Foto:Nova.rs/Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Velika se buka podigla u vezi sa time ko će voditi srpski fudbal u dolazećim godinama.

Onima koji vole fudbal dopada se što tu sada „figurira“ i ime Nemanje Vidića da „zameša čorbu“, u kojoj se već „krčkaju“ Nenad Bjeković i odskora Branislav Nedimović.

PROČITAJTE JOŠ:

Očekuje se da u narednim nedeljama bude održana Skupština Fudbalskog saveza Srbije, gde bi se saznalo ko će biti izdvojeni kandidati koji će se boriti za čelo saveza.

Zato je neophodno podsetiti se ko na to ima pravo, pod kojim uslovima i šta kažu pravila pod kojima Vidić, Bjeković ali i bilo kod drugi može da u svoje ruke uzme srpski fudbal.

Doduše, valja napomenuti da se Bjeković već „hladi“ od te priče, pošto je u oktobru na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije doživeo fijasko.

„Izbušila“ ga je Crvena zvezda, a na Skupštini gde je jedna od tačaka bio njegov izbor na mesto predsednika FSS, bilo je jedva 22 delegata od ukupno 85.

Nenad Bjeković/ Foto: Pedja Milosavljevic

Ne da nije imao većinu podrške, nije bilo ni kvoruma da se Skupština održi. Sve to se dešavalo pred očima UEFA i FIFA čiji su predstavnici naveli da očekuju kako će sutradan kvoruma biti.

I bilo ga je, samo Bjeković nije izabran za predsednika, jer ta tačka nije ni bila na dnevnom redu, a vršilac dužnosti predsednika rekao je da povlači kandidaturu.

„Mislim da je to najbolje rešenje, pre svega zbog jedinstva koje je u ovom trenutku, tri nedelje pre početka Mundijala, neophodno celoj fudbalskoj Srbiji. Ceo život sam u fudbalu i nikada mi lični interesi nisu bili ispred onih kolektivnih. Zato i ovoga puta želim da selektoru Stojkoviću i njegovim momcima obezbedim što bolji ambijent pred Svetsko prvenstvo u Kataru. Hvala svima na poverenju i uspešnoj saradnji“, kazao je tada Bjeković.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

On je u Skupštini bio kao delegat Udruženja reprezentativaca, iz kog je delegat na prošlom sazivu Skupštine bio i Zoran Filipović.

O Bjekovićevoj kandidaturi se kasnije oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dramatično kazao da zbog toga „samo što rat u državi nismo imali“. Dodao je i da je „Bjeković pokazao da je gospodin“ i da je povlačenjem sprečio potencijalni haos u Srbiji.

Da bi neko uopšte bio izabran, on mora da bude jedan od delegata u Skupštini, u čijem su sazivu bili i predstavnici Udruženja fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije, klubova Futsal lige, klubova Superlige za žene, Organizacije fudbalskih trenera, Organizacije fudbalskih sudija, Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, a onda i predstavnici teritorijalnih saveza.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Tu su Fudbalski savez Beograda, FS Vojvodine, FS regiona istočne Srbije, FS regiona zapadne Srbije i FS Kosova i Metohije.

Najviše delegata daje Udruženje klubova Superlige i Prve lige Srbije, čak 28, pošto 16 predstavnika dolazi iz klubova Superlige i 12 iz klubova Prve lige.

Primera radi, Vidić bi tu bio kao jedan od 12 predstavnika klubova Prve lige Srbije, konkretno Jedinstva iz Uba, a Branislav Nedimović takođe dolazi iz te skupine delegata.

Fudbalski savez Srbije, FSS, izborna skupština
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Po deset delegata su na prošlom sazivu Skupštine imali Beograd, zapad Srbije, istok Srbije, a i Vojvodina po Statutu ima isto toliko.

Po troje delegata daju ženska Superliga, futsal liga, organizacije trenera i sudija, po dvoje Kosovo i Мetohija, odnosno Udruženje reprezentativaca i na kraju jednog predstavnika ima sindikat profi fudbalera.

Mandat u Skupštini Fudbalskog saveza Srbije traje četiri godine, a mandat delegata od verifikacije na jednom do saziva i verifikacije novog saziva.

Foto: EPA/MATTEO BAZZI, Pedja Milosavljevic / STARSPORT, FSS

Ako bi Vidić hteo da postane predsednik saveza, verifikacijom mandata dolazi u mogućnost da se kandiduje i prema pravilima, najkasnije 15 dana pre sednice izborne Skupštine.

Predlozi koji stignu po isteku tog roka smatraće se nevažećim, a konačan predlog kandidata za izbor predsednika Skupštini podnosi Odbor za sprovođenje izbora u skladu sa Poslovnikom o radu tog odbora.

Glasanje je tajno, ali pošto odlučuje 85 delegata, nema tu mnogo tajni, pa shodno tome ni mnogo mogućnosti da neko sakrije svoju volju.

Branislav Nedimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Suštinski, ukoliko kandidat nije po meri vlasti, ona može da izabere drugog čoveka. Zato je partijski podobniji Nedimović isprva dobio prednost u odnosu na Bjekovića.

Prvi nagoveštaji su bili da će biti postavljen u januaru, što se nije desilo. Onaj ko bude izabran moraće da podnese ostavku na mesto delegata u Skupštini, a isto će morati da urade i delegati koje je novi predsednik predložio za Izvršni odbor FSS, a Skupština ih izabrala.

Kandidate za predsednika može da predloži Izvršni odbor odgovarajućeg teritorijalnog saveza, lige ili pet delegata.

Foto: Starsport

Vidić bi, teoretski mogao da dobije podršku za kandidaturu od pet delegata, ali bi onda morao da na Skupštini dobije većinu.

Zvanična lista kandidata mora da se dostavi članovima Fudbalskog saveza najmanje osam dana pre sednice Skupštine na kojoj se predloženi članovi biraju.

Kada do izbora dođe, presuđuje prosta većina, a ako na prvom glasanju ne bude pobednika, onda se organizuje drugo glasanje, a ako tu bude nerešeno, onda i treće.

Foto:Nova.rs/Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Ako i tu bude nerešeno, onda generalni sekretar organizuje žreb za izbor, koji nadzire Odbor za sprovođenje izbora.

Niko ne može da bude predsednik duže od tri mandata, a jedan traje četiri godine, a dužnosti i obaveze predsednika su šarolike.

Zanimljivo je da po Statutu, vršilac dužnosti predsednika u slučaju da predsednik podnese ostavku, ne može da bude na tom mestu duže od 90 dana.


Nadležnosti predsednika FSS:

1. Da saziva i predsedava Skupštinom, Izvršnim odborom i Odborom za hitna pitanja

2. Da preko Stručne službe sprovodi odluke koje donose Skupština, Izvršni odbor i Odbor za hitna pitanja

3. Da nadgleda programe koje odobrava Izvršni odbor

4. Da nadzire rad generalnog sekretara i Stručne službe

5. Da odgovara za odnose između FSS i njegovih članova, nacionalnih saveza, UEFA, FIFA i ostalih organizacija

6. Da predstavlja FSS na nacionalnom i internacionalnom nivou


Koliko je to mrtvo slovo na papiru pokazuje i slučaj da Bjeković obavlja VD funkciju od pretprošle godine.

A ako se već čekalo dve godine, onda je bolje da kandidat bude legitimna želja svih, pre nego politička volja nekolicine.

Biće zanimljivo videti kakvu će poziciju zauzeti skrajnuti Bjeković i garnitura koja je njega podržala, ali i Zvezda čija se pozicija pokazala uticajnom pre nekoliko meseci, mada izbor zavisi od raznoraznih faktora, naklonosti, podređenosti i interesa.

Kako god da bude, red je da FSS dobije čoveka koji će mu dati uzdrmani ugled, kad već to nisu mogli neki ljudi koji su stolovali u savezu prethodnih godina.

BONUS VIDEO Nesuglasice u FSS: Savez nema predsednika, šta će reći FIFA i UEFA pred Mundijal?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar