Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Reprezentacija Srbije u utorak od 21.00 igra odlučujući meč za plasman u nokut fazu protiv Danske, a o očekivanjima pred meč je pričao i Veljko Birmančević.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

Meč trećeg kola nosi ulog biti ili ne biti za „orlove“ koji u nekim kalkulacijama mogu i do plasmana sa nerešenim rezultatom.

Birmančević je u prva dva kola ulazio sa klupe, a mnogi ga prizivaju u startnoj postavi u odlučujučem duelu.

#related-news_0

„Kada sam došao prvi dan, zahvalio sam se selektoru što sam ovde, mislim da je ovo velika čast. Ja sam spreman, rekao sam odmah, da li igrao pet ili deset minuta, možda i čitav meč, spreman sam, ali je najbitnije da pobedimo i prođemo grupu. Spreman sam za sve, šta god da selektor odluči“, rekao je na početku konferencije.

Na pitanje da objasni da li mu uloga u Srbiji gde više igra kao ving bek odgovara, Birmančević je imao spreman odgovor.

„Došao sam da se borim i igram za Srbiju, nije bitno na kojoj poziciji. Svi znaju moje karakteristike, da sam ofanzivni fudbaler i da igram iza špica ili samog špica, ali tu sam da radim šta treba. Ako budem igrao na ving beku, nije nikakav problem, razumem već neke kretnje, neće mi biti teško da na to odgovorim. Šta god da igram, ja ću biti presrećan i daću so odsto“.

Igrači su u subotu imali slobodan dan, a Brirmančević je otkrio koliko je to bilo važno.

„Mislim da je slobodan dan mnogo značio, tri nedelje smo bili zatvoreni u hotelu, išli od hotela do hotela, nismo videli ljude, mislim da nam je dosta značio. Malo smo prošetali gradom, nismo puno razmišljali o fudbalu, dobili smo neku novu energiju, mislim da je to dobro da damo maksimum u utorak“.

O Danskoj je imao samo reči hvale.

„Igrao sam u Švedskoj, znam kako Skandinavci razmišljaju. Taktički su odlično postavljeni, to im je najveći kvalitet, znaju šta rade. Nama više nema opcija, mislim da moramo da izađemo iz zone komfora, došli smo do zida, nema više nazad, samo napred, a ako hoćeš da ideš napred, moraš da pobediš. Kako, to ne mogu još da otkrivam, ali mislim da smo svi spremni i da smo naučili mnogo, mislim da smo gladni da napravimo veliki uspeh. I za sebe, i za Srbiju, kao i za navijače“.

Iako se mnogi bave kalkulacijama i da li je bolje da Srbija bude treća ili druga ako prođe dalje, srpski as o tome ne rezmišlja“.

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

„Pre svega, moramo da pobedimo, a na koga ćemo ići to je manje bitno. Ako prođemo, dalje ćemo pričati o narednom rivalu, u fudbalu nemaš mogućnost da biraš, možeš da dobiješ jačeg protivnika i da ga pobediš. Nikada ne možeš da ideš na bod, uvek ideš na pobedu, jer pobednici tako uvek deluju. Kada kalkulišeš, uvek ćeš izgubiti, zato mislim da ne možeš da ideš na bod“.

Srbija je u poslednje vreme imala problem da dobor otvori utakmice.

„Engleska svake dve godine igra velika prvenstva, oni znaju kako da uđu u te utakmice, to je možda bilo na njihovoj strani. Normalno, moramo da popravimo prvih 15, 20 minuta, to su svi videli, ali je bitno i da odgovorimo odlično, što je bitno. Pokazali smo da možemo da se vratimo, jurili smo protiv Slovenije i na kraju dali gol. Moramo da krenemo jako od početka, od prvog do devedesetog minuta „all-in“.

Ističe da ekipa ima pravi karakter.

„U fudbalu uvek ima momenat kada dođeš do zida. Ova ekipa je igrala već SP, igramo EP, svi bi želeli da napravimo rezultat i uspeh, mislim da nema jedan igrač koji ne želi iskorak i da Srbija prođe grupnu fazu. Jednostavno, utakmice su se tako namestile, protiv Slovenije smo mogli da pobedimo, da damo dva tri gola i da prođemo. Ali, sada nema nazad i moramo da pokažemo karakter. Znam kakva je ova grupa, rešavali su velike utakmice, mislim da to možemo i u utorak protiv Danske“.

Foto: Starsport

Na pitanje da li Srbija ima dovoljno samopouzdanja, Birmančević je imao spreman odgovor.

„Samopouzdanje nije problem, igrači ga imaju. Igramo u dobrim klubovima, igrali smo dobro, imali smo dosta samopouzdanja i pre nego što smo došli, tako da mislim da je vreme da napravimo nešto veliko za Srbiju, za nas, naše navijače. Ovo je krucijalna utakmica, ali imamo igrače koji mogu da postignu gol ili asistiraju i da reše ovakve mečeve“.

Birmančević smatra da bi prolaz dalje za sve igrače predstavljao vrhunac.

„Ako prođemo, to bi značilo svima nama. To bi bilo nešto najveće za nas na nacionalnom nivou. Svi žele da pobede na ovakvim utakmicama, nije bitno i za zemlju, već i za nas i naše karijere.

Citirao je Birmančević i čuvenog Živojina Mišića.

„Ko nema strah, taj ide napred. Svesni smo svega, nema straha među nama, idemo na pobedu“.

Poručio je da i da se čuo sa trenerima iz kluba, koji su Danci.

„Čuo sam se sa trenerom jer je otišao u Fejenord, kao i sa pomoćnim, koji je sada postao glavni. Poželeli su mi sreću, meni je bitno da moja država pobedi, a da li će oni biti tužni, to mi nije toliko bitno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare