Foto:pressinphoto / ddp USA / Profimedia; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto:pressinphoto / ddp USA / Profimedia; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Transfer mladog Marka Lazetića iz Crvene zvezde u Milan zaokupio je veliku pažnju javnosti, ali to nije ni približno najveći transfer ostvaren direktno iz klubova bivše Jugoslavije.

Lazetić je otišao u italijanski klub za fiksnih četiri miliona evra, plus još milion koji može da dođe kroz bonuse.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, kada govorimo o najvećim transferima sa ovih prostora moramo pomenuti pre svega Dinamo iz Zagreba, a tek onda Crvenu zvezdu i Partizan.

Dinamo je već godinama najproduktivniji klub sa ovih prostora kada su mladi igrači u pitanju, a dobro poslovanje im donosi veliki uspeh na finansijskom planu.

Od deset najvećih transfera čak osam pripada Dinamu, uz to po jedan imaju Zvezda i Partizan.

Rekord za najskuplji transfer sa ovih prostora pripada Marku Pjaci koji je u sezoni 2016/17. prešao iz Dinama u Juventus za 23 miliona evra.

Pjaca je važio za velikog talenta, ali svojih „pet minuta“ u Juventusu još uvek nije doživeo, pa se nalazi na pozajmici u Torinu, gde ove sezone na 16 utakmica ima tri gola.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Nakon njega imamo Danija Olma, koji je iz Dinama pojačao Lajpcig za 22 miliona evra, a sada se za njega interesuje i Barselona. Bio je jedan od najboljih igrača Španije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Treći najveći transfer opet je režiran u Zagrebu, kada je Luka Modrić pojačao Totenhem za 21 milion evra.

Modrić je kasnije izrastao u jednog od najboljih veznih igrača na svetu, član je Real Madrida već deset godina, a u svojoj riznici ima „Zlatnu loptu“ osvojenu 2018. godine.

Nakon pomenute trojke slede Joško Gvardiol i Filip Benković, a tek na šestoj poziciji nalazi se transfer Mateje Kežmana iz Partizana u PSV za 14,5 miliona evra davne 2000. godine. U tom klubu doživeo je i vrhunac karijere, zbog čega je kasnije prodat u Čelsi.

Joško Gvardiol u dresu Hrvatske, Foto: EPA-EFE/Andy Buchanan / POOL

Kežman je bogatu karijeru kasnije nastavio u Atletiko Madridu, Fenerbahčeu, PSŽ-u, Zenitu, BATE Borisovu…

Iza Srbina na listi se nalaze transferi Eduarda da Silve iz Dinama u Arsenal, Marka Roga u Napoli, kao i Vedrana Ćorluke u Mančester siti.

Listu od deset naskupljih transfera zatvara Goran Drulić, koji je iz Crvene zvezde pojačao Seltu u sezoni 2001/2. Njegov transfer bio je vredan 13 miliona evra, što nisu uspeli da nadmaše ni kasniji Zvezdini „puleni“ poput Nemanje Radonjića, Marko Grujić, ali ni Nikola Žigić.

Najveći fudbalski transferi iz država bivše SFRJ

1. Marko Pjaca (Dinamo Zagreb – Juventus, 23 miliona evra, 2016/17)

2. Dani Olmo (Dinamo Zagreb – Lajpcig, 22 miliona, 2019/20)

3. Luka Modrić (Dinamo Zagreb – Totenhem, 21 milion, 2008/09)

4. Joško Gvaridol (Dinamo Zagreb – Lajpcig, 18,8 miliona, 2021/22)

5. Filip Benković (Dinamo Zagreb – Lester, 14.5 miliona, 2018/19)

6. Mateja Kežman (Partizan – PSV, 14 miliona, 2000/01)

7. Eduardo da Silva (Dinamo Zagreb – Arsenal, 13.5 miliona, 2007/08)

8. Marko Rog (Dinamo Zagreb – Napoli, 13.5 miliona, 2017/18)

9. Vedran Ćorluka (Dinamo Zagreb – Mančester siti, 13 miliona, 2007/08)

10. Goran Drulić (Crvena zvezda – Celta, 13 miliona, 2001/2002)

Kada govorimo o Zvezdi i Partizanu, ne računajući dva gore navedena transfera, najskuplji je bio Dejan Stanković, koji je za 12,4 miliona evra prodat Laciju. Iza njega je Stefan Savić, koga je Mančester siti kupio od crno-belih za 12 miliona, a iste vrednosti bili su transferi Darka Pančeva iz Zvezde u Inter, kao i Nemanje Radonjića iz istog tima u Olimpik iz Marseja.

Nakon njega na listi bi se našao Strahinja Pavlović, zbog koga je Monako morao da plati 10 miliona evra Partizanu. Za isti novac je Lazar Marković prešao iz crno-belih u Benfiku 2013. godine. Deset miliona evra plaćen je i legendarni Predrag Mijatović, koji je iz Beograda pojačao Valensiju.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Strahinja Pavlović. Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Od većih transfera tu su još Filip Stevanović (iz Partizana u Mančester siti za 8,5 miliona), Stevan Jovetić (u Fjorentinu za osam miliona), kao i Marko Grujić, koji je crveno-beli dres zamenio Liverpulovim za sedam miliona evra…

Kada bismo nastavili dalje sa listom došli bismo do imena Roberta Prosinečkog, Perice Ognjenovića, Zorana Tošića, Danka Lazovića, Adema Ljajića, Dejana Petkovićam Nikole Žigića…

PROČITAJTE JOŠ:

OSTALE LIGE 

Slovenački rekord oborio je transfer Ezekjela Hentija, koji je 2016. otišao iz Olimpije u Lokomotivu iz Moskve za pet miliona evra,

Kada je u pitanju Crna Gora, od raspada SFRJ najveći transfer prema portalu „Transfermarkt“ napravila je Zeta, kada je u sezoni 2004/05 prodala srpskog vezistu Miloša Marića Olimpijakosu za milion evra.

Za najveći transfer u Makedoniji smatra se Zvezdina kupovina Ivana Tričkovskog od Rabotničkog 2007, za 750.000 evra. Crveno-beli su potom saopštili da je ovaj posao bio vredan 800.000.

Najveći pojedinačni transfer u Bosni i Hercegovini realizovao je FK Sarajevo, prodajom Gojka Cimirota grčkom PAOK-u za 1,3 miliona evra u sezoni 2015/16, a Sloboda Tuzla je u leto 2008. godine za 900.000 evra prodala Saida Husejinovića Verderu.

BONUS VIDEO Tadić otkrio: Jedini sam igrač kom je Ajaks dao ugovor da nastavim kao trener, ovo je fakultet fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar