Euro 2024 fudbalska utakmica Španija vs Italija Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Fudbaleri Španije pobedili su Italiju 1:0 u derbiju drugog kola grupe B i najatraktivnijem meču dana na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Španci su potvrdili ko je najbolji tim u grupi posle ubedljive pobede nad Hrvatskom (3:0), a onda ne tako uverljive pobede, koliko igre protiv aktuelnog šampiona Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijani su bili veći deo vremena bili potpuno sabijeni na svoju polovinu i pre svoj gol, a samo su ih sreća i golman spasili da i oni poput Hrvata ne budu poraženi sa više golova u mreži.

Interesantno je da je pobednički pogodak bio delo igrača Italije Rikarda Kalafjorija u 55. minutu, pa je Španija overila plasman u narednu rundu takmičenja sa šest bodova.

Italija je ostala na tri koliko je imala posle prvog meča sa Albanijom, što je otvorilo vrata i Hrvatskoj da se eventualnom pobedom nađe ispred „azura“, pošto se očekuje da će Španija pobediti i Albaniju.

Prvo poluvreme pripalo je dvojici ljudi, Niku Vilijamsu sa jedne i Đanluiđiju Donarumi sa druge strane. Već posle 85 sekundi se videlo da će Donaruma biti na ozbiljnim mukama u meču u kom su Španci odmah ubrzali do pete brzine.

Euro 2024 fudbalska utakmica Španija vs Italija Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Pedri je već u drugom minutu bio nebranjen na udarcu glavom kada je Donaruma morao da brani paradom.

Uradio je to golman Italije perfektno i rano nagovestio kakav će pakao od života praviti Špancima.

Vilijams se šetao kroz odbranu Italije driblinzima kao da je nema, ali je već do isteka desetog minuta promašio zicer situaciju.

Našao se sam na petercu i mogao je da bira gde će da gađa glavom posle centaršuta i pucao je neprecizno.

Italija se konstantno mučila, zadovoljavala se kontrama, pa ni njih nije mogla da iskontroliše do kraja.

Euro 2024 fudbalska utakmica Španija vs Italija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako je vreme odmicalo sve više se sabijala u bunker pred svojim golom dok su Fabijan Ruiz i ostali napadali i pokušavali da šutiraju konstantno.

Upravo je Ruiz bacio na muke Donarumu, projektilom sa preko 25 metara u 25. minutu, a minut ranije je odbranio i zicer Alvaru Morati.

Morata se efektno okrenuo na desetak metara, povukao loptu udesno i gađao iskosa po zemlji, što je bio lak posao za Donarumu.

Golman je ostao glavni razlog što je njegov tim ostao bez primljenog gola do poluvremena, do kog je samo Federiko Kijeza iz kontre u 45. minutu imao jedan šut sa distance i to daleko van okvira gola Španije.

Drugo poluvreme je počelo prljavim startom Brajana Kristantea na Rodrigu i pravo je malo čudo kako ništa nije povređeno igraču Španije koji se dva minuta previjao u bolovima.

Ušao mu je u nogu igrač Italije i dobio javnu opomenu tek što je ušao u igru. To nije sprečilo Španiju da napada, ali Pedri nije mogao da pogodi mrežu.

Promašio je iz blizine posle povratne lopte Kukurelje u 52. minutu, onda još jednom nije imao sreće koji napad kasnije da bi u 55. minutu Niko Vilijams namestio autogol Rikardu Kalafjoriju.

Centrirao je posle prodora sa leve strane, lopta se od Kalafjorija odbila u mrežu i Donaruma je bio nemoćan.

Euro 2024 fudbalska utakmica Španija vs Italija Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Robin Le Norman je ubrzo glavom posle prekida gađao ka mreži, a Kambijaso je vadio loptu sa gol linije, dok je Lamin Jamal u 60. minutu poslao loptu tik pored stative strašnim šutem sa distance.

Neverovatno je sa koliko lakoće je igrala Španija u tim trenucima kada je pritiskala protivnika da po svaku cenu postigne i drugi pogodak.

Nije to uspela četa Luisa De La Fuentea, ali ni Italija nije uspevala da stvori neku veću šansu. Vilijams je na drugoj strani u 70. minutu pogodio prečku nakon što je iz driblinga lepo zalomio udesno.

Pelegrini je iz jedne od retkih situacija šutirao preko prečke iz slobodnjaka u 74. minutu, a igra Španije se nakon toga malo usporila.

Euro 2024 fudbalska utakmica Španija vs Italija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nisu igrači „furije“ srljali, kontrolisali su loptu, pa ipak dopustili da Italija u finišu stvori poneku šansu iz prekida i kornera u 86. minutu kada je Kristante petom probao sa prve stative da pronađe mrežu i Unaj Simon je odbranio.

Da Španija nema sreće potvrdilo se i u drugom od četiri minuta sudijske nadoknade kada je Ajoze Perez bio u šansi.

Izašao je sam ispred Donarume, koji je skratio ugao i maestralno jedan na jedan izašao kao bolji iz susreta sa rezervistom španskog tima.

Italija je iz prekida probala da uradi nešto više u 96. minutu, nije to uspela kao što je uradila Srbija u četvrtak protiv Slovenije, pa je prvak Evrope upisao poraz. Donaruma je pet puta sjajno odbranio i za utehu ostaje bar što je golman bio na visini zadatka pred poslednje kolo protiv Hrvatske.

Italijani protiv Hrvatske igraju 24. juna od 21 sat na stadionu u Lajpcigu, dok će Španci protiv Albanije zatvoriti grupu u isto vreme na stadionu u Dizeldorfu.

Španija – Italija 1:0 (0:0)

(Kalafjori 55 ag)

Stadion: Feltins Arena, Gelzenkirhen; Glavni sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Španija: Simon – Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja – Pedri, Rodri, Fabijan Ruiz – Jamal, Morata, Vilijams; Selektor: Luis De La Fuente.

Italija: Donaruma – Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Dimarko – Barela, Žoržinjo – Fratezi, Pelegrini, Kijeza – Skamaka; Selektor: Lučano Spaleti.

Španija - Italija 1:0 (0:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare