Foto: MM / PA Images / Profimedia

Žalosno, sumorno, ali tako je, kako je, jer je jasno bez čijeg miga nije moguće ni nešto mnogo manje bitno uraditi u srpskom fudbalu.

Izbori za predsednika Fudbalskog saveza Srbije su raspisani, rekli bismo – neka igre počnu, ali su one uveliko u toku. I to one baš tužne i sumorne u našem fudbalu…

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković je raspisao izbore za predsednika za 14. mart, zakazivanjem vanredne sednica Skupštine FSS. Fudbalski savez Srbije je skoro dve godine bez predsednika, otkako je Slaviša Kokeza podneo ostavku na to mesto i otkako su ga nasledili najpre Marko Pantelić, a onda i Nenad Bjeković kao vršioci dužnosti.

Krajem prošle i početkom ove godine je Branislav Nedimović, bivši ministar poljoprivrede u vladi SNS, slovio za favorita za upražnjenu fotelju. Zvanično, još nije poznato ko će se naći naspram Nemanje Vidića, a slavni fudbaler u otvorenom pismu javnosti potvrdio je kako je spreman da uđe u izbornu trku za mesto predsednika FSS.

PROČITAJTE JOŠ

„Nakon saznanja da su raspisani izbori za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, doneo sam odluku da želim da se na istima i kandidujem, s obzirom na to da sam ispunio uslov da budem član Skupštine i imam podršku pet delegata, koji nadam se neće podleći pritisku sa kojim se susreću. Svojim istupom želim da sprečim bilo kakve dalje priče i jasno izložim svoje planove. Kandidaturom ću omogućiti fudbalskim poslanicima da se o njoj izjasne“, poručio je, između ostalog, Vidić u otvorenom pismu javnosti.

Bivši reprezentativac Srbije i nekadašnji kapiten Mančester junajteda ukratko je obraložio i svoje ciljeve.

„Verujem u ispravnost svojih ciljeva, a oni su jasni, isključivo patriotski. Želim da ujedinjujem, a ne da razjedinjujem. Verujem, jer mislim da mojoj Srbiji mogu da ponudim vrednosti koje su me krasile kao fudbalera. Verujem i znam da u fudbalskoj Srbiji ima sličnih ljudi i da zajedno možemo ponuditi rešenja. Nadam se da ću uspeti“, dodaje se u njegovom saopštenju.

Verujemo da Vidić veruje, nadamo se da nije toliko naivan kao što je bio Marko Pantelić, kome su ne tako davno ekspresno „objasnili“ da nije za to mesto. Jer, bez podrške zna se koga teško da će moći na željeno mesto.

Morao bi da ima jasan plan kako da ostvari šta je zamislio, puko upuštanje u predsedničku trku delovalo bi kao startni pucanj u prazno. Mnogo je više od toga da se kandiduje i dobije neophodnu podršku da nadigra Nedimovića ili nekog drugog protivkandidata.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC,Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Skuština FSS, po Statutu, broji 85 delegata. Sam Vidić tvrdi da ima podršku potrebnih pet delegata i da veruje da oni neće podleći pritisku da se predomisle. Za sam izbor na predsedničku funkciju potrebna je apsolutna većina (50 odsto plus jedan glas) prisutnih delegata na Skupštini.

A, koliko je zapravo suludo u celoj priči da se lobira za Nemanju Vidića, kako je to lepo i u najkraćem objasnio Gordan Petrić, trener Partizana.

„Ako Nemanja Vidić hoće da pomogne FSS i srpskom fudbalu, ne vidim nijednog protivkandidata sa druge strane. Nedimović je gospodin, razume fudbal, ali ko god da je sa druge strane, makar to bili i mi, bivši igrači, Nemanja je najbolje rešenje. Vodi miran život, nema potrebe da bude predsednik FSS , ali hoće da pomogne, da se žrtvuje. Zato ne vidim ni svrhu, ni potrebu da neko lobira za Vidića“, poručio je Petrić.

I u bilo kojoj sredini bi ime protivnika bilo puka formalnost, ne bi imao šta da traži naspram legende fudbala, bivšeg reprezentativca, kapitena Mančester junajteda i osvajača Lige šampiona. Međutim, u žalosnom srpskom fudbalu predsednik FSS gotovo je politička funkcija i bez odobrenja sa Andrićevog venca teško da se može u fotelju.

S druge strane, Vidić se u UEFA školuje na Akademiji za menadžere i rukovodioce u fudbalu, koja je u sklopu programa za bivše fudbalere i traje 20 meseci. Kako ju je upisao novembra 2021. godine, jasno je da je pri kraju školovanja u Nionu. Legendarni kapiten mnogo ulaže u svoje obrazovanje, završio je i trenersku PRO licencu otkako je prestao sa igranjem fudbala.

Foto: EPA/MATTEO BAZZI, Pedja Milosavljevic / STARSPORT, FSS

Kako se navodi na sajtu UEFA, škola je koncipirana da bivšim profesionalcima ponudi širok spektar veština potrebnih za upravljanje fudbalskim klubovima i organizacijama. O liderskom karakteru, borbenosti, priznanju i prepoznatljivosti Nemanje Vidića širom sveta, suvišno je govoriti.

Može se čuti kako je i Aleksandar Čeferin, predsednik UEFA, poručio kako bi dobro bilo da Vidić bude taj. Međutim, trenutno, nema otvorenu podršku političkog vrha, bez čega će teško moći da pomogne fudbalskoj Srbiji, koliko god to apsurdno zvučalo.

Ipak, živimo u takvom društvu da je to neophodno, krucijalno. Ko će koga da pogura, da digne ruku ili ne digne, da spusti pogled… Mnogo je interesa u pitanju, mnogo nekih liga šampiona i drugih takmičenja, pehara, trka, ne može tek tako jedan Vidić da dođe i bude tu. Ne može ni legenda kao što je Predrag Mijatović, na šta je Petrić takođe podsetio kada je 2009. bio deo vladajuće strukture crno-belih zajedno sa asovima poput Zorana Mirkovića, Ivana Tomića, trenera Slaviše Jokanovića.

„Pitali smo Bata Mirković i ja Peđu da bude tu, da nema nijednu obavezu, ali je drugačije kad je takav čovek potpredsednik. Rekao je ‘Da’, jer je znao Tomića, Jokanovića, Mirkovića i mene. Onda smo došli na Upravni odbor, predložio sam Peđu za funkciju, na šta su se svi članovi Upravnog odbora odjednom pogledali. Tadašnji predsednik (Dragan Đurić, prim.aut) ništa nije rekao, ali jedan član UO jeste: ‘Gordane, ne može tako, moraš da lobiraš’. Za Peđu Mijatovića da lobiram!? Ako je tako, pružam ruku, kažem: ‘Zdravo, doviđenje’. Tako mislim i u ovom slučaju, ako neko mora da lobira za Vidića, onda smo na pogrešnom pravcu“, dodao je Petrić.

A, gde su sada Crvena zvezda, Partizan i ostali klubovi. Zašto iz Ljutice Bogdana ne daju podršku Vidiću, odnosno, bar je još javno nisu dali, znaju samo oni. Znaju i ostali, pošto takozvani najviši interesi nisu u skladu sa podrškom jednom takvom velikanu, ako sa vrha ne stige direktiva.

Zato je stigla podrška partizanovaca poput pomenutog Petrića, takođe trenera Aleksandra Stanojevića, golmana Vladimira Stojkovića, koji istina nemaju odlučujući uticaj.

„Ne mogu da verujem da će fudbalska Srbija da propusti šansu da za predsednika dobije čoveka takvog integriteta i fudbalske biografije kakav je Vidić. Imamo čoveka koji je u Engleskoj dobio trenersku licencu i u UEFA se školovao za posao koji želi da radi u Srbiji, poštovan je u svetu i ugledan. Vidić je šansa koju srpski fudbal ne sme da propusti. Oko Vidića bi trebalo da se ujedini cela Srbija, a političari bi trebalo u tome da pomognu. Lično mi je neverovatno da se uopšte razgovara oko izbora kad je na jednoj strani ličnost kakav je nekadašnji kapiten Mančester junajteda“, rekao je nedavno Stanojević za „Sportski žurnal“.

Neverovatno jeste, ali to je sumorna realnost, i ko zna, možda nas i iznenade…

BONUS VIDEO Rade Bogdanović i Mirko Poledica: Da li će Nemanja Vidić biti predsednik FSS?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare