Foto: Starsport

Partizanova transfer politika poslednjih godina, i pored unosnih transfera, često je prilično problematična za klupsku kasu. Igrači se dovode za milione evra, a najčešće odlaze bez dinara. Poslednji u nizu primera čudnog rastanka je Aleksandar Šćekić, čiji je odlazak u Poljsku prilično nesvakidašnji, ali nije usamljen primer.

Partizan pomera granice u poslovanju, jer i igrači poput Sejdube Sume, koji je doveden za rekordnu klupsku sumu, ili Takume Asana, su Humsku napustili bez dinara zarade.

PROČITAJTE JOŠ

Iako su crno-beli mogli da zarade prodajom Aleksandra Šćekića, jer je imao važeći ugovor do leta 2023. godine, posebnim dokumentom odlučeno je da ode bez obeštećenja i da klub nema nikakva potraživanja po tom osnovu.

Inače, Partizan prema izveštaju APR od jesenas ima dug od 30 miliona evra, mogao je dopuni kasu prodajom crnogorskog reprezentativca, ali se to nije dogodilo.

Šćekić je imao ponude iz Kazahstana, Kine, Izraela i Kipra, raspitivao se za njega i španski Alaves, ali je dogovor izostajao. Navodno je Alaves letos nudio 500.000 evra, Partizan je tražio milion, da bi ga sada pustio bez dinara.

Reprezentativac Crne Gore je u Humsku došao 2018. godine za 100.000 evra iz turskog Genčlerbirligija, kod svakog trenera je bio važan šraf i u Evropi je pružao zapažene partije. Ispisao je i klupsku istoriju, jer je bio strelac jubilarnog, 400. gola za crno-bele na evropskoj sceni, u 90. minutu meča sa Sočijem za 2:2.

Nisu hteli da ga puste za sumu manju od milion evra, na kraju su to učinili bez obeštećenja iz samo njima znanih razloga.

„Činjenica je da se klub odriče naknade za igrača kome je ostalo još godinu i po dana važećeg ugovora, do juna 2023. godine. Ne znamo ni da li je niti pod kojim uslovima ovaj igrač otišao iz Partizana u Lubin. Da li je moguće da jedan klub ranga Partizana odlučuje da jednog od svojih najstandardnijih prvotimaca u protekloj sezoni prodaje zarad oproštaja duga i da je to jedini prihod koji eventualno može da prihoduje. Taj dug je više od 200.000 evra, koliko znam, a vrednost Aleksandra Šćekića, prema Transfermarktu, u trenutku kada odlazi u Zaglebje je skoro dva miliona evra (1,8 prim.aut). Ovde se postavlja pitanje iz kog razloga i pod kojim uslovima je neko odlučio da se odrekne gotovo dva miliona evra minimum, i da li se uopšte odrekao. Gde je taj novac“, poručio je tim povodom za Nova.rs Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik Partizana.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Partizan ima odličnu polusezonu, prvi je na tabeli Superlige, izborio je proleće u Evropi i igraće osminu finala Lige konferencija, a onda pusti jednog reprezentativca za džabe u zimskom prelaznom roku.

Ne tako davno na isti način je otišao i Sejduba Suma. Ofanzivni vezista iz Gvineje otišao je takođe kao slobodan igrač, a doveden je 2017. za klupski rekord od 1,65 miliona evra iz Slovana iz Bratislave, uz bombastično predstavljanje na stadionu.

Nezvanično, Suma je pušten zbog duga od 700.000 evra, pa će rekordan transfer Partizana ostati upamćen i kao fijasko u poslovnoj politici. Suma je u trenutku odlaska u Kuvajt vredeo 2 miliona evra prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt.

Slična situacija bila je i sa Takumom Asanom, koji je neočekivano rešio da ode, 2. maja prošle godine raskinuo je ugovor sa Partizanom. Bio je to šok za celu svlačionicu, nije izabrao Japanac najsrećniji način da se rastane, ali je sve bila posledica nepoštovanja dogovora.

Asano je zbog neisplaćenih primanja aktivirao klauzulu u ugovoru i kao slobodan igrač brzo prešao u Bohum.

„Nakon dugog i teškog vremena, nema drugog izbora nego da dođe do ove teške odluke, jer se ne osećam poštovano u klubu. Klub kontinuirano nije uspevao da mi isplati primanja na vreme i nije bio efikasan u odgovoru na moje ponovljene zahteve. Boli me što moram da napustim klub pod ovim nesrećnim okolnostima, jer je FK Partizan bio važan u mojoj karijeri“, naveo je tada Asano.

Suma, Asano i Šćekić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Njemu se, takođe nezvanično, dugovalo oko 800.000 evra, a da apsurd bude veći, klub je tužio japanskog reprezentativca.

„Avgusta 2019. godine predvodio sam pregovore sa Asanovim pravinim timom u vezi sa uslovima njegovog ugovora. Pedantnost i pravničnka minucioznost tog tima rezultirala je osmočasnovnim pregovorima, uspešno okončanim. Šansa da je Asano načinio pravni propust je na nivou statističke greške“, napisao je tada Vuletić, i dalje član Skupštine FK Partizan, uz fotografiju prilikom potpisivanja saradnje.

Rukovodstvo Partizana propustilo je priliku za prodaju i Sume i Asana. Ostalo je praznih šaka i taj slučaj naročito je drastičan u slučaju Japanca, jer je leta 2019. došao iz Arsenala za milion evra, a u trenutku napuštanja Humske bez obeštećenja vredeo je 2,5 miliona.

Teoretski, zarada je mogla da ide i do šest miliona evra od Šćekića, Asana i Sume, ali su u Partizanu iz samo njima znanih razloga odlučili drugačije.

BONUS VIDEO Vuletić: Vazura je kumu za svadbu poklonio procenat od transfera igrača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar