Lionel Mesi Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Očekuje se veliki spektakl.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Prvo polufinale Mundijala u Kataru igra se večeras (20.00) i saznaćemo ko će u velikom finalu čekati boljeg iz okršaja Francuske i čudesnog Maroka (sreda, 20.00)

Prštaće na sve strane kada italijanski sudija Danijele Orsato bude dao znak za početak meča Hrvatske i Argentine. Sudar dve selekcije koji polako prerasta u klasik svetskih prvenstava privlači veliku pažnju čitavog sveta koji ćete moći da gčedate na RTS 1.

PROČITAJTE JOŠ

Sa jedne strane stoji Lionel Mesi, igrač koji je obeležio 21. vek u fudbalu i kome samo fali titula prvaka sveta da verovatno otkloni sve dileme u pričama o najboljem svih vremena.

Mnogi neutralni navijači će zbog njega navijati za Argentinu koju Mesi vuče i na ovom turniru, iako je utisak da se saigrači svim silama trude da mu budu savršeni pomoćnici na putu ostvarenja mundijalskog sna.

Nakon fijaska protiv Saudijske Arabije, Argentina je bila odlična protiv Meksika, Poljske i Australije, a čini se da je i trebalo da izbegne i penal dramu sa Holandijom.

Mesi je u odličnoj formi na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, i postigao je četiri gola na pet utakmica.

Ipak, neče mu biti nimalo lako, s obzirom na to da mu na putu stoji Hrvatska, selekcija koju Argentina ne pamti po dobrom.

Fijasko na prošlom Mundijalu krenuo je u drugom kolu kada je Hrvatska razbila Argentinu sa 3:0 i poslala je na Francuze u osmini finala. Ante Rebić i Ivan Rakitić, koji su postigli dva gola na tom meču, neće biti u ekipi u polufinalu, ali je tu Luka Modrić koji je takođe bio strelac u Rusiji.

Upravo je Modrić lider ove generacije koja želi da načini najveće čudo u istoriji Mundijala. Modrić i Mesi su vodili velike bitke i u najvećem derbiju na svetu između Reala i Barselone dok je Argentinac nosio dres katalonskog giganta.

Zanimljivo je da je Hrvatska na putu do polufinala zabeležila samo jednu pobedu i to protiv Kanade u grupi sa 4:1, dok je protiv Maroka i Belgije igrala bez golova, a zatim Japan i Brazil izbacivala tek posle penal serija.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je optimista pred ovaj meč.

Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

„Igramo protiv sjajne Argentine koju vodi Mesi. Na njima je veći pritisak. Znamo kako igraju i u kom pravcu žele da vode igru. Pre četiri godine omogućili smo svim malim zemljama da imaju san. Ohrabreni našim primerom i kvalitetom drugih reprezentacija, oni žive naš san. Tako živi i Maroko. Ako pogledamo ovo Svetsko prvenstvo, Maroko je pobedio velike timove i ima pravo da se nada da će biti najbolji. To pravo ima i Hrvatska“, ističe Dalić.

Predstojeća polufinalna utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru biće šesti duel reprezentacija Hrvatske i Argentine, a treći na Mundijalima.

U dosadašnjih pet mečeva svaka ekipa ima po dve pobede, a jedna utakmica završena je bez golova. Reprezentacije su izjednačene i na svetskim prvenstvima, pošto svaka ima po jednu pobedu u takmičenju po grupama.

Hrvatska i Argentina su prvi put igrale juna 1994. godine u Zagrebu pred 38.000 gledalaca. Bio je to prijateljski meč (0:0) u kojem je nastupio i Dijego Maradona, a igrali su i Gabrijel Batistuta, Klaudio Kaniđa, Fernando Redondo… Na drugoj strani bili su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki…

Ove dve selekcije su se drugi put sastale 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Bio je to duel trećeg kola grupe H u Bordou, a Argentina je pobedila sa 1:0 golom Maurisija Pinede u 36. minutu. Hrvatska je pre tog duela obezbedila sa dve pobede prolaz. Na kraju, Argentina je stala u četvrtfinalu protiv Holandije, a Hrvatska je kasnije tu reprezentaciju pobedila u meču za treće mesto.


Dosadašnji mečevi:

Hrvatska – Argentina 0:0 (1994. Zagreb – prijateljska)

Argentina – Hrvatska 1:0 (1998. Bordo – SP grupa)

Hrvatska – Argentina 3:2 (2006. Bazel – prijateljska)

Argentina – Hrvatska 2:1 (2014. London – prijateljska)

Hrvatska – Argentina 3:0 (2018. Nižnji Novgorod – SP grupa)