Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U zemlji domaćih izdajnika i stranih plaćenika, Takuma Asano postade domaći plaćenik i strani izdajnik. I to ni kriv, ni dužan.

Štaviše, klub je njemu ostao dužan. Japanac je pre tri dana uzburkao mnoge duhove u Humskoj čim je rekao „nećete da plaćate, nema problema – ja odoh“.

PROČITAJTE JOŠ:

One priče da se japanske mašinovođe ili ministri saobraćaja ubijaju ili daju ostavke zato što im vozovi kasne dva minuta, kruže redovno kao urbane legende, dok kod nas u stvarnosti ljudi rade i kad im plate kasne po tri, četiri meseca.

Računaju, stići će nekad valjda. U Japanu na to nisu navikli, pa je prethodnih dana zanimljiva kakofonija i posebno retorika koja stiže iz Humske kada je reč o „slučaju Asano“.

Ukratko, on se može svesti na iznenadno saopštenje Takume Asana u kom je rekao da odlazi, a onda rafalnu paljbu izjava njegovih dojučerašnjih saigrača u kom se pitaju kako je to mogao da uradi, kako je ostavio tim na cedilu, kako je izdao i slično.

Zvuči poznato odnekud, možda iz političkog života? Ma nemoguće!

Onaj ko ne prati šta se sve dešava u srpskom fudbalu, možda bi uzeo zdravo za gotovo kritike u kojima su se ređali Vladimir Stojković, Lazar Marković i sam Partizan, koji je čak pretio da će tužiti Asana.

U zemlji u kojoj se mnogo polaže na kolektivnu svest i zajednicu kao što je to slučaj s Japanom, reč „poštovanje“ znači mnogo. I kada ga nema – reaguje se.

Možemo mi ovde u našem fudbalskom mulju da se čudimo kako neko prosto odluči da digne sidro i ode, ali ako mu pravila dopuštaju, što to ne bi uradio?

Asanu su preporuka golovi iz ove sezone, dao je 21 u svim takmičenjima i podelio je deset asistencija. Dakle, nekadašnji igrač Arsenala ne mora da brine za budućnost.

On će se bez Partizana snaći, pa zato ostaje pitanje šta je Partizanu trebalo da krene u ofanzivu kako bi se u javnosti „oprao“ za svoju grešku. Jer, definitivno tako izgleda.

„Zaista sam zahvalan svima koji su me podržavali tokom mog rada u Partizanu, a to su trener Savo Milošević, koji me je pozvao da se pridružim klubu, Aleksandar Stanojević, koji mi je uvek verovao i podržavao me. Tu su i moji neverovatni saigrači i osoblje tima, svi navijači koji su uvek verovali u mene i tim. Hvala svima od srca“, napisao je Asano između ostalog.

Navijači Partizana besni zbog Asana
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Istog dana kao po komandi, saigrači su uzvratili na potpuno suprotan način. Počeo je Marković koji se čudi kako je moguće da je „Asano na ovaj sveti dan“ (Vaskrs) rešio da ode.

Kao da jednog Japanca treba da zanima pravoslavni hrišćanski praznik…

„Iskreno, toliko sam razočaran, na današnji Sveti dan, nemam reči. Ovo govorim u svoje ime i, nadam se, svih saigrača“, priča Marković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„I to nam je hvala?! Da ostavi čitav tim na cedilu, trenera, saigrače i klub, tri nedelje pred kraj sezone i utakmicu finala Kupa? Da isključi sve telefone, ode za Japan i ni sa kim se ne pozdravi? To isto veče smo se vraćali svi autobusom sa gostovanja, nasmejani i srećni, ne sluteći šta sprema. Ovo je nečuveno“, dodaje Markec.

Kao da bi nešto promenilo to što bi se Asano pozdravio. Stojković se ubrzo nadovezao u predstavi kriznog PR-a, kada je naveo da se „oseća izdano“.

„Ljudski i moralno smo duboko razočarani i ponavljam, osećamo se izdano, jer se ovo ne radi onima sa kojima si živeo skoro tri godine i to pred kraj prvenstva i utakmicu sezone“, veli Stojković.

Partizan je najavio kako će „preduzeti sva pravna sredstva i pred nadležnim organima FIFA podneti tužbu“ i to je šlag na tortu prozivki fudbalera, koji zaista deluje kao korektan momak.

Zatim, u prepoznatljivom maniru Ilije Čvorovića iz Partizana pišu kako je Asano „Očito postupio ishitreno, ne samoinicijativno, već po inputu nekoga ko misli da ima onoliko prava koliko ima moći“.

Niti se navodi po čijem „inputu“ je postupio Asano, ni zašto. Onda je logično da se zapitamo – što bismo verovali Partizanu?

Crno-beli su se pozivali i na nekadašnjeg agenta Kevina Fjoranelija, koji je tvrdio da je jednostrani raskid ugovora nedozvoljen i kako solidarnost, a ne egoizam treba da vode naše akcije.

Vladimir Stojković
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pa čekajte, kakva solidarnost je pre koju nedelju vodila evropske velikane da probaju da formiraju Superligu i šta je toliko egoistično u postupku čoveka koji odlazi u trenutku kad je borba za titulu već izgubljena?

Partizan neće igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, a Asano je mislio da je pravo vreme da bolje unovči svoje talente, jer iz sledeće sezone neće moći mnogo da „iscedi“.

Prosto, gledao je unapred. Vladimir Vuletić, doskorašnji potpredsednik Partizana kaže da je Asano verovatno u pravu jer je verovatnoća da je napravio grešku „na nivou statističke greške“.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Jedan od onih koji se nisu okomili na Japanca je Aleksandar Stanojević, trener Partizana koji je rekao da je Takumin odlazak bio šok.

Pedagoški je objasnio i da razume igrače koji su istupili izjavama, ali: „Ja lično neću reći Asanu nijednu lošu reč, bio je vrhunski profesionalac kakvog odavno nisam upoznao. Sve što je radio, radio je s osmehom i bio je pozitivan, ne mogu da kažem lošu reč za njega“, kaže Stanojević.

Možda time nije išao „uz dlaku“ upravi kluba koja se našla na udaru navijača, pa je jasno da joj taktika preuzeta iz politike – satanizacija igrača, nije prošla kako se očekivalo.

Upravu koju je napustio i Vuletić u februaru i za čije je pojedince rekao da već neko vreme nemaju puni pravni legalitet.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

S druge strane, Asana je branio Hadžime Morijasu, selektor Japana. Ispostavila se kao tačna ona tvrdnja da se zao glas čuje još dalje od onog dobrog, a odavde redovno ka Evropi, Aziji i svetu ide podosta tih zlih glasova.

„Iz svog iskustva znam da Takuma nije osoba koja izdaje saigrače ili svoju ekipu. On je dobar čovek. Želeo bih da pružim podršku Asano onoliko koliko sam sad u stanju“, kazao je Morijasu.

Od onoga što je delovalo kao stabilan klub kod Sava Miloševića, kao klub koji može da računa da će prepoznati i prodati igrača za desetak miliona evra, Partizan je vrlo brzo opet „zglajznuo“.

Stadion Partizana JNA
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ostao je bez skupog „štiha“ za predstojeći prelazni rok i sada samo može da se duri nekakvim saopštenjima i da preti, sva je prilika, praznom puškom.

Jer, poznato je koliko su pravila više naklonjena strancima kada je reč o poštovanju i dinamici isplata zarada.

Zato je zanimljivo pitanje kako se Partizanu desilo da kasni sa isplatom, bezmalo jednom od najboljih igrača, te da njega zanemaruje.

Odmah zatim i kakav li je onda odnos prema ostalima koji nisu isto efikasni kad izađu na teren.

Sve skupa navodi na zaključak da je lepršavost igre i „trend“ skupih prodaja igrača otišao sa Miloševićem, a da je u Humskoj ostalo nešto i dalje prilično trulo, što mora da se menja, da bi klub bio iznad jeftinog kriznog pranja pred sopstvenim navijačima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare