuti zid“, koji čine verni navijači Borusije, pre skoro godinu bio je tužan zbog gubitka titule u Bundesligi. Terzić je tada ispred njega plakao kao kiša. Slomio se zbog toga što je dobio podršku navijača uprkos tome što nije osvojen pehar. Stao je ispred navijača i ispred igrača i plakao. Ta emotivna scena ga je ojačala, pa je godinu dana kasnije doveo izabranike do finala elitnog evropskog takmičenja. Sada može da plače samo od sreće.

Još jedna zanimljiva scena se vezuje za Terzića. Te 2013. godine u finalu Lige šampiona, Borusiju je sa klupe vodio Jirgen Klop, a u tom trenutku je na tribinama „Vemblija“ bio i Edin Terzić. Da, bio je jedan od navijača tom prilikom i sa šalom pratio sve što se dešava na terenu. Mogao je samo da sanja da se nađe u situaciji da on donosi odluke.

Terzić sada nije skrivao oduševljenje nakon plasmana u finale.

„Ekstremno sam ponosan, a ono od prošle sezone je samo razlog više da se tako osećam. Verovali smo u to. Posle prolaska dvomeča protiv PSV-a, rekli smo sebi da nas još samo dva dele od Vemblija. Nadali smo se na kraju prošle sezone da ćemo doživeti ovakve trenutke. Naši navijači su bili tu. Svi smo zajedno uspeli! Ovo je čista radost i ponavljam ekstremni ponos“, poručio je 42-godišnji strateg.

Pre Terzića i Klopa je još Otmar Hicfeld 1997. godine odveo Borusiju do finala Lige šampiona i doneo joj titulu pobedom nad Juventusom. Sada se finale Lige šampiona ponovo igra na „Vembliju“, pa Borusija nakon 11 godina ima priliku za popravni.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se navijača i „žutog zida“ tiče, oni su svakako jedni od najboljih u Evropi. Bodre klub u kojoj god situaciji bio, a posle plasmana u finale elitnog takmičenja bilo je i slavlja sa igračima i to usred Pariza.

Ne treba zaboraviti da je Borusija tek peta u Bundesligi trenutno, ali to ne smeta navijačima koji se ove sezone nadaju jednom, ali najvrednijem trofeju. Pored toga, Dortmund je obezbedio i plasman u Ligu šampiona naredne sezone, pošto će se po prvi put primeniti novi format takmičenja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar