Nemanja Vidić i Dragan Stojković Piksi Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ako se pitate zašto ovaj tekst ima clickbait naslov, odgovor je vrlo jednostavan.

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, rekao je u jednom od brojnih gostovanja ovih dana da on nije ni pročitao šta je Nemanja Vidić rekao u intervjuu NIN-u, ali da jeste „pročitao negde naslov da su on i njegov stručni štab prihodovali 16 miliona evra za dve godine“.

I oko toga se digla ozbiljna frka.

PROČITAJTE JOŠ

Da se selektor i svi ostali koji ne žele da čitaju dalje od naslova nekog teksta ne bi zamarali, ponudili smo naslov koji će možda privući pažnju, ali i tekst koji možda može da objasni kako funkcioniše Fudbalski savez Srbije, koji je očigledno uzeo Piksija za taoca ili je on dobrovoljno pristao na tu ulogu.

Da, Nemanja Vidić nas jeste obmanuo kada je spomenuo cifru od 16 miliona evra, jer ona nije tačna. U pitanju je 16,8, dakle gotovo milion više. Ali, pošto je Srbija valjda neki tigar u ekonomiji, jer godinama slušamo ovu bajku, onda je u nekom površnom objavljenom izveštaju iznos od 800.000 evra gotovo zanemarljiv. Statistička greška. Niente, rekli bi Italijani.

Dragan Stojković Piksi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Novac je danas, ipak, veoma važan faktor ujedinjenja i solidarnosti, pa ćemo zato krenuti od suštine.

Suština jeste da u u Fudbalskom savezu Srbije postoji nekoliko struja. Jedna je „struja“ predsednika Dragana Džajića, ali mu još niko nije rekao da on u tim talasima pliva sam, i ovde ćemo da stanemo iz poštovanja prema njegovim godinama i njegovoj karijeri. Druga je struja potpredsednika Branislava Nedimovića, onog SNS ministra što je u špilhoznama dočekivao držanike a u iscepanim lastiš farmerkama predstavljao FSS po regionu, i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića. I treća struja jeste Dragan Stojković Piksi i ekipa okupljena oko njega.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Inače, drugoj struji se nije svidelo to što je letos FSS na svom zvaničnom sajtu objavio susret Džajića i Stojkovića na potezu Pržno-Miločer i baškarenje na talasima plavog mora. Ali, dobro, to sada nije tema, međutim, dosta govori o svima koji sada napadaju Vidića.

I onda su se te tri struje okupile oko istog vira, a taj vir se zove novac. Uhvati ih u kovitlac, zavrti, pa ne pušta.

Odjednom oni su ekipa koji brane FSS i Srbiju i fudbal i to, pazi sad, od Nemanje Vidića. (šta smo i ranije mislili o angažmanu Vidića pročitajte OVDE)

NE PROPUSTITE

Ne legende i kapitena Mančester junajteda i jednog od najtrofejnih igrača koje smo imali, već „neradnika koji mlati praznu slamu, a uz to laže i obmanjuje“. To što je neradnik u međuvremenu završavao neke škole – nema veze.

Nemanja Vidić, dakle, jeste pogrešio. Pogrešio je zato što je prozvao direktno Dragana Stojkovića, iako je i sam znao da Piksi i njegov štab nisu uzeli 16,8 milona evra. Uzeli su mnogo manje. Ali, iz Saveza jeste otišla suma koju su i sami čelnici FSS naveli u izveštaju.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Da budemo precizni.

U izveštaju, kojim se „nepismeni i nestručni“ Vidić nije detaljno bavio, lepo piše: „Lična primanja – selektori i članovi stručnih štabova svih selekcija 365.548.372,91 dinara“, „Nagrade: Svetsko prvenstvo i druge reprezentacije 868.017.441,26 dinara“… Dakle, Piksi i njegov stručni štab nisu dobili 16 miliona evra na ime plata. Kada se spomenuta cifra iz 2022, pridoda cifri iz 2021. (da vas ne umaramo detaljima, ali je izveštaj dostupan, p.a), dobije se zaista tih 16,8 miliona evra.

Jedina stvar koju je Dragan Stojković trebalo da uradi jeste da kaže da on i njegov stručni štab nisu uzeli sav taj novac, a da za detalje treba da se pita Fudbalski savez Srbije.

Ali, ne.

Piksi je izgovorio fatalne reči: „Pa, šta?“.

Pa šta za Jovanjicu, pa šta za Krušik, pa šta za 16,8 miliona evra? Pa, onda još doda: „Pa, šta da sam uzeo i 116, a ne 16…“, „nisu državne pare“.

Odgovor na Piksijevo pitanje „pa, šta“, jeste: „Pa, zato što novac možda nije uzeo tvoj stručni štab, ali možda neko drugi jeste, ali i zato što novac koji jesi ti zaradio s reprezentativcima ne možete da delite kako vama padne napamet“.

I sad će neko iz FSS da se pravda kako je to isplaćen novac „za sve selekcije“. Kojih, doduše, ima dosta, ali sigurni smo da bi i ljude koji vode FSS bilo sramota da javno kažu za koliko novca rade selektori i stručni štabovi ostalih, mlađih selekcija.

Suština je da je onaj ko je sastavljao finanasijski izveštaj i premije funkcionera FSS sveo u kolonu „Piksi i ostali“. I Piksi to zna. I Piksi ćuti.

Dragan Stojoković Piksi
Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ bs

Pogledao sam izveštaj i ostavljam mogućnost čelnicima saveza da i mene svrstaju u kategoriju „nepismenih“ jer ne znam da čitam finansijske izveštaje, ali ja zaista ne umem da čitam ono što u njemu nije napisano. Nemušti jezik, takođe, ne znam, a ako jeste napisano, onda ću prihvatiti odgovornost da su me obmanuli oni koji su mi dostavili nepotpun izveštaj.

Dragan Stojković je prozvao i Nemanju Vidića da se svi sporovi rešavaju na Skupštini, a ne u medijima. On, koji je na istoj toj Skupštini FSS umalo podneo ostavku na mesto selektora kad je odbijen predlog da Nenad Bjeković postane predsednik FSS, pa je u Katar otputovao kao da su mu sve lađe potonule, što se na kraju i desilo.

Na toj njihovoj Skupštini FSS instaliraju se u prve redove razne Kebare, Rističevići, Jovanovi, koji urlaju iz klupa na svako pitanje o premijama, platama funkcinera, rezultatima… Oni jednostavno nemaju kapacitet da razumeju pitanja koja bi im postavili Nemanja Vidić ili Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera. Ma, oni ne žele da ih čuju.

Na kraju balade dobili smo obračun dve legende – Nemanje Vidića i Dragana Stojkovića Piksija. Svi ostali su se mudro povukli.

Dragan Stojković Piksi Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije umesto da stanu u odbranu Dragana Stojkovića i objasne finansijski izveštaj, poslali su medijima dubokoumne poruke, latinske izreke i gomilu ničega, ali s jasnim stavom da je Vidić lažov, manipulator, neradnik i neostvaren čovek koji ne sme da dođe na Skupštinu FSS.

U međuvremenu Vlada uplaćuje Fudbalskom savezu Srbije iz budžetskih rezervi skoro četiri milona evra. Znači, FSS isplati 17 miliona evra plata i premija a zatreba mu četiri miliona za „tekuće aktivnosti“?

I za kraj.

Mnogi fudbaleri su nam potvrdili da za plasman na Mundijal u Kataru nisu dobili više od 100.000 evra. U isto vreme vodi se sudski spor koji je pokrenuo Stevan Dika Stojanović, direktor reprezentacije, protiv Novice Tončeva, bivšeg ministra i člana Izvršnog odbora, koji je optužio funkcionere FSS, pa i Stojanovića, da su inkasirali najmanje 350.000 evra.

Kako, zašto, niko nema pojma.

Ne znam za latinske izreke kojima se razmeću u FSS, ali znam da „i nijedno zlo ne može postati dobro zato što ga prihvata većina“…

PROČITAJTE JOŠ

BONUS VIDEO Vidić udario u osinjak FSS-a?