Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA, EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI, EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ovo leto bi moglo potpuno da izmeni startne postave mnogih evropskih velikana, a velike zvezde bi lako mogle da zaduže opremu drugih klubova. Čeka nas izuzetno uzbudljiv prelazni rok, a posebna pažnja će biti usmerena na petoricu fudbalera.

Ovo leto je utoliko specifičnije za fudbalsko tržište jer se od 11. juna do 11. jula igra Evropsko prvenstvo, pa će mnogi velikani pokušati da obezbede značajne potpise i pre nego što započne takmičenje.

PROČITAJTE JOŠ

Real Madrid ima istoriju dovođenja igrača koji briljiraju na najvećim fudbalskim smotrama, ali ovog puta će zbog pandemije koronavirusa svi pokušati da dogovore što jeftinije transfere i pre nego što započne „transfer prozor“.

Klubovi iz Premijer lige će moći da dovode igrače od 9. juna (dva dana pre početka EP), dok će ostali klubovi iz liga petice moći tek od 1. jula da zvanično potpišu pojačanja. Prošle godine je i prelazni rok promenila pandemija koronavirusa, a ove godine će svi moći da obezbede nove igrače do 31. avgusta kada se spušta zavesa.

U ovom trenutku su se iskristalisala imena petorice fudbalera za koje će se velikani prosto otimati.

Kristijano Ronaldo na prekretnici

Nije tajna da je Portugalac već neko vreme nezadovoljan u Torinu. Stigao je Juventus sa idejom da svake godine osvaja trofeje, ali i da dovede „staru damu“ do „ušatog trofeja“ Lige šampiona.

Iako je u ovom trenutku prvi strelac Serije A sa 28 postignutih golova i dve asistencije, „stara dama“ se nalazi na petom mestu (bod više ima Napoli, a tri Milan), pa ozbiljno visi za plasman u evropsku elitu.

To je učinilo da glasine o napuštanju kluba postanu sve glasnije, a dve destinacije su se iskristalisale nakon što je Florentino Perez navodno odbio da Ronalda vrati u Real.

Mogao bi da donese dodatni kvalitet bivšem klubu Mančester junajtedu, a upravo je trener Ole Gunar Solskjer najavio da će „crveni đavoli“ tražiti vrhunska pojačanja u ovom prelaznom roku.

Foto: Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP

Junajted je jedan od retkih klubova koji bi mogao da plati Ronalda, ali se sve glasnije pominje trampa sa Pola Pogbu, koji je voljan da se vrati u Torino.

Ukoliko taj dogovor propadne, lako bi mogli da vidimo Kristijana na novom zadatku.

Pari Sen Žermen je ozbiljno zainteresovan da dovede fudbalskog veterana, utoliko što i dalje strepi da bi Kilijan Mbape mogao da napusti „Park prinčeva“ ovog leta.

Nejmar je nedavno produžio ugovor sa „svecima“, a onda i zagolicao maštu navijača.

„Igrao sam u dosadašnjoj karijeri sa sjajnim igračima kao što su Mesi i Mbape, ali još uvek nisam igrao sa Kristijanom Ronaldom“, rekao je Nejmar za magazin „GQ France“ i tako raspalio priče o transferu.

Vlahović na meti velikana

Srpski fudbaler blista u Fjorentini ove sezone, od početka godine je postigao 17 golova, a sa 21 golom (tri asistencije) je u ovom trenutku četvrti strelac Serije A.

Kao igrač koji može da se prilagodi gotovo svakom timu fudbala, bez obzira da li ima pomoć u ofanzivi ili je usamljeni napadač, njegova cena bi mogla da bude izuzetno visoka.

Ima samo 21 godinu, a od deccembra mu je cena skočila više puta, pa se procenjuje da vredi oko 25 miliona evra (Transfermarkt).

Dušan Vlahović, napadač FK Fjorentina
Foto: Tanjug/ (Massimo Paolone/LaPresse via AP)

Ipak, Srbin ne želi da govori o budućnosti i ističe da misli samo na ljubičasti dres.

„Fokusiran sam na preostale tri utakmice, da zatvorimo sezonu na najbolji mogući način. Ja sam igrač Fjorentine i samo o tome razmišljam“, rekao je Vlahović za Nova.rs.

Mnogi ga vide kao idealnog naslednika Roberta Levandovskog u Bajernu, pa iako tim iz Minhena nije zvanično pokazao interesovanje vrlo je moguće da upravo Bavarska bude sledeća stanica našeg asa.

Uz to se nalazi na meti još nekoliko velikana u čiji bi se sistem igre savršeno uklopio.

Intriga zvana Kilijan Mbape

Pari Sen Žermen je nekoliko puta obavestio navijače da pregovara sa francuskim napadačem oko novog ugovora, ali od dogovora su i dalje kilometrima daleko.

Upravo zbog toga je zaključak da Mbape vaga opcije i da čeka da završi dogovor sa Real Madridom, koji je njegov dečački san.

Aktuelni svetski šampion ima ugovor sa „svecima“ do leta 2022. godine, pa u slučaju da ne dođe do dogovora do leta, Parižani će biti primorani da ga puste.

Foto: EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Očekuje se da Real napravi pravu čistku u klubu (na izlaznim vratima je osam igrača, uključujući i našeg Luku Jovića), a to bi mogla da bude priprema terena za dovođenje najvrednijeg igrača sveta u ovom momentu.

Mbape je u Pariz stigao za 180 miliona evra iz Monaka, a očekuje se da transfer napadača u Real bude srušen rekord Nejmara od 222 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Francuz bi trebalo da bude okosnica „kraljevića“ u sledećoj deceniji, a klubu je neophodna sigurna kupovina nakon fijaska sa Edenom Azarom, Garetom Bejlom…

Da je stvar blizu kraja svedoči i izjava Maurisija Poketina, trenera Parižana.

„Mbape u Realu? Boriću se svom svojom energijom da zadržim Kilijana ovde, u Pari Sen Žermenu. Klub čini sve ne bi li Nejmar i Mbape ostali. Ja sam jednako optimista da će i Mbape ostati. Obojica su vezana za klub“, rekao je Poketino u radio šou programu „El Larguero“.

Čitavu situaciju prati i Liverpul, koji je odlučio da ne dovodi igrače u prethodnom prelaznom roku, kako bi uštedeo novac. Mnogi sumnjaju da su naciljali upravo dovođenje Mbapea.

Ujedinjenje Mesija i Gvardiole

Lionel Mesi je možda i najbolji fudbal u životu igrao pod komandom Pepa Gvardiole, koji je danas trener Mančester sitija.

U Barseloni su u prvoj zajedničkoj sezoni (2008/2009) osvojili „tripletu“, a dva puta su pokorili Evropu u Pepovom mandatu.

Nekoliko puta se već spekulisalo da su se tajno dogovorili da do kraja Mesijeve karijere još jednom sarađuju zajedno. Kako je Gvardiola nedavno potpisao ugovor sa Sitijem do juna 2023. godine, evidentno je da do ujedinjena može da dođe samo u Mančester sitiju.

Lionel Mesi FK Barselona
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Mesi sa Barselonom ima jako čudan odnos, pa je ovog leta bio na izlaznim vratima kluba, a onda odlučio da ostane kako ne bi morao i da tuži Katalonce.

Spekulisalo se da bi mogao u Inter Majami, navodno je i kupio luksuzni stan na Floridi, ali je daleko realnije da će Mesi želeti da se i dalje takmiči u Evropi.

Ove sezone je postigao 37 golova uz 14 asistencija na 46 mečeva u Barseloni, pa mnogi šuškanja o prelasku u Mančester siti vide gotovo kao varanje.

„Građani“ će 29. maja igrati finale Lige šampiona protiv Čelsija, a deluje da bi bilo nedodirljivi u slučaju da i Mesi odluči da pojača premijerligaša.

Mesiju ugovor važi do 30. juna ove godine, a navijači strepe da bi posle tačno 20 godina mogao da napusti Barselonu. Nije tajna i da Pari Sen Žermen svake godine želi da dovede Mesija.

Holan – garant golova

Erling Braut Holan je jedan od najtraženijih napadača još od perioda dok je u Salcburgu bio noćna mora za mnoge golmane. Napravio je savršen potez prelaskom u Borusiju iz Dortmunda, a sada je vreme za najviši stepenik.

Real Madrid, Mančester junajted i Pari Sen Žermen su po navici prvi u redu, ali ostaje pitanje da li bi Norvežanin došao u Pariz nakon što su ga igrači ovog kluba provocirali nakon dvomeča Borusije i „svetaca“.

Ove sezone je norveški napadač postigao 37 golova u svim takmičenjima uz 11 asistencija, pa ne postoji klub koji ne bi voleo da upravo on predvodi napad.

Sjajna igra glavom, dominacija u skoku, eksplozivnost, brzina i hladnokrvno rešavanje situacija 1 na 1 samo su neki od kvaliteta zbog kojih se vrednost Holana procenuje na oko 110 miliona evra.

Čudo od deteta: Haland Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Izuzetno bitan faktor je i superagent Mino Rajola, čiji je klijent upravo Holan. Ovaj menadžer iz leta u leto pravi niz senzacionalnih transfera, a uprkos tome što je Florentino Perez nedavno izjavio da je dovođenje Holana nerealno bez formiranja Superlige, ta ideja nije „pala u vodu“.

Rajola je potvrdio stav Borusije da je Holan njihov igrač, ali i ostavio otvorena vrata pregovorima.

„Danas, zvanični stav Borusije je da želi da zadrži Holana. Ali, ja imam drugi pogled na stvar, mislim da ukoliko se pojavi dobra prilika i svi budu srećni, da ćemo sve to staviti na sto“, rekao je ovog maja Rajola.

Uz „kraljeviće“ se pominju još i Juventus, koji bi mogao da se upusti u ovu avanturu ukoliko prihoduje od prodaje Ronalda, te Bajern, koji tradicionalno kupuje najbolje igrače u Bundesligi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar