Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Promene o kojima se dugo priča

Grupna faza Lige šampiona završena je u sredu uveče, a od sledeće sezone evropska takmičenja ćemo gledati u potpuno novom formatu, bar je tako najavljeno.

Na leto nas čeka velika reforma evropskih takmičenja, pa je pitanje ko će se kako navići i kome će odgovarati često pominjani „švajcarski model“.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaboravite na osam grupa od po četiri kluba, „prođu“ do proleća u Evropi sa trećeg mesta u grupi, minimum šest mečeva za svaki tim… Sve se menja.

Pod pritiskom zbog osnivanja Superlige bogatih, pre dve godine jednoglasno je izglasan novi sistem takmičenja u Ligi šampiona koji bi trebalo da se uspostavi već od sezone 2024/25.

Najveća promena je ta što će od naredne sezone 36 timova činiti jednu ligašku tabelu. Dakle, nema nikakvih grupa.

Svaki tim će igrati osam mečeva protiv osam različitih protivnika u LŠ i LE, dok će se u LK igrati šest mečeva. Po dva rivala će dolaziti iz svakog od četiri šešira, a svaka ekipa će odigrati četiri meča na domaćem terenu i četiri u gostima. Već tu dolazimo do toga da domaći teren nema za svaku ekipu isti značaj, pa se postavlja pitanje koliko je ovaj sistem zaista dobar i koga favorizuje.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Takođe, prvih osam ekipa prolazi direktno u nokaut fazu. Ekipe koje završe od devetog do 24. mesta igraće plej-of i boriće se za još osam mesta u nokaut fazi, odnosno osmini finala.

Novi format trebalo bi da donese i mnogo više derbija u prvoj fazi, što nije bio baš slučaj u Ligi šampiona kakvu smo do sada poznavali.

Pored osnovnih razlika koje smo naveli, od sledeće jeseni nema revanš mečeva.

„Na ovaj način klubovi će imati priliku da se testiraju protiv šireg spektra protivnika, a ljubitelji fudbala videće više okršaja vrhunskih timova u ranoj fazi takmičenja“, navedeno je u jednom od objašnjenja iz Niona.

Što se tiče šešira, biće ih četiri po devet klubova, međutim u prvom mesta neće biti rezervisana za šampione najjačih liga (kao do sada). Jedno mesto ima šampion Evrope, a preostalih osam mesta popuniće klubovi s najjačim koeficijentom na UEFA rang listi. Na isti način biće popunjeni, drugi, treći i četvrti šešir.

PROČITAJTE JOŠ:

Plasmani liga, odnosno nacionalni koeficijent idu u drugi plan, dok je sada mnogo bitniji klupski koeficijent. Ovo u praksi znači da će biti nemoguće (kao recimo jesenas) da u drugom šeširu budu Real Madrid, Mančester Junajted, Inter – klubovi s jačim koeficijentom od Sevilje, Benfike, Fejenorda, koji su se našli u prvom. Takođe, klubovi iz istih liga će od nove sezone moći da se sastanu pre nokaut faze, kao i u osmini finala.

Od osmine finala, u kojoj će igrati 16 klubova, pa nadalje, takmičenje nastavlja da prati postojeći format.

Ekipe ispod 24. mesta završavaju takmičenje, nema više selidbe u Ligu Evrope ili u Ligu konferencija, kako je do sada bio slučaj.

Kada je reč o kalendaru, prvih šest rundi biće odigrano od 17. septembra do 11. decembra 2024, dok poslednja dva kola prelaze u narednu godinu i biće na programu u drugoj polovini januara. Baraž je predviđen za februar, a od marta kreće nokaut faza – sve do 31. maja, kad bi trebalo da bude finale na „Alijanc areni“ u Minhenu.


ŠTA JE EKSKLUZIVNA NEDELJA?

Svako od tri evropska takmičenja u novom sistemu će imati po jednu „ekskluzivnu nedelju“. Primera radi, u „ekskluzivnoj nedelji“ Lige šampiona neće biti utakmica Lige Evrope i Lige konferencije. Utakmice elitnog takmičenja u toj nedelji biće podeljene na utorak, sredu i četvrtak.


Zahvaljujući novom formatu, biće mnogo više utakmica u elitnom takmičenju, umesto 125 gledaćemo ukupno 189 mečeva tokom jedne sezone.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ako govorimo o manama one se uglavnom tiču klubova iz manjih, slabijih liga i njihove izvesne nemogućnosti da se dokopaju direktnog prolaska među osam (setite se primera Kopenhagena ove sezone), ali bi borba za baraž trebalo bi da bude otvorena, zanimljiva i uzbudljiva do samog finiša.

U krajnjem slučaju, takmičenje nastavljaju 24 kluba (što direktno, što kroz baraž), kao i do sada (ako računamo one koji su se selili u Ligu Evrope), tako da sa te strane ne može da bude zamerki. Štaviše, ‘mali’ će zbog većeg broja mečeva, imati više okršaja sa sebi ravnima, pa ako usput naprave i neko iznenađenje – eto ih u prilici da kroz baraž dođu do osmine finala i tamo potenicjalno iznenade nekog velikana.


KAKO DOLAZI DO PROŠIRENJA?

Dakle, umesto 32 kluba, kao do sada imaćemo ih 36, što znači da će biti podeljene četiri „dodatne vize“ od naredne sezone.

Prva bi trebalo da pripadne trećeplasiranom klubu iz lige koja na kraju tekuće sezone završi na petom mestu UEFA liste nacionalnih koeficijenata (velika borba između Francuske i Holandije). Druga će biti dodeljena kvalifikacionom “putu ili stazi šampiona”, pa će ta ruta umesto dosadašnja četiri učesnika, od naredne godine davati pet. U pitanju će biti pet pobednika plej-ofa sa pomenute „staze”. Treća i četvrta „dodatna viza“ pripašće državama sa najboljim kolektivnim učinkom klubova u tekućoj sezoni, odnosno onim ligama koje sakupe najviše koeficijentnih bodova za pomenuti period. Prva dva mesta na ovoj mini-tabeli trenutno drže Nemačka i Italija. Ukoliko bi ovako ostalo do kraja sezone, Bundesliga i Serija A imale bi najmanje po pet učesnika u Ligi šampiona iduće sezone. U najužoj konkurenciji za ova dva ekstra mesta su još Engleska i Španija.

Foto: AP Photo/Armando Franca

Ukoliko osvajač Lige šampiona obezbedi plasman u LŠ naredne sezone kroz ligu, direktno mesto među 36 ide prvaku neke od zemalja rangiranih između 11. i 55. pozicije na UEFA rang listi sa najvećim ličnim koeficijentom. Ova „karta“ trenutno je u rukama Šahtjora iz Donjecka. U igri su i Slavija iz Praga, zagrebački Dinamo i Kopenhagen. Njihova nada leži u tome da Šahtjor ne postane šampion svoje države.

Ukoliko osvajač Lige Evrope preko svoje domaće lige osigura ulazak u Ligu šampiona, direktno mesto među 36 najboljih pripašće klubu s najvećim ličnim koeficijentom koji je bio planiran da započne kvalifikacije, nezavisno od pozicije njegove lige na UEFA rang listi (ne računajući vicešampione zemalja između 11. i 15. mesta na pomenutoj listi, pošto će njihov šampion imati prednost).


Šta radi šampion Srbije?

Zbog pada na UEFA listi, šampion Srbije bi trebalo da igra kvalifikacije za Ligu šampiona, ali samo jedan dvomeč, koji će odlučivati koja će ekipa u koje takmičenje. Preciznije, potrebno je da prvak Srbije izbaci jednog rivala da bi igrao u Ligi šampiona, a tamo mogu da ga čekaju timovi iz Turske, Švajcarske, Ukrajine, Češke, Norveške, Danske, Hrvatske, Grčke, Izraela, Kipra, Švedske, Poljske…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar