Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Kada se pojavila informacija o odlasku Sejdube Sume, bar nekome je kroz glavu prošla ona čuvena rečenica Ivice Ilieva - ja garantujem za ovog dečka!

Iliev je to izgovorio prilikom promocije Ognjena Ožegovića, pre četiri godine, ali je ova rečenica postala viral i dobila je neki svoj „život“.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada se provlači kao ironija u navijačim krugovima pošto je Sumu takođe doveo Iliev, samo nekih mesec dana pre Ožegovića.

Vezista iz Gvineje je dobio epitet najskupljeg transfera u klupskoj istoriji, jer je plaćen oko 1,65 miliona evra.

Fešta je počela još od aerodroma, a shodno uloženom novcu, očekivalo se da Suma odmah počne da pravi čuda po terenu.

Kad se pogleda iznos koji je plaćen Slovanu, a onda se to uporedi sa nekim većim ligama i bogatijim klubovima, postane smešno očekivanje da Suma od starta počne da pravi čuda po terenu.

Prvi je predstavljen pred navijačima i – izneverio je očekivanja. Jednostavno, videlo se da to kod Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića nije išlo idealno.

Vrlo brzo je Suma otišao put Izraela i Makabi Haife koja ga je pozajmila septembra 2018. godine.

Sve dok na klupu Partizana nije seo Savo Milošević i probao da vidi šta se može uraditi sa Sumom.

Kod Miroslava Đukića je Suma dobio 37 utakmica i dao je šest golova uz tri asistencije, dok kod Mirkovića i Žarka Lazetića za ukupno tri utakmice nije imao nikakav učinak.

Zato je otišao u Makabi, pristao je da zamrzne potraživanja prema Partizanu do kraja te sezone, dok je mesečna primanja procenjivana na 46 hiljada evra pristao da preuzme Makabi.

Izraelski klub je mogao da otkupi njegov ugovor, ali je onda došlo do promene kod Miloševića. Već u tom trenutku kada je odlazio u Makabi, Suma je bio praktično prežaljen i precrtan kao još jedan promašaj.

To je bio trenutak kada je većina navijača Partizana mislila da su pare na njega bačene.

Za manje novca su dolazili momci poput Ljubomira Fejse, Zorana Tošića, Klea u poslednjih desetak, petnaestak godina.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Suma nije prijao Stanojeviću iz sličnih razloga koje mu sada spočitava i čovek koji ga je doveo, Ivica Iliev. Nije dovoljno „riljao“ na terenu.

Đukić je pričao o haosu tokom leta 2017. ispostaviće se, poslednje godine do sada kada je Partizan osvojio titulu.

„On je došao fizički totalno nespreman. Mi smo pokušavali da mu popravimo fizičku spremu, ali je dva puta imao povrede. Može više i bolje, kada se spremi i uđe u pripreme. A došao je iz slovačke lige sa mentalitetom da je igrač poteza. Došao je kod nas i počeo da shvata da će morati da radi, da neće moći da živi od poteza. Navikao je da kolektiv bude podređen njemu. Opušten tip igrača“, opisao je Đukić Sumu.

Zato se postavlja pitanje – ko je onda kriv? Igrač koji je potpuno nespreman, ili sportski direktor koji se godinu i više od toga napinjao da dovede takvog igrača.

Sejduba Suma, Partizan - Trento
Sejduba Suma bodri košarkaše Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I to za rekordnu svotu novca. Možda za evropske okvire nije mnogo, ali kod nas 1,65 miliona nije baš ni malo.

„Znate, kod mene u ekipi smo imali Bebeta. On da 20 golova u sezoni, a ne trči. Onda kažemo, mi ćemo trčati za Bebeta, donosi pobede i daje golove, trčaćemo za njega. Ali, Suma, ne daješ mi golove, ne nameštaš mi golove, moraš da obučeš kombinezon i da radiš. Moraš da mi daš što daju svi. Mesi trči kao golman, ali daje 60 golova u godini. Ako ne radiš ni ovo ni ono, onda ne štima“, govorio je Đukić veoma otvoreno krajem 2017.

Baš u tom periodu Suma je postigao gol protiv Crvene zvezde u derbiju završenom 1:1 i time je možda malo omekšao stav navijača.

Đukić nije ostao još dugo na klupi Partizana, ali je taj klub zaličio na ofanzivno organizovanu i uigranu ekipu tek kad je došao Milošević.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tada je i Suma zaigrao kako ume. Na 45 mečeva kod Sava postigao je 16 golova i podelio 11 asistencija, što je ostao njegov najbolji učinak kod trenera sa kojima je u Srbiji radio.

Milošević je nekako znao da kontroliše Sumin temperament i bilo je situacija kada je Gvinejac upravo njemu trčao posle golova Partizana.

Kao da je hteo da mu se zahvali što je verovao u njega i aktivirao deo onog talenta. Zato je zahvaljujući današnjem treneru Olimpije, Suma polako postajao miljenik navijača.

U njegovoj igri nije bilo respekta prema imenu protivnika, pa mnogo još pamte kada je „izlomio“ Harija Megvajera pre nego je šutirao ka golu Mančester junajteda u Ligi Evrope.

Megvajera su tada Britanci razapinjali nazivajući ga igračem za „nedeljnu ligu“ dok su Suma i saigrači veličani zbog lepote igre i otpora velikanu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Te sezone je Partizanu falilo sreće u Evropi i da nije bilo onih maleroznih utakmica sa AZ Alkmarom, ko zna kako bi se sve završilo.

Uglavnom, Suma je bio na visini zadatka zajedno sa ostalim saigračima iz napada, iako ga je Umar Sadik povremeno nervirao svojim promašajima iz izglednih pozicija.

Dobra izdanja krunisao je golom protiv Zvezde i septembra 2019. kada je slavio pred navijačima Zvezde, a onda kupio pristalice svog kluba.

„To je stvar forme. Svi to znamo. Od prošle sezone radim na poboljšanju iste. Ova sezona biće potpuno druga priča od prošle“, pričao je tada Sejduba.

Zahvaljivao se Ilievu što ga je doveo u Beograd, jer je verovao u njega obećao je da će to poverenje da opravda.

Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

„Nisam provocirao nikoga. Proslavljao sam svoj gol, što mislim da je normalno. Derbi je, kada daš gol sigurno nećes stajati i ne raditi ništa, zar ne? Postigao sam gol na strani terena gde su bili njihovi navijači, šta je trebalo, da trčim 100 metara skroz do druge strane terena kako bi slavio sa svojim navijačima? Ne, mislim da nije bilo bilo kakve provokacije“, rekao je Suma.

Ko bi, posle ovakvog uzleta, rekao da će doći do strmoglavog pada? Suma je ulazio već pre dve sezone u zrele igračke godine, imao je 28 i rezon je govorio da će biti samo bolji.

Umesto toga, Savo Milošević je otišao početkom prošle sezone posle nekoliko lošijih izdanja, odlaska Milana Đuričića Đumija i jedne besne reakcije na meču sa Vojvodinom.

Upravo na tom meču je i Suma isključen kada je laktom udario Nikolu Drinčića. Možda je, baš time zapravo, trasirao sebi i odredio ovakav epilog koji imamo danas.

Nakon Savinog odlaska je ponovo postalo neizvesno kako će se novi trener Aleksandar Stanojević snaći i kako će sklopiti ekipu.

Jedna od nedoumica bilo je i Sumino pitanje koji je ipak isporučio pet golova i deset asistencija kod Stanojevića, na 29 mečeva.

Ipak, videlo se da nema ni izbliza istu minutažu i poverenje kao kod Miloševića i na sve su se nadovezale povrede.

Butni mišić, pa oko, Suma u nekim momentima nije imao sreće, u drugim se nije saglasio sa trenerom Stanojevićem i otud odlazak. Svejedno je došao nekako iznenada.

Nije bio na pripremama zbog pasoša, ali se čini da je „kap koja je prelila čašu“ činjenica da je otišao da igra za reprezentaciju povređenog mišića.

Sejduba Suma
Sejduba Suma Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ako je u očima svojih sunarodnika izgledao kao junak zbog takvog poteza, kad se vratio sa pogoršanom povredom, onda je u očima svojih poslodavaca u Beogradu izgledao kao neprofesionalan.

„Svakako, zato se sve ovako i završilo i zbog toga krivim samo sebe. Rekoh već, nije često bio deo grupe, dešavalo se da nas ostavi na „cedilu“ kada je potrebno, postojao je taj problem sa disciplinom, što najviše remeti grupu. U redu, igrača tog kalibra nekada morate da istrpite, ali postalo je previše učestalo i to prosto utiče na ostatak ekipe. Kulminiralo je činjenicom da je otišao povređen da igra za reprezentaciju, a da se nikome nije javio, pogoršao stanje i sve doveo u veliki problem. Jer, sigurno bi bio značajan adut i za Anortozis i za večiti derbi, već su se pravili planovi“, ispričao je Iliev nedavno za Telegraf.

Mislio je na izjavu Sume koji se oglasio putem društvenih mreža i potpisao sebi otkaz. Od toga da mu navijači skandiraju „Suma, Suma“, došao je dotle da bude otpadnik u svom klubu.

Suma se na društvenim mrežama branio da nije tačno da nije poštovao klub, ali što bi rekao naš narod „šut s rogatim ne može“.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Kao prvo, ispričaću zašto nisam došao na pripreme letos. Čuo sam da trener govori da nisam poštovao klub. To nije istina. Svi znaju šta mi se desilo na odmoru. Izgubio sam pasoš, kreditne kartice, novac, vozačku, opljačkali su mi auto. Znate da se ne može putovati bez pasoša. Kada se to dogodilo, odmah sam zvao klub. Kada sam ih pozvao i objasnio , oni su rekli da se pobrinem da rešim stvari i dođem što pre. Pasoš u Gvineji ne može da se izvadi za manje od pet dana, a obično to traje duže. Potegao sam neke veze i sredio pasoš. Došao sam dva dana pre nego što je tim krenuo u Sloveniju“, pričao je Suma.

Nakon što je objasnio i da je dobio poziv za reprezentaciju i uveravanje da će mu posle tretmana u Gvineji biti bolje, poverovao je. Povreda se pogoršala posle utakmice za nacionalni tim i završni čin je bio spreman.

„Trener (Stanojević) se posvađao sa doktorima. Ne znam zašto. To je razlog zbog kojeg nisam igrao derbi. Pokušao sam da ga razumem, da dođem do njega ali nisam dobio šansu. Ne znam zašto. Osetio sam se jako loše zbog problema sa trenerom. Muka mi je od tih situacija. Ovde u Parztizanu sam s razlogom. Volim klub, volim saigrače i oni to znaju. Nemam problem ni sa kim. Ako neko ne želi da mi pruži šansu, onda ne znam šta da radim. Trener je pričao kako je problem što ne poštujem klub. To nije istina. Znate da volim i poštujem klub“, rekao je Suma.

Foto: Screenshot Instagram Soumah

Partizan se nakon toga oglasio putem svog sajta i u kratkom saopštenju objavio da je prekinuo saradnju sa Sejdubom Sumom.

Ukratko, iz ove perskeptive, kao da je u vetar bačeno 1,65 miliona evra, dok je jedan čovek doveden sa epitetom najskupljeg pojačanja u istoriji, praktično preko noći postao „persona non grata“ u crno-belom.

Suma je ostao bez kluba, Partizan bez igrača na koga je u jednom periodu ozbiljno računao i za sada izgleda da su svi na gubitku.

BONUS VIDEO: Ivan Gudelj o propalom transferu u Real zbog bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar