Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nesvakidašnji transfer u srpskom fudbalu - Aleksandar Šćekić, reprezentativac Crne Gore, iskusni vezista i učesnik evropskih uspeha crno-belih, otišao je iz Humske bez obeštećenja, iako je klub mogao da zaradi njegovom prodajom, jer je imao važeći ugovor do leta 2023. godine.

Aleksandar Šćekić je napustio Partizan i to je jedini odlazak iz Humske vredan pomena u ovom zimskom prelaznom roku, a prate ga brojne kontroverze.

PROČITAJTE JOŠ

Otišli su i napadač Žan-Kristof Bajbek, mladi štoper Mateja Đorđević i špic Nikola Štulić, a Nova.rs je imala uvid u klupsku odluku kojom je Šćekić napustio Humsku bez obeštećenja i kojom klub nema nikakva potraživanja po tom osnovu.

Taj dokument je bio važeći do 15. februara, odnosno do kraja prelaznog roka i posle toga bi bio nevažeći. Iskusni, 30-godišnji zadnji vezni imao je sa Partizanom ugovor do leta do 2023. i otišao je bez obeštećenja u Zaglebje Lubin iz Poljske.

Zanimljivo je da u pitanju nije bio sporazumni raskid ugovora, već je, kako Nova.rs saznaje, Partizan samo rešio da se odrekne stasitog reprezentativca Crne Gore, iako je mogao da zaradi od njegovog transfera.

Klub koji prema izveštaju APR od jesenas ima dug od 30 miliona evra, pustio je igrač za džabe. Mogli su crno-beli da dopune kasu prodajom Šćekića, ali se to nije dogodilo, iako je s uspehom učestvovao u uspesima i na evropskoj sceni.

Foto: Privatna arhiva

Crnogorski reprezentativac imao je ponude iz Kazahstana, za njega su se interesovali Astana, Kairat i najviše Tobol, ali je na tome i ostalo.

Partizan je na ime plata dugovao Šćekiću i ta potraživanja do oktobra prošle godine nije isplatio, pa je on protiv kluba podneo tužbu koju je u međuvremenu povukao.

Bilo je i ponuda iz Izraela, Kipra i Kine, međutim, Šćekić je umesto transfera od kojeg su mogli da zarade otišao bez dinara u Poljsku.

Vladimir Vuletić, bivši potpredsednik Partizana, za Nova.rs govori o brojnim nelogičnostima oko Šćekićevog transfera.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Situacija je takva da klub nema prava da se odrekne čak ni obavezne trening kompenzacije za transfer igrača koji je prošao kroz omladinsku školu tog kluba. Odricanje te naknade smatra se za krivično delo. U ovom slučaju dešava se nešto što je par ekselans, u najmanju ruku sumnjivo, da je reč o višestrukom krivičnom delu u produženom trajanju. Činjenica je da se klub odriče naknade za igrača kome je ostalo još godinu i po dana važećeg ugovora, do juna 2023. godine. Niti klub prihoduje od ovog transfera, a ne znamo ni da li je niti pod kojim uslovima ovaj igrač otišao iz Partizana u Lubin“, kaže Vuletić za naš portal.

Član Skupštine FK Partizan objašnjava šta bi tačno moglo da bude sporno oko odlaska reprezentativca Crne Gore i otkriva koliko je klub dugovao igraču na ime plata.

„Ukoliko se tačnom pokaže pretpostavka da je reč o takozvanom oproštaju duga koji klub ima prema igraču, tek to onda stvara tektonski sumnjivu poremećajnu asocijaciju na pitanje. Da li je moguće da jedan klub ranga Partizana odlučuje da jednog od svojih najstandardnijih prvotimaca u protekloj sezoni prodaje zarad oproštaja duga i da je to jedini prihod koji eventualno može da prihoduje. Taj dug je više od 200.000 evra, koliko znam, a vrednost Aleksandra Šćekića, prema Transfermarktu, u trenutku kada odlazi u Zaglebje je skoro dva miliona evra (1,8 prim.aut)“.

Vuletić smatra da je mnogo toga sumnjivog u njegovom prelasku u Poljsku.

„Ovde se postavlja pitanje iz kog razloga i pod kojim uslovima je neko odlučio da se odrekne gotovo dva miliona evra minimum, i da li se uopšte odrekao. Gde je taj novac“, pita se Vuletić.

Partizan je u zimskom prelaznom roku angažovao dvojicu igrača, Ljubomira Fejsu i Marka Jevtovića. Obojica povratnika su zadnji vezni i došli su bez obeštećenja.

BONUS VIDEO Vuletić: Vazura je kumu za svadbu poklonio procenat od transfera igrača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar