Luka Jović
Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Leto 2019. godine bio je period kada je srpski napadač Luka Jović imao sve pred sobom. Potpisan ugovor sa Real Madridom i status jednog od najperspektivnijih napadača današnjice.

Onda se sve promenilo.

Malo toga je bilo kraljevski u tretmanu našeg napadača u klubu koji ga je platio 60 miliona evra, i napravio veliku pompu, najavljujući ga kao sledeću veliku stvar.

PROČITAJTE JOŠ

Jović je trebalo da uz Vinisijusa bude nova zvezda Reala, u trenutku kada je klub napustio Kristijano Ronaldo.

Ipak, Zinedin Zidan je na stvari gledao malo drugačije.

Čovek koji je Realu doneo tri uzastopne titule prvaka Evrope, rešio je da se oslanja na iskusne i proverene igrače.

To je značilo da je u napadu prednost imao Karim Benzema, koji je postao prva zvezda tim.

Briljirao je Francuz u sistemu u kojem nije bilo mesta za dva klasična napadača. To je automatski značilo da je Luka morao da traži šansu sa klupe.

A šanse su bile retke.

U klubu kakav je Real Madrid, tražio se instant doprinos.

Limitirana minutaža i nepoverenje trenera, onemogućili su Jovića da pokaže šta zna.

Posle godinu ipo dana, usledila je pozajmica i povratak u Ajntraht, klub koji ga je lansirao među zvezde.

Dobar start i nekoliko golova, dali su nadu da će se Jović vratiti u prepoznatljivu formu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, činjenica da je došao usred sezone i da nije fizički bio najspremniji, sprečili su ga da dobije veću priliku, u klubu koji je u tom trenutku igrao fenomenalno i imao posloženu rotaciju.

Sada, posle dve sezone lutanja, većim delom ne njegovom krivicom, pred Jovićem je leto u kojem će bit doneta važna odluka za njegovu karijeru.

Srpski reprezentativac je još uvek pod ugovorom sa španskim gigantom, i u tom kontekstu kraljevski klub ima prvenstvo u slučaju da želi da ga zadrži.

Ogroman faktor u toj odluci biće trener, ko god da bude na klupi sledeće sezone.

Sve je izvesnije da će Zidan na kraju sezone napustiti kormilo kraljevskog kluba, bez obzira da li Real na kraju bude bio prvak Španije.

To unosi još jednu nepoznatu u jednačinu vezanu za nastavak karijere našeg fudbalera.

Ono što je sigurno je da će i sledeće godine napad Reala predvoditi Karim Benzema, što znači da, ukoliko tim iz Madrida ne promeni sistem u igru sa dva napadača, Jovića čeka mesto na klupi.

Pitanje je posle  prethodnog iskustva, da li i Realu i Joviću treba takav scenario.

Zato izvesnije deluje da će naredne sezone srpski napadač igrati u nekom drugom klubu.

Foto: EPA-EFE/JuanJo Martin

Što znači da ga čeka ili nova pozajmica ili prodaja.

Iako Jović ima ugovor do 2025. godine i  Madriđani bi mogli sebi da priušte da ga šalju na pozajmice i čekaju da bude spreman za prvi tim, deluje da je prodaja realnija opcija.

Španska „Marka“ navodi da je srpski napadač jedan od onih, čijeg ugovora na leto Real želi da se reši kako bi se rasteretio budžet za dovođenje neke od velikih zvezda, koje Florentino Perez želi.

Kao jedna od opcija se pominje Inter, koji bi u okviru paketa za Lautara Martineza pristao da uzme Jovića i 60 miliona evra, što bi bi pokrilo ukupnu vrednost transfera za koji se pominje da bi iznosio oko 100 miliona.

Od ostalih špekulacija, pominjala se zainteresovanost Vest Hema za srpskog napadača, kao i moguća trampa Jovića za Silvu, na relaciji Real Madrid – Ajntraht Frankfurt.

Ipak, ono što je problem za Florentina Pereza, jeste činjenica da je Luka plaćen 60 miliona evra, a da u ovom trenutku njegova vrednost nije ni blizu te cifre zbog činjenice da ne igra dovoljno.

Kako ga ugovor vezuje još četiri sezone za španskog velikana, možda se ipak odluče za opciju pozajmice, u klub u kojem bi igrao redovno i da na taj način sebi podigao tržišnu vrednost.

Ajntraht se nameće kao logična sredina, s obzirom na to da će zbog lošeg finiša sezone, nemačka ekipa ostati bez Lige šampiona i dodatnih prihoda, pa je izvesno da će na leto želeti da naplate sjajne partije Andre Silve.

To bi Joviću otvorilo mesto u prvom timu i priliku da se vrati u prepoznatljivu formu.

Ukoliko bi i varijanta sa Ajntrahtom otpala, sigurno je da još mnogo klubova želi napadača Jovićevog kalibra u svojim redovima u kojima bi mu pružili prostor za igru.

Vrelo leto je pred Jovićem i jedna od najbitnijih odluka u karijeri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar