Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pamtiće ovu noć Partizan u godinama koje slede iz mnogo razloga. Odigrali su jednu od najboljih utakmica u Evropi nekoliko godina unazad i potpuno nadigrali Keln. Uz to su konačno na svom terenu posle više od 20 gdina oborili na pleća neku ekipu iz Liga petice još od čuvene pobede nad Njukaslom i gola Vuka Rašovića iz penala.

Igrao je Partizan savršeno od početka do kraja i mogao čak i do mnogo ubedljivije pobede. Odbrana je odigrala kao nikada u prethodne tri godine, vezni red bio na visini zadatka, a napad dokazao da je neviđenoj formi.

PROČITAJTE JOŠ:

Magija Dijabate, ubitačna egzekucija Rikarda i najbolje kapitensko izdanje Uroševića samo su deo sjajne večeri Partizana. Svetozar Marković je još jednom bio penicilin za nenački tim. Nakon što im je golom ukrao pobedu u Kelnu, sada je bio nepremostiva prepreka pred golom.

Ipak je ključ ovakve igre u treneru Gordanu Petriću koji je posle katastrofalnog starta sezone doveo Partizan na korak plasmana u nokaut fazu u izuzetno jakoj grupi. Sjajno je osetio ovaj tim, pronašao mu žicu i sada ostaje da do Svetskog prvenstva udari i završnu glazuru u jednoj sjajnoj priči.

Popović – Sjajno je već na početku Popović skinuo udarac sa distance koji je je prošao kroz šumu nogu i sprečio šokantno vođstvo na početku meča. Time je dao sigurnost odbrani, ali nije imao previš posla u prvom poluvremenu. Slično je krenuo i u nastavku. Prvi opasan Kelna i sigurna intervencija posle nezgodne lopte kada je bio sjajno postavljen. U završnici sprečio gol u jeku najveće inicijative Kelna. Nije mnogo toga išlo u okvir gola, ali ono što je išlo, sigurno je pokupio – 7,5.

Urošević – Sjajno je levi bek zatvorio svoju stranu i sprečio da bilo kakva opasnost dođe odatle. Kontrolisao je pokušaje Kelna, pomagao i štoperima, i izbacio nekoliko lopti. U ofanzivi se racionalno pridodavao, a u finišu prvog poluvremena zamalo upisao majstorsku asistenciju. Video je rupu u odbrani pronašao sjajnom loptom Meniga, ali nisu imali sreće crno-beli. A onda je usledila magija. Posle velike gužve u kaznenom prostoru Kelna, Urošević je poput velemajstora driblingom izbacio odbranu rivala i poslužio Gomeša na tacni za drgi gol. MAlo kao i ceo tim posustao u finišu, ali mu se nema šta zameriti – 8,5.

PROČITAJTE JOŠ:

Vujačić – Prvo poluvreme je bilo nešto najbolje što je štoperski par odigroa ove sezone. Posle pritiska u prvih nekoliko minuta koji je uspešno odbije, odbrana je kontrolisala pokušaje Kelna. Dobio je Vujačić sve duele u vazduhu, dobro se postavljao i čistio sve što je trebalo. Čak i kada je u finišu Keln krenuo na sve ili ništa i malo posstao Partizan nije bilo panike kao inače i sjajno je odradio svoj posao do kraja – 8.

Marković – Leži ovaj keln Svetozaru Markoviću. Nakon što je doneo pobedu u prvom meču, sada je bio neprelezan u odbrani. Sjano je u nekoliko navrata intervenisao, blokirao i zaustavio prilaz golu. Izgledao je u nekim trenucima kao štoper sveske klase, a u pojedinim trenucima je toliko pucao od samopouzdanja da je sjajno i pod pritiskom dodavao loptu ka sredini bez potrebe da panično ispucava. I finišu, u jeku najveće inicijative sjajno intervenisao nekoliko puta -8.

Filipović – Nije se puno isticao ofanzivno desni bek Partizana, ali je njegovo zatvaranje po boku bilo besprekorno kao i partnera na drugoj strani. Usmeravao je krila ka sredini, terao ih da prolaze kroz najgušći deo. Malo je više patio u drugom poluvremenu kada je imao i jedan solidan prodor. Odigrao kao i čitava odbrana odličan meč od početka do kraja – 7.5

Belić – Pun pogodak Petrića. Znao je Belić ove sezone da olako izgubi kontrolu i nerezonski startuje, ali je ovoga puta bio mnogo smireniji. Sjajno je sa Traorem zatvorio sredinu, kvario igru Kelna koji je bio mnogo bezopasnji nego u Nemačkoj. Fenomenlno je pokrivao sredinu, bio čvrst u duelima i odigrao najbolji meč od dolaska. Zamenio ga iskusni Ljbomir Fejsa.- 7.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Traore – U tandemu sa Belićem zatvorio sredinu terena. Videlo se da mu je lakše d aigra sa još jednim defanzivnim veznim. Zatvarao linije dodavanja, dobijao duela i uvek bio na pravom mestu. Bio sjajan u bloku ispred kaznenog prostora – 7.

Natho – Nije Natho kao u nekim ranijim mečevima direktno uestvovao u golovima Partizana, ali je ponovo bio ključ na sredino. Povezivao je redove, delio lopte, diktirao tempo i bio prva linija odbrane u veznom redu koji je u tom segmentu funkcionisao kao sat, ginuo za svaku loptu. Navijači mu skandirali ime kao nagradu – 7.

Menig – Sve je išlo Menigu osim završnice. Sjajno se kretao, ulazio iza leđa odbrani, razbijao čuvare, ali nije postigao gol. Prvo odbana golmana, pa prečka i još nekoliko solidnih pokušaja koji nisu završili u golu. Međutim, sjajnim kretnjama i napadanjem stvarao pometnju u odbrani Kelna koja nije znala na koju će stranu. Propustio priliku da sredinom drugog poluvremena u izglednoj situaciji izbaci Rikarda u veliku šansu – 6.5

Dijabate – Maestralno veče krila Partizana. Kada je sredinom prvog poluvremena proturio rivalu loptu kroz noge i stvorio MEnigu šansu bilo je jasno da će ovo biti njegoa noć. Samo nekoliko minuta kasnije je majstorski ukao loptu i suštio se ka golu i sjajnim udarcem završio akciju za erupciju oduševljenja. Nepotrebno dobio žuti karton u završnici prvog poluvremena. U nastavku ga nije bilo, ali ono što je uradio u samo nekoliko poeza razdvaja majstore od običnih fudbalera – 8.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gomeš – Bio je odsečen Rikardo od starta, ali je vezivao štopere i ostavljao prostor za vezne igrače da ulaze u šanse. A onda je kada je dobio prvu loptu na startu drugog dela nadskočio dvojicu igrača i zatresao mrežu Kelna. Demonstracija vrhunske igre jednog napadača- 8.

Ljubomir Fejsa od 61 – Ušao da iskustvom smiri igru i unese čvrstinu, ali nije dobro odradio posao. Prelako ispadao, grešio i olakšao pritisak igračima Kelna. Videlo se da je van ozbiljne takmičarske forme i njegov ulazak je jedina upitna odluka Gordana Petrića.

Andrija Pavlović od 76 – Ušao u trenutku ofanzive Kelna, pa nije bilo prilike da doprinese u napadačkoj igri. PRemalo vremena da bi bio ocenjen.

Gordan Petrić – Skandirali su mu navijači ime kao u transu na kraju utakmice i to dovoljno govori o onome što je uradio sa ovim timom. Nako teško izvojevane pobede, sada je pritiv jačeg sastav a Kelna odradio meč karijere. Sjajno je postavio igr, pripremio ekipu koja je nadigrala jednog Bundesligaša. Partizan je možda odigrao i najbolji meč u Evroi u poslednjih nekoliko godina i došao na prag još jedne nokaut fauze u Evropi. Ako bi mu tražili dlaku u jajet, to je ulazak Ljubomira Fejse, ali teško da je to bilo van rezona – 9,5.

BONUS VIDEO Bakljada navijača Partizana pred početak derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar