Fudbalska reprezentacija Argentine
Fudbalska reprezentacija Argentine; Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Argentinci spremili "tešku artiljeriju".

Sa velikim nestrpljenjem se očekuje prvo polufinale i spektkal Argentine i Hrvatske u utorak od 20 časova.

Argentinc sanjaju da će ih Mesi kao Maradona nekad odvesti ddo titule prvaka sveta i ujedno zacementirati svoj status kao najboljefg igrača svih vremena, dok se Hrvati nadaju novom čudu i novoj prilici za titulu prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je velika želja i isčekivanje najbolje pokazuje slučaj argentinskog novinara koji je u medija centru u Kataru prišao kolegama Hrvatima i pozdravio ih sa „kirikočo Hvatska“, uputivši im tako čuvenu argentinsku kletvu.

Šta znači kirikočo?

Prema legendi, to je bio nadimak jednog navijača Estudijantesa, kluba iz Argentine, čije prisustvo utakmicama i treninzima je, navodno, bilo u direktnoj vezi sa povredama fudbalera.

Tada je trener Karlos Bilardo povrede svojih igrača povezao sa njegovim prisustvom i zamolio je Kirikoča da dočekuje protivničke igrače.

Estudijantes je te godine osvojio titulu sa samo jedim porazom i to u utakmici u kojoj Kirikočo nije dočekao protivničke fudbalere.

Zanimljivo je i da je tu kletvu iskoristio Đorđo Kjelini u finalu Evropskog prvenstva protiv Engleske.

Iskusni defanzivac je uoči zaleta fudbalera Engleske Bukaja Sake izgovorio reč „kirikočo“ i bacio kletvu i potom krenuo u slavlje posle promašenog penala koji je Italiji doneo titulu šampiona Evrope.

Mit o kletvi se proširio kroz države pripadnice španskog govornog područja, čuven je slučaj kada je španski reprezentativac Joan Kapdevila „vrištao“ na Holanđanina Arjena Robena u finalu Svetskog prvenstva 2010. godine.

Magija, međutim, nije pomogla Meksiku, na Svetskom prvenstvu 2014. godine, kada je njihov komentator „zaurlao“ uoči penala koji je šutirao Klas-Jan Huntelar.

BONUS VIDEO Argentinci luduju: Bez Dijega Maradone ni na plažu